Хитър пловдивчанин отърва 600 лева глоба

Новини

trafficnews.bg

Знакът за контрол с камери бил поставен в нарушение на закона, от което шофьорът се възползвал в съда

Пловдивски шофьор отърва солена глоба от 600 лева за превишена скорост. Фишът му бе отменен от Районен съд след обжалване, а причината – неспазване на закона за поставяне на пътните знаци.

Водачът на „Ауди А8“ сгазил лука, докато карал по „Асеновградско шосе“ през 2017 година. Той шпорил със 100 километра в час при ограничение до 50 км/ч. На бензиностанция, непосредствено след отбивката за Околовръстното шосе, дебнела в засада патрулка с камера. Устройството уловило шофьора, както и регистрационния номер.

Поради стечение на обстоятелствата връчването на глобата се забавило, но преди няколко месеца, след рутинна проверка,  пловдивчанинът се сдобил с „честитка” от преди 2 години.

Той обаче подал жалба в съда за отмяна на наказанието, вероятно посъветван от вещ адвокат. В мотивите си той посочил, че пътният знак, показващ наличието на пътен контрол, е разположен на преносима стойка, която е била под законово регламентирана височина от 60 сантиметра. От това следвало, че фишът е неправилен и незаконосъобразен.

Тези доводи водачът изтъкнал и пред магистратите. След запознаване със случая и с цялата документация, съдът преценил, че аргументите на шофьора са основателни.

За късмет на шофьора, нарушението, а и изготвеният фиш са отпреди две години, когато все още е била в сила директивата за обозначаване на пътния контрол със знаци и оповестяване на страницата на МВР. През юли 2017 г. с поредните промени в Закона за движение по пътищата бе премахнат знакът, който предупреждава за видеоконтрол.

За разочарование на катаджиите, въпреки че във фиша се съдържат изрядни данни около нарушението, както и снимков материал, действително не е спазена тогавашната наредба, изискваща мястото на контрол да е надлежно обозначено.

„Пътните знаци и другите средства за сигнализиране трябва да са видими от разстояние, което позволява на водача своевременно да предприеме действия за осигуряване безопасността на движението.

В населени места  разстоянието от настилката  до най-ниско разположената точка на пътния знак или допълнителната табела, поставени отстрани на платното за движение, е не по-малко от 2,25 метра и не повече от 3,30 метра, а ако знакът е разположен на преносима стойка разстоянието не може да е на по-малко от 60см”, буквално пише в закона преди промените през 2017 година.

В  конкретния случай пътният знак е бил поставен на земята. Поради този факт Районният съд в Пловдив отменя акта от 600 лева.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Стоянка Мутафова: Голямото ми притеснение беше да не би да остана незабелязана

Стоянка Мутафова е родена е на 2 февруари 1922 година в София, а жизненият ѝ път приключи на 6 декември 2019 година. Актрисата е сред едни от най-обичаните актриси в българския театър и кино. Тя участва в над 90 театрални постановки. Публиката я обича и заради ролите ѝ във филмови …

Новини
Месечен хороскоп за февруари: Дева и Стрелец се носят на крилете на любовта

Източник dama.bg Февруари е месецът, който може да бъде описан само с две думи – вино и романтика. А какви изненади са ни подготвили звездите? Овен Много е вероятно да научите много нови неща, които ще са ви необходими за бъдещата реализация. Възможно е да получите интересни доставки, обаждания или …

Новини
Отново правят опити да дисциплинират администрацията, максимум 20 минути на гише

Той трябва да се обръща с “Уважаеми господине/госпожо” С 20 минути ще разполагат чиновниците, за да свършат работа по запитване на гражданин, което е отправено на гише или по телефона. Ако е дошло по пощата, срокът може да е до 3 дни. Това предвиждат нови стандарти за административното обслужване, които …