Учени засичат мистериозни радиосигнали от космоса в реално време

Новини

Радиотелескопи на Земята засичат осем нови повтарящи се радиосигнала от космоса. Астрономите използват изкуствен интелект, за да открият източника на бързите радиоизбухвания, който учените предполагат е на милиарди светлинни години разстояние, пише nauka.offnews.bg.

Обикновено тези необясними сигнали се откриват в последствие, когато астрономите отчетат необичайни пикове в данните си, известно време след събитието. Сигналите имат комплексна структура, пикове, долове и повтарящи се елементи в радиовълнов сигнал, продължил едва милисекунди. Това не е сигналът, който се получава от обикновена експлозия или друго стандартно събитие, което предизвиква пикове в електромагнитната енергия, получавана от космоса.

Астрономите наричат тези особени сигнали бързи радиоизбухвания (fast radio bursts (FRBs)). След първото подобно събитие, описано през 2007 г. с данни от 2001 г., се правят опити да се открие източникът. Но радиоизбухванията се случват в произволно време и място, а съществуващите технология и методи на наблюдение не са способни да улавят тези сигнали.

В проучване, публикувано наскоро в списание Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, екип астрономи съобщава, че са успели да засекат пет радиоизбухвания в реално време, използвайки един радиотелескоп.

Учени от Университета по технологии Суинбърн в Мелбърн, Австралия, разработват система за машинно обучение, която разпознава особеностите на радиоизбухванията, когато сигналът се отчита в радиообсерваторията Молонгло, близо до Канбера.

 

Много от системите за наблюдение улавят толкова много данни, че не е рентабилно да бъдат съхранявани и на практика записват в детайли само най-интересните наблюдения. Новата система обучава телескопа в Молонгло да отчита сигналите и да преминава към най-детайлния режим на запис.

На базата на тези данни, учените предвиждат между 59 и 157 радиоизбухвания на ден, които могат да бъдат теоретично засечени. Учените използват непосредственото отчитане на радиоизбухванията и за търсене на свързани с тях лъчения с рентгенови, оптични или други телескопи, с надеждата да открият друго събитие, но без успех.

Това проучване доказва една от най-особените и необясними характеристики на радиоизбухванията – сигналът, веднъж пристигнал, никога не се повтаря. Това означава, че изглежда всеки сигнал е единично събитие в космоса, което никога няма да се повтори.

Учени в Канада също отчитат осем радиоизбухвания с радиотелескопа Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment (CHIME). Техните данни са приети за печат в списанието The Astrophysical Journal Letters, а до отпечатването ръкописът е достъпен в платформата arXiv.

Източници: Live science – Mysterious, Ancient Radio Signals Keep Pelting Earth. Astronomers Designed an AI to Hunt Them Down.

Science alert – Astronomers Have Detected a Whopping 8 New Repeating Signals From Deep Space

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
За кило изнесени домати и чушки, внасяме по 8 от съседите

Вносните домати и пипер са осем пъти повече от количествата, които изнасяме, краставиците – три пъти, чесънът и корнишоните – 4 пъти, главестото зеле – почти 5 пъти, картофите – 10 пъти, дините – 3 пъти, сочат данни на земеделското министерство. Единствено при малините износът чувствително превишава вноса, пише Монитор. …

Новини
Край на свободното движение на хора при Брекзит без сделка

/КРОСС/ Правителството на британския премиер Борис Джонсън заяви, че иска да сложи незабавно край на свободното движение на хора в случай на Брекзит без сделка на 31 октомври – което показва втвърдяване на позицията в сравнение с предишния кабинет, отбелязва Франс прес. Бившият премиер Тереза Мей, която Джонсън замени на …

Новини
Гражданите вече ще могат сами да си избират запазените места във влаковете

Гражданите вече ще могат сами да си избират запазените места във влаковете. Това става след като БДЖ пусна нов модул на системата за продажба на билети. Услугата е достъпна на 75 гари и каси в страната, съобщава БНР. Чрез резервационната система клиентите сами могат да избират запазеното място във влака …