fbpx

Хиляди проверки, стотици актове: От ДНСК констатираха, че строителството в България вече е по-законно

Над 35 хил. проверки са извършени от органите на Дирекцията за национален строителен контрол от началото на годината до края на месец септември, се казва в отчет за дейността ѝ, представен пред медиите.
Съставени са общо 494 акта на територията на цялата страна за установяване на административно нарушение по разпоредбите на Закона за устройство на територията (ЗУТ) и на нормативните актове по прилагането му. Най-често те са свързани с неизпълнение на изискването за уведомяване в 7-дневен срок за заверена заповедна книга и пропуски при обезопасяването на строежите от страна на техническите ръководители. Броят на издадените наказателни постановления е 442.
Извършени са 28 228 проверки на строежи от всички категории на територията на цялата страна, в т. ч. и служебни проверки на издадени разрешения за строеж. В правомощията на ДНСК е да проверява строителни обекти, дори без да има подадени жалби.
Инспектират се всички строежи, за които се осъществява строителен надзор, за да се контролира качеството на работата. Отменени са общо 32 разрешения за строеж и заповеди за допълване на разрешения за строеж, като за установените нарушения на разпоредбите на ЗУТ и на нормативните актове по прилагането му са образувани административно-наказателни производства. Обследвани са три аварии в строителството.
Извършени са 247 проверки на общини. В резултат на осъществявания постоянен контрол се наблюдава значително подобряване на дейността на местните власти по спазване разпоредбите на ЗУТ при одобряване на инвестиционните проекти и разрешаване на строителството.
От началото на годината от органите на ДНСК са издадени 2249 разрешения за ползване на строежи от първа, втора и трета категория.
До 30.09.2018 г. са регистрирани и обработени общо 38 846 документи, запитвания, жалби, сигнали и предложения от физически и/или юридически лица. Над 65% от постъпилите документи, запитвания, жалби, сигнали и предложения са за строежи от четвърта, пета и шеста категория, и са пренасочени към кметовете на общините /районите/ по компетентност, като са дадени съответните нареждания и указания.
Издадени са 773 удостоверения за извършване на дейностите по оценяване на съответствието на инвестиционните проекти и/или упражняване строителен надзор.
От началника на ДНСК е прекратено действието на удостоверенията на 4 фирми извършващи оценяване на съответствието на инвестиционните проекти и/или упражняващи строителен надзор.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
“Ергенът” разсипа здравето на Васка, получила паник атаки и припаднала

кадри bTV, YouTube/Надкаст Истински кошмар е изживяла любимата ергенка на мъжете Васка. Тоталното игнориране от страна на продукцията я докарало истински срив, разкри тя в подкаста “Надкаст”. Месеци след снимките на “Ергенън”, тя буквално припаднала от това, което видяла да се излъчва по bTV. “В началото бях много разочарована. Отрази …

Блиц Новини
Изгонената Силви към Ергена Алек: Ще си понесе последствията

Кадри БТВ От надпреварата за сърцето на „Ергенът“ отпадна една доста противоречива личност, а именно Силви, която се оказа нехаресвана от никой и дори дамите вътре се страхуваха от нея Не съм очаквала така да стане, беше изключително неприятно. Това бяха интриги, които Криси направи, но това си е за …

Блиц Новини
„Бригадата“ помага на семейство с девет деца

Кадри БТВ Този сезон на „Бригада нов дом“ е обърнат в помощ на многодетни семейства. Такива явно се намират в България, макар да не се срещат често. Хора, които са отдадени на семейството и децата получават и помощ от бригадата. След двойката с шест деца, чийто ремонт проследихме вече, сега …

error: Content is protected !!