Снимка pexels.com
Американските учени от Научно-изследователския институт към детската болница в Калифорнийския уневирситет в Сан Франциско изясниха, че прекомерната употреба на бяло и червено месо в еднаква степен влияе върху повишаването нивото на холестерола, съобщиха от пресцентъра на университета, цитирани от rt.com.
„Очаквахме, че червеното месо ще окаже доста по-неблагоприятно влияние върху нивото на холестерола в сравнение с бялото птиче месо, но се оказва, че това съвсем не е така. Ако нивото на наситените мазнини в различните меса е еднакво, то и въздействието им е еднакво“, коментира главният автор на изследването д-р Роналд Краусс.
Изследването показало, че за да се снижи холестерола, е необходимо ограничаване месото в хранодена като цяло, като се замени с растителни източници.
По думите на д-р Краус здравословни алтернативи на месото при повишен холестерол са зеленчуците, бобовите кулкури, както и млечните продукти. Учените отбелязват, че в изследването не е били включени рибата, говеждото, както и месните продукти като бекон и салам.
Превод „Петел“