Удря ни ценово торнадо наесен

Новини

Dir.bg

Есента на 2018 година се очертава доста притеснителна за семейните бюджети и разходите на българите. Налице са първите признаци на истинско ценово торнадо , което може да се разрази още в края на септември и началото на октомври.

Първото поскъпване вече е сигурно, потвърдиха го и от енергийния регулатор. Природният газ ще поскъпне отново, този път с около 15%. Това ще е четвъртото за годината поскъпване и резултатът ще е около 30% по-скъп природен газ през октомври в сравнение с януари. Това означава скок на цените на парното и топлата вода. С колко-ще реши КЕВР, но няма да е с незначителни проценти. И то при условие, че и сега мнозинството от нашенците се затрудняват от сметките си за топло през зимата.

Горивата не показват склонност към поевтиняване, независимо от цената на петрола на световния пазар. Бензинът А 95 закова средна стойност от 2.30 лева за литър и не мърда от нея, А 98 вече твърдо е над 2.50 лева за литър. Дизелът също е на тези нива. След като Комисията за защита на конкуренцията не откри картел при търговците на горива, но пък наказа продаващата по-евтино верига от няколко бензиностанции, няма шанс да видим по-ниски стойности през есента. Нещо повече, всяко ,макар и слабо поскъпване на петрола или на долара на световните пазари със сигурност ще бъде използвано за ново поскъпване и на горивата у нас.

Фалитът на застрахователната компания „Олимпик“ предизвика трус в бранша, който може да завърши с рязко поскъпване на задължителната застраховка Гражданска отговорност. Вече се коментиран нива от 500 лева за година, дори и да не се стигне до такава цифра, вероятността полицата да поскъпне около и над 300 лева е осезателна.

Средногодишната прогноза за инфлацията в България на Министерството на финансите за 2018-2020 година , 1.3 % за 2018 година, но към юли тя вече прехвърли 3.2% на годишна база. За 2020 година прогнозата е 1.8%, но дали ще бъде реализирана, не е ясно. При инфлация от над 3% цените на основните стоки ще се увеличат, става дума за храни, дрехи, издръжка на дома, лекарства.

Какво още може да поскъпне през есента? Данъците, които се определят от общините са кандидат №1. Данък смет и данък сгради, екотаксата вече я вдигнаха. Хотелиерите вдигнаха цените, ресторантьорите ги последваха и това чувствително ще оскъпи почивката в България. Изненади могат да се очакват и от хранително-вкусовата промишленост. Реколтата на зърно тази година не е добра, хлябът също е под натиск за поскъпване.

В сектора на финансовите услуги също може да се очаква раздвижване в посока увеличаване на лихвите по кредитите. Поне такава е световната тенденция. Банковите такси в ситуацията с ниски лихви скочиха и едва ли трезорите ще ги свалят, ако лихвите тръгнат нагоре.

Така ще трябва да пренаредим семейните и личните си бюджети с оглед на новите цени. Дали всички ще успеят да се справят, предстои да видим.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Адв. Екимджиев: В България е налице пълзящ прокурорско-олигархичен преврат

Глaвният пpoĸypop ce yтвъpди ĸaтo мoщeн пoлитичecĸи игpaч. Зaтoвa зaлoзитe ca гoлeми. „B пocлeднитe гoдини глaвният пpoĸypop ce yтвъpди ĸaтo eдин мнoгo aĸтивeн и мoщeн пoлитичecĸи игpaч c peшaвaщи пoняĸoгa xoдoвe зa oпpeдeлянe нa пoлитичecĸaтa дoминaция нa eднa или дpyгa пoлитичecĸa cилa, нa eдин или дpyг явeн или зaдĸyлиceн интepec. …

Новини
Абсурд! Българи работили жадни в Саудитска Арабия по 10 часа на ден за 400 лева заплата

Температурата беше над 45 градуса, а ни оставяха по 7 часа без вода, каза един от ощетените Работници от благоевградска фирма, които поставяли слънчеви панели в Саудитска Арабия, са получили заплати от 400 лева. Пред Нова телевизия те споделиха, че дори са били принудени да работят жадни между 10 и …

Новини
Разследване на NOVA: Кардиолог поставя стентове на здрави сърца, получава заплата от 57 000 лв.

Медикът работи в областната болница в Пазарджик На фона на протестите на медицинските специалисти заради ниското заплащане, оказва се, че кардиолог в областната болница в Пазарджик е получил заплата от 57 000 лева за януари. За последващите месеци възнаграждението му също е приблизително такова. Това показа разследване на Васил Иванов …