Хитър пловдивчанин отърва 600 лева глоба

реклама

trafficnews.bg

Знакът за контрол с камери бил поставен в нарушение на закона, от което шофьорът се възползвал в съда

Пловдивски шофьор отърва солена глоба от 600 лева за превишена скорост. Фишът му бе отменен от Районен съд след обжалване, а причината – неспазване на закона за поставяне на пътните знаци.

Водачът на „Ауди А8“ сгазил лука, докато карал по „Асеновградско шосе“ през 2017 година. Той шпорил със 100 километра в час при ограничение до 50 км/ч. На бензиностанция, непосредствено след отбивката за Околовръстното шосе, дебнела в засада патрулка с камера. Устройството уловило шофьора, както и регистрационния номер.

Поради стечение на обстоятелствата връчването на глобата се забавило, но преди няколко месеца, след рутинна проверка,  пловдивчанинът се сдобил с „честитка” от преди 2 години.

Той обаче подал жалба в съда за отмяна на наказанието, вероятно посъветван от вещ адвокат. В мотивите си той посочил, че пътният знак, показващ наличието на пътен контрол, е разположен на преносима стойка, която е била под законово регламентирана височина от 60 сантиметра. От това следвало, че фишът е неправилен и незаконосъобразен.

Тези доводи водачът изтъкнал и пред магистратите. След запознаване със случая и с цялата документация, съдът преценил, че аргументите на шофьора са основателни.

За късмет на шофьора, нарушението, а и изготвеният фиш са отпреди две години, когато все още е била в сила директивата за обозначаване на пътния контрол със знаци и оповестяване на страницата на МВР. През юли 2017 г. с поредните промени в Закона за движение по пътищата бе премахнат знакът, който предупреждава за видеоконтрол.

За разочарование на катаджиите, въпреки че във фиша се съдържат изрядни данни около нарушението, както и снимков материал, действително не е спазена тогавашната наредба, изискваща мястото на контрол да е надлежно обозначено.

„Пътните знаци и другите средства за сигнализиране трябва да са видими от разстояние, което позволява на водача своевременно да предприеме действия за осигуряване безопасността на движението.

В населени места  разстоянието от настилката  до най-ниско разположената точка на пътния знак или допълнителната табела, поставени отстрани на платното за движение, е не по-малко от 2,25 метра и не повече от 3,30 метра, а ако знакът е разположен на преносима стойка разстоянието не може да е на по-малко от 60см”, буквално пише в закона преди промените през 2017 година.

В  конкретния случай пътният знак е бил поставен на земята. Поради този факт Районният съд в Пловдив отменя акта от 600 лева.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Слави Трифонов пусна ново парче – „Мутри сбогом“

реклама Снимка ФБ Трифонов представи най-новата песен, написана специално за за актуалните събития в момента в България. Ето какво написа той: Музиката е изумително изкуство, няма значение колко можеш да пееш, важното е да искаш. А когато желанието за песен се събере с желанието за свобода и справедливост, се получава …

Новини
И Рачков подобно на Мария Игнатова призна за новата си любов

реклама Снимка инстаграм Като голямо щастливо семейство Димитър Рачков и плеймейтката Анита отпразнуваха рождения ден на комика. Макар дълго време да крие отношенията си с блондинката, Рачков най-накрая направи признание. Повод за това стана 48-ият рожден ден на бургазлията. Рачков, който отскоро бълва снимки и видеа в инстаграм, показа как …

Новини
Луна: Постигнах тяло на богиня, единствена в България

реклама Снимка инстаграм Фолк певицата Луна се похвали в социалната мрежа, че е премахнала две от ребрата си. Махнах двете си плаващи ребра и талията ми е 60см.,така постигнах и тяло на богиня,единствена в България.Напълно идентична с визията ми във видеоклипа #LunaPresident ,любим на всички!Мерките са ми 90/60/90!Безупречни!И това показвам …