Учените са сигурни: Вече се случвало, ще се случи пак – силна Слънчева буря очаква Земята

Новини

Никой не знае точно кога ще се случи такова нещо, но учените са сигурни, че един ден слънчева буря ще връхлети планетата Земя. Слънчевите бури са редовно явление, което вълнува астрономите, но върху нашата планета те нямат голямо влияние, пише Блиц.

Но светът може да се изправи пред огромни проблеми, ако има такава буря с много по-голяма интензивност и според учените такова нещо определено може да се случи. Анализирайки ледените частици в Гренландия, учените са открили, че слънчевите бури са редовно явление в жизнения цикъл на Слънцето.

Досега не е било известно, че преди около 2600 години Земята е била ударена от голяма слънчева буря, която е 10 пъти по-силна от всяка буря, наблюдавана от съвременната астрономия. И докато слънчевата буря преди 2600 години се проявила чрез появата на „Аврора Бореалис“, такава буря днес може да доведе до много по-тежки последствия за съвременния начин на живот. А именно, силата на магнитното поле на Слънцето би могла да унищожи спътниците, комуникациите и електрическите системи, т.е. – да ни върне във времето преди откриването на електрическата енергия.

Няколко слънчеви бури, досега засегнали Земята, предизвикаха големи проблеми със захранването в Канада и Швеция. „Ако слънчева буря засегне Земята днес, тя ще има сериозни последици за високотехнологичното общество“, предупреждава д-р Реймънд Мушлер от университета в Лунд.

Ето защо учените твърдят, че е необходимо да започнем да мислим за развитието на отбранителните системи, но също така и да разработим резервен план в случай, че една такава силна буря върне човечеството с 200 години назад. Най-големият проблем обаче е, че никой не може да предскаже със сигурност кога такава буря може да удари Земята.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Хороскоп за 9 април: Стрелците да действат внимателно, Риби, вслушайте се в близките

lamqta.com Овен Утрешният ден ще донесе нови проблеми, които предстои да решите заедно със своя любим човек, а в краен случай – поединично. Но за това сега просто не си заслужава да мислите. Звездите препоръчват да живеете в днешния ден и да получите от него максимум радост и удоволствия.   …

Новини
Президентът пусна промените в Закона за извънредното положение и в бюджета

Това потвърдиха за NOVA от „Дондуков“ 2 Президентът Румен Радев утвърди Закона за актуализацията на държавния бюджет и Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.Това потвърдиха за NOVA от „Дондуков“ 2. В промените в бюджета, гласувани от Народното събрание късно в понеделник, са предвидени мерки в подкрепа …

Новини
5 млн. лева помощ, за да стигнат българските оранжерийни зеленчуци до потребителите

Управителният съвет на Фонд „Земеделие“ разпредели 5 млн. лв. по схемата de minimis в помощ на българските оранжерийни производители за реализацията на произведените от тях пресни зеленчуци. Подпомагането за земеделските стопани е част от мерките, които се въвеждат от държавата заради пандемията от коронавирус, съобщиха от фонда, цитирани от БНР. …