Учени засичат мистериозни радиосигнали от космоса в реално време

Новини

Радиотелескопи на Земята засичат осем нови повтарящи се радиосигнала от космоса. Астрономите използват изкуствен интелект, за да открият източника на бързите радиоизбухвания, който учените предполагат е на милиарди светлинни години разстояние, пише nauka.offnews.bg.

Обикновено тези необясними сигнали се откриват в последствие, когато астрономите отчетат необичайни пикове в данните си, известно време след събитието. Сигналите имат комплексна структура, пикове, долове и повтарящи се елементи в радиовълнов сигнал, продължил едва милисекунди. Това не е сигналът, който се получава от обикновена експлозия или друго стандартно събитие, което предизвиква пикове в електромагнитната енергия, получавана от космоса.

Астрономите наричат тези особени сигнали бързи радиоизбухвания (fast radio bursts (FRBs)). След първото подобно събитие, описано през 2007 г. с данни от 2001 г., се правят опити да се открие източникът. Но радиоизбухванията се случват в произволно време и място, а съществуващите технология и методи на наблюдение не са способни да улавят тези сигнали.

В проучване, публикувано наскоро в списание Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, екип астрономи съобщава, че са успели да засекат пет радиоизбухвания в реално време, използвайки един радиотелескоп.

Учени от Университета по технологии Суинбърн в Мелбърн, Австралия, разработват система за машинно обучение, която разпознава особеностите на радиоизбухванията, когато сигналът се отчита в радиообсерваторията Молонгло, близо до Канбера.

 

Много от системите за наблюдение улавят толкова много данни, че не е рентабилно да бъдат съхранявани и на практика записват в детайли само най-интересните наблюдения. Новата система обучава телескопа в Молонгло да отчита сигналите и да преминава към най-детайлния режим на запис.

На базата на тези данни, учените предвиждат между 59 и 157 радиоизбухвания на ден, които могат да бъдат теоретично засечени. Учените използват непосредственото отчитане на радиоизбухванията и за търсене на свързани с тях лъчения с рентгенови, оптични или други телескопи, с надеждата да открият друго събитие, но без успех.

Това проучване доказва една от най-особените и необясними характеристики на радиоизбухванията – сигналът, веднъж пристигнал, никога не се повтаря. Това означава, че изглежда всеки сигнал е единично събитие в космоса, което никога няма да се повтори.

Учени в Канада също отчитат осем радиоизбухвания с радиотелескопа Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment (CHIME). Техните данни са приети за печат в списанието The Astrophysical Journal Letters, а до отпечатването ръкописът е достъпен в платформата arXiv.

Източници: Live science – Mysterious, Ancient Radio Signals Keep Pelting Earth. Astronomers Designed an AI to Hunt Them Down.

Science alert – Astronomers Have Detected a Whopping 8 New Repeating Signals From Deep Space

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Президентът Радев е в добра спортна форма, тича 5 км за хора с увреждания

Снимка Калоян Методиен, фейсбук В събота в Южния парк във София се състоя благотворително бягане за хора с увреждания. В инициативата се включиха президентът Румен Радев и Калоян Методиев, който е началник на кабинета. Самият Методиев съобщи за участието им с публикация във Фейсбук, предаде Дарик. Инициативата 5kmrun се провежда …

Новини
Земеделец на 17 години стана хит в социалните мрежи, хората са възхитени

Едно от най-споделяните видеа в социалните мрежи през последните дни е на 17-годишно момче от Сандански. Иван Иванов сам развива своята овощна градина. Той разказва, че никога не се е притеснявал от своите връстници и с гордост говори за хобито си. Иван е твърдо решен да увеличава насажденията, съобщава „Нова …

Новини
Нов антирекорд: 250 евро квадрата за обзаведен апартамент в Слънчев бряг

Цените на ваканционните имоти по българското Черноморие продължават да падат.  Компания за недвижими имоти, работеща с клиенти от Русия и Украйна, предлага апартаменти в Слънчев бряг на цена от 8900 евро, пише „Блиц“. Жилището е с площ 32 кв. м, което означава, че цената на квадрат е 250 евро.   …