fbpx

Учените откриха доказателства за съществуването на един библейски цар

реклама

Източник: nauka.offnews.bg

Библейският цар Балак, ключов персонаж в книгата „Числа“ от Стария завет, може би е бил историческа фигура, според нов прочит на базалтова стела на 3 хиляди години, съобщава phys.org.

Името в ред 31 на стелата, което по-рано се смяташе, че се чете „Дом на Давид“, вместо това може да се прочете като  „Балак“, цар на Моав, споменат в библейската история за Валаам (Числа 22-24), според авторите – археологът проф. Израел Финкелщайн (Israel Finkelstein) и историците проф. Надав На’аман (Nadav Na’aman) и проф. Томас Рьомер (Thomas Römer) – на статия, публикувана в списание Tel Aviv: The Journal of the Institute of Archaeology of Tel Aviv University.

Констатацията може да повлияе на резултатите от изследванията през последните 20 години.

Стелата на цар Меша е открита преди 150 години в руините на библейският град Дибон в Моав (съвременна Йордания). Надписът на камъка разказва историята на териториалното разширение и мащабното строителство на цар Меша на Моав, който се споменава в Библията.

Потенциалните купувачи на стелата от Прусия, Франция и Англия водят дълги преговори с бедуините за придобиването на реликвата, по време на които между европейците и арабите възникна конфликт. Стелата е разбита на парчета от местното бедуинско племе, което се противопоставя на изпращането на стелата на съюзната на Османска Турция Германия. Те я разбиват на парчета като я нагряват и поливат със студена вода.

Оттогава археолозите се опитват да съберат фрагментите заедно, някои части от нея липсват.

Restoring Line 31 in the Mesha Stele: The ‘House of David’ or Biblical Balak?
Israel Finkelstein, Nadav Na’aman & Thomas Römer

Но има запазен отпечатък на надписа, направен преди счупването на стелата. Отпечатъкът от древния надпис от папие-маше под името „естампаж“ е бил предаден на френския археолог Шарл Клермон-Гано (Charles Clermont-Ganneau) в Йерусалим. Отпечатъкът позволява на Клермон-Гано да сглоби фрагментите заедно.

Камъкът, датиран от втората половина на 9-ти век пр.н.е., сега е в Лувъра. Това до днес е единственият, съхранил се артефакт, съдържащ текстове на моавитски език – близък до арамейския език и подобен на иврита.

Авторите на изследването изучават нови снимки с висока резолюция на отпечатъка и на самата стела. Тези нови изображения ясно показват, че има три съгласни в името на монарха, споменат в ред 31, и че първата е еврейската буква „бет“ (звукът ‘б’).

Restoring Line 31 in the Mesha Stele: The ‘House of David’ or Biblical Balak?
Israel Finkelstein, Nadav Na’aman & Thomas Römer

реклама

Докато другите букви са ерозирани, най-вероятният кандидат за името на монарха е „Балак“, казват авторите. Седалището на царя, упоменато в ред 31, е в Хоронаим, място, споменато четири пъти в Библията във връзка с моавската територия на юг от река Арнон. По този начин, Балак може да е „историческа личност като Валаам, който преди откриването на надписа „Дейр алла” се е смятал за „измислена” фигура“, пишат авторите.

Учените смятат, че Балак би могъл да е споменат като съперник на друг моавски цар, Меша, от чието име е направен надписът на стелата. Балак, който е ключов персонаж в библейската притча в Книгата „Числа“ (глави 22-24), най-вероятно се конкурира с Меша за надмощие над моавите.

Валаам и говорещото магаре, картина на Рембранд. Кредит: Wikimedia Commons

Кой е цар Балак според библията?

Библейският цар, Балак, живял в Хоронаим – това място се споменава в свещената книга четири пъти като моавската територия на юг от река Арнон, на източния бряг на Мъртво море. Неговата история датира от времето, когато евреите отиват в Обетованата земя.

Когато евреите се отправили към Ханаан, тяхната репутация ги предшествала, а моавитците добре познавали чудесата, които съпътствали изселването на евреите от Египет. Цар Балак станал свидетел на завладяването на аморейците от евреите и не искал такава съдба за Моав. Когато евреите разположили стан на територията, която някога принадлежала на Моав, царят и моавските старейшини извикали от Месопотамия пророк Валаам.

Валаам отишъл да се срещне с Балак и по време на пътуването си станал описания от библията инцидент с говорещото магаре – божието послание към Валаам, че той не трябва да проклина израилтяните. В крайна сметка, вместо да проклина израилтяните, Валаам ги благославя три пъти, което разгневява Балак.

Цар Балак в библията на Филип Медхърст. Кредит:  Wikimedia Commons

Освен споменаването в Библията и стелата, не са открити други доказателства за съществуването на Балак. Въпреки това, ако изследователите са прави и надписът в последния ред наистина означава името на царя, това драстично ще повлияе на резултатите от изследването на стелата през последните 20 години. Например, възможността цар Юда някога да е управлявала Моав и Балак да еисторическа личност.

Справка: Israel Finkelstein et al, Restoring Line 31 in the Mesha Stele: The ‘House of David’ or Biblical Balak?, Tel Aviv (2019). DOI: 10.1080/03344355.2019.1586378

Източници:

New reading of Mesha Stele could have far-reaching consequences for biblical history, Taylor & Francis, Phys.org

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Търси се спешно плазма във Варна за баща на две малки деца. Вече изгуби брат си и майка си

реклама „Моля – помогнете на адв. Пламен Велчев да опази втория си син! Не може да съществува толкова мъка ! Познавам и двамата му синове – единият, Герман – на 30 г загуби битката с вируса. Майка му Роси – също! Търси се рековалесцентна плазма от преболедували Ковид-19, за Сава …

Новини
Фон дер Лайен: Първата Covid ваксинация в Европа е възможна до края на годината

реклама Снимка профил туитър Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и че ЕС вече е осигурил около два милиарда дози ваксини срещу коронавирус и че първите граждани от блока ще могат да бъдат ваксинирани преди края на декември. По-рано през деня обаче „Файненшъл таймс“ цитира свои …

Новини
С Ковид почина директорът на начално училище в Омуртаг

реклама Снимка pixabay Още един преподавател и директор на училище мина в статистиката на жертвите на коронавируса. Директорът на Второ начално училище “Васил Левски” в Омуртаг Татяна Петрова е починала от COVID – 19 Днес ще бъде погребението на 60-годишната жена, потвърди началникът на Регионалното управление на образованието /РУО/ Елка …