Учени: Океаните поглъщат повече топлина, отколкото се смяташе

profit.bg

Светът сериозно е подценил количеството топлина, което океаните са погълнали през последните 25 години, твърдят учени.

Според тяхното проучване океаните са абсорбирали с 60% повече топлина, отколкото се смяташе.

Това означава, че Земята е по-чувствителна на емисиите от изкопаемите горива, отколкото бе известно.

Това може да затрудни значително ограничаването на глобалното затопляне до безопасни нива този век.

Какво са открили учените?

Според последните оценки на Междуправителствената експертна група по климатичните промени (IPCC), океаните по света са погълнали над 90% от излишната топлина уловена от парникови газове.

Това ново проучване обаче твърди, че всяка година през последните 25 години, сме вкарвали около 150 пъти повече енергия от тази използвана за генерирането на електричество в световен мащаб в океаните и моретата. Това е с 60% повече отколкото се смяташе преди това и е голям проблем.

Учените базират своите прогнози за това с колко се затопля Земята като събират цялата излишна топлина, която се отделя от известното количество парникови газове, вследствие на човешката дейност.

Тези нови изчисления показват, че в океаните отива много повече топлина, отколкото сме мислели. Това обаче означава, че и газовете, които емитираме генерират много повече топлина, отколкото сме смятали.

По тази причина повечето топлина от същото количество газове означава, че Земята е по-чувствителна към въглеродниа диоксид.

Какво означават резултатите от това ново проучване?

Авторите на проучването смятат, че тези нови разкрития ще затруднят доста постигането на таргетите във връзка с нарастващите температури зададени в Парижкото споразумение за климата. Наскоро от IPCC посочиха какви са ползите от ограничаването на ръста на температурите в световен мащаб с под 1.5 градуса по Целзий, пише BBC.

Според новото проучване това обаче ще бъде много трудно.

„Това е сериозно притеснение,“ казва основният автор, доктор Лора Респланди от Принстънския университет в Ню Джърси.

„Ако погледнете към таргета на IPCC от 1.5 градуса, има сериозни предизвикателста за спазването му.“

Според доклада, за да се предотврати нарастването на температурите с над 2 градуса по Целзий, въглеродните емисии от човешката дейност трябва да бъдат намалени с 25% повече, отколкото се е смятало преди.

Какво означава това за океаните?

Освен, че ще затрудни ограничаването на затоплянето под 1.5 градуса или дори под 2 градуса този век, цялата тази допълнителна топлина, която се поглъща от океаните, ще внесе значителни промени и във водата.

„В по-топлия океан ще има по-малко кислород, а това ще донесе последствия и за водните екосистеми,“ казва Респланди.

„Морското равнище също ще бъде засегнато. Ако затопляме океана повече ще имаме по-голямо топлинно разшитение, а оттам и покачване на водните нива.“

Какво са направили по-различно тези учени?

От 2007 г. насам учените разчитат на система от над близо 4 000 измервателни уреда, които записват температурата и соленността на океаните по света.

Преди това обаче методите с които се е измервала топлината в океана е имала много пропуски и неясноти.

Сега учените твърдят, че са разработили според тях особено точен метод за измерване на температурата на океаните, посредством измерването на количеството кислород и въглероден диоксид във въздуха. Това им позволява да измерват точно температурата  на океаните в световен мащаб до 1991 г. назад, когато започват да се събират точни данни от световна мрежа от измервателни станции.

Ключовият елемент е фактът, че със затоплянето на водите те отделят повече въглероден диоксид и кислород във въздуха.

„Когато океанът се затопля, количеството на тези газове, което може да задържа, намалява,“ казва Респланди.

„Това, което ние измерихме, е количеството освободено от океаните, след което изчисляваме колко още затопляне е необходимо, за да обясним тази промяна в газовете.“

Ще излезе ли някога тази топлина от океаните?

Да, според авторите на проучването, но в много дълъг период от време.

„Топлината в океана в крайна сметка ще излезе от него, ако започнем да охлаждаме атмосферата посредством намаляване на парниковия ефект,“ твърди Респланди.

„Фактът, че океаните съдържат толкова много топлина, която може да бъде прехвърлена обратно в атмосферата, ще затрудни поддържането на температурата на повърхността на Земята под определен таргет в бъдеще.

„Циркулацията на водите в океаните, която контролира това колко топлина се поема или отделя е вековен процес, което означава, че топлината от океаните ще се отделя в продължение на векове.“

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Хороскоп за 7 август: Стрелците имат нужда от почивка, Риби да внимават със сделките

Снимка pixabay lamqta.com Овен Днес Вашето настроение е очевидно за хората около Вас. И какво от това? Имате право да покажете своя гняв – разбира се, в сдържана форма, без каквото и да било физическо въздействие , ако това, разбира се, не е спортна игра. Гняв, отстояване на правята си …

Новини
Бенатова: Тези двамата ме изблъскаха на конференцията на ГЕРБ, беше уинизително

снимки: Миролюба Бенатова „Изчезвайте оттука!“,“Знам те аз какъв журналист си!“, „Дай си акредитацията!“- това са репликите, с които Миролюба Бенатова е посрещната вчера на конференцията на ГЕРБ. Това разказа самата на страницата си във Фейсбук, където има публикувано видео от ситуацията, както и снимките на двама мъже, които са я …

Новини
В Гърция по суша през нощта ще се влиза само през „Кулата“

Гърция въвежда забрана за преминаване през всички сухопътни гранични пунктове на страната във времето от 23 часа вечерта до 7 часа сутринта с изключение на ГКПП „Промахон“- „Кулата“ на границата с България. Мярката влиза в сила от утре вечер. Това съобщи говорителят на кабинета като част от мерките срещу коронавируса, …