Учени засичат мистериозни радиосигнали от космоса в реално време

Новини

Радиотелескопи на Земята засичат осем нови повтарящи се радиосигнала от космоса. Астрономите използват изкуствен интелект, за да открият източника на бързите радиоизбухвания, който учените предполагат е на милиарди светлинни години разстояние, пише nauka.offnews.bg.

Обикновено тези необясними сигнали се откриват в последствие, когато астрономите отчетат необичайни пикове в данните си, известно време след събитието. Сигналите имат комплексна структура, пикове, долове и повтарящи се елементи в радиовълнов сигнал, продължил едва милисекунди. Това не е сигналът, който се получава от обикновена експлозия или друго стандартно събитие, което предизвиква пикове в електромагнитната енергия, получавана от космоса.

Астрономите наричат тези особени сигнали бързи радиоизбухвания (fast radio bursts (FRBs)). След първото подобно събитие, описано през 2007 г. с данни от 2001 г., се правят опити да се открие източникът. Но радиоизбухванията се случват в произволно време и място, а съществуващите технология и методи на наблюдение не са способни да улавят тези сигнали.

В проучване, публикувано наскоро в списание Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, екип астрономи съобщава, че са успели да засекат пет радиоизбухвания в реално време, използвайки един радиотелескоп.

Учени от Университета по технологии Суинбърн в Мелбърн, Австралия, разработват система за машинно обучение, която разпознава особеностите на радиоизбухванията, когато сигналът се отчита в радиообсерваторията Молонгло, близо до Канбера.

 

Много от системите за наблюдение улавят толкова много данни, че не е рентабилно да бъдат съхранявани и на практика записват в детайли само най-интересните наблюдения. Новата система обучава телескопа в Молонгло да отчита сигналите и да преминава към най-детайлния режим на запис.

На базата на тези данни, учените предвиждат между 59 и 157 радиоизбухвания на ден, които могат да бъдат теоретично засечени. Учените използват непосредственото отчитане на радиоизбухванията и за търсене на свързани с тях лъчения с рентгенови, оптични или други телескопи, с надеждата да открият друго събитие, но без успех.

Това проучване доказва една от най-особените и необясними характеристики на радиоизбухванията – сигналът, веднъж пристигнал, никога не се повтаря. Това означава, че изглежда всеки сигнал е единично събитие в космоса, което никога няма да се повтори.

Учени в Канада също отчитат осем радиоизбухвания с радиотелескопа Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment (CHIME). Техните данни са приети за печат в списанието The Astrophysical Journal Letters, а до отпечатването ръкописът е достъпен в платформата arXiv.

Източници: Live science – Mysterious, Ancient Radio Signals Keep Pelting Earth. Astronomers Designed an AI to Hunt Them Down.

Science alert – Astronomers Have Detected a Whopping 8 New Repeating Signals From Deep Space

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Борисов: Вече не нося телефони, сутрин снимам чекмеджета

Вече нито нося телефони, сутрин снимам чекмеджета, гардероби, дрешника, направо… Вече не казват, че са направили уйдурма, а аранжиране.“ Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в „София Тех парк“, където присъства на символична първа копка на сградата, в която ще се помещава българският суперкомпютър, пише Дневник. Премиерът очевидно имаше …

Новини
Доц. Иво Инджов: Размяната на есемеси не е самоцелна, ескалира напрежението

„Иван Гешев успя да се позиционира като трети връх на триъгълника преди епидемията от коронавируса да приспи политическия живот. Сега нещата се връщат на мястото си и се наблюдават интензивни престрелки в този триъгълник. Прави впечатление, че на мушката е президентът Румен Радев“. Това коментира пред БНР политологът доц. Иво …

Новини
Радан Кънев: Вървим към икономическа катастрофа и драстично изоставане

Румънското правителство (ЕНП) в момента публично представя Национален инвестиционен план за икономически рестарт, в присъствието на Президента Йоханис. Гръцкото правителство (ЕНП) сформира Национален инвестиционен комитет с участието на топ-експерти от цял свят, в т.ч всички известни икономисти и енергетици от гръцки произход, живеещи в ЕС и САЩ. Комитетът ще се …