fbpx

Хиляди проверки, стотици актове: От ДНСК констатираха, че строителството в България вече е по-законно

външна реклама

Над 35 хил. проверки са извършени от органите на Дирекцията за национален строителен контрол от началото на годината до края на месец септември, се казва в отчет за дейността ѝ, представен пред медиите.
Съставени са общо 494 акта на територията на цялата страна за установяване на административно нарушение по разпоредбите на Закона за устройство на територията (ЗУТ) и на нормативните актове по прилагането му. Най-често те са свързани с неизпълнение на изискването за уведомяване в 7-дневен срок за заверена заповедна книга и пропуски при обезопасяването на строежите от страна на техническите ръководители. Броят на издадените наказателни постановления е 442.
Извършени са 28 228 проверки на строежи от всички категории на територията на цялата страна, в т. ч. и служебни проверки на издадени разрешения за строеж. В правомощията на ДНСК е да проверява строителни обекти, дори без да има подадени жалби.
Инспектират се всички строежи, за които се осъществява строителен надзор, за да се контролира качеството на работата. Отменени са общо 32 разрешения за строеж и заповеди за допълване на разрешения за строеж, като за установените нарушения на разпоредбите на ЗУТ и на нормативните актове по прилагането му са образувани административно-наказателни производства. Обследвани са три аварии в строителството.
Извършени са 247 проверки на общини. В резултат на осъществявания постоянен контрол се наблюдава значително подобряване на дейността на местните власти по спазване разпоредбите на ЗУТ при одобряване на инвестиционните проекти и разрешаване на строителството.
От началото на годината от органите на ДНСК са издадени 2249 разрешения за ползване на строежи от първа, втора и трета категория.
До 30.09.2018 г. са регистрирани и обработени общо 38 846 документи, запитвания, жалби, сигнали и предложения от физически и/или юридически лица. Над 65% от постъпилите документи, запитвания, жалби, сигнали и предложения са за строежи от четвърта, пета и шеста категория, и са пренасочени към кметовете на общините /районите/ по компетентност, като са дадени съответните нареждания и указания.
Издадени са 773 удостоверения за извършване на дейностите по оценяване на съответствието на инвестиционните проекти и/или упражняване строителен надзор.
От началника на ДНСК е прекратено действието на удостоверенията на 4 фирми извършващи оценяване на съответствието на инвестиционните проекти и/или упражняващи строителен надзор.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
По 190 евро за Великден за 17 000 кипърски пенсионери

външна реклама Снимка pixabay Правото на великденските надбавки зависи от общия доход на възрастните хора през миналата година. За домакинство от един човек максималният му размер е 6500 евро. За домакинство от двама души той е 11 000 евро, като е увеличен с над 1000 евро от предишните години, за …

Новини
Преговорите между Левски и Хубчев продължават

външна реклама Преговорите на ръководството в Левски с бившия наставник на първия отбор Петър Хубчев и помощниците му Георги Донков и Левон Апкарян за обезщетенията, които трябва да получат, продължават. Както е известно, те бяха освободени от клуба през миналия юни. Впоследствие те отнесоха въпроса към ФИФА и осъдиха „сините“. …

Новини
Ветераните на Черно море се класираха за финалите на държавното

външна реклама Снимка chernomorepfc.bg Футболните ветерани на Черно море показаха, че още могат. „Моряците“ се класираха за финалите на държавното първенство по футбол за ветерани. Екс футболистите на “моряците” записаха разгромна победа с 8:1 срещу “Светкавица” в Търговище във финала за Зона Североизток. Хеттрик за успеха реализира Влади Гочев, на …