Търговският регистър се очаква да заработи в понеделник

Новини

Търговският регистър щял да заработи в пълния си капацитет в понеделник, предава Дарик. Според последните прогнози системата щяла да бъде тествана в събота и неделя и да бъде пусната в началото на следващата седмица – 17 дни след срива. Регистърът се срина на 10 август, а 5 дни по-късно бяха възстановени само справките за актуалното състояние на фирмите и справките по ЕГН. Вече 2 седмици обаче е невъзможна регистрацията на нови фирми, както и промяната във вече регистрирани такива. На извънредното парламентарно заседание във вторник премиерът Борисов заяви, че регистърът щял да заработи до края на седмицата, „ако имаме късмет”. Междувременно заради технически проблем днес за няколко часа нямаше достъп до електронния регистър и картотеката на Комисията за финансов надзор.

Търговският регистър се срина напълно на 10 август следобед. Първоначалната прогноза беше, че системата ще бъде възстановена най-рано след 8 часа. Регистърът обаче си остана недостъпен и на следващия ден, а в неделя правосъдният министър Цецка Цачева заяви, че е сезирала прокуратурата и ДАНС, с което засили подозренията за хакерска атака. Едва 5 дни след инцидента от Агенцията по вписванията съобщиха, че ставало дума за 4 дефектирали диска с информация с обща памет 25 терабайта, която трябвало да се възстанови от резервните копия. Оттогава на сайта са достъпни единствено справките за актуалното състояние на фирмите и справките по ЕГН.

Тогавашния изпълнителен директор на Агенцията Зорница Даскалова заяви, че пълните функции на регистъра щели да станат достъпни някъде през следващата седмица, без да се ангажира с конкретен срок. Даскалова допълни и че оставката й не седи на дневен ред, защото по думите й била нужна на работното си място. Два дни по-късно Даскалова все пак подаде оставка, а на нейно място застана Габриела Козарева, която до момента оглавяваше Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

На извънредното парламентарно заседание във вторник пък премиерът Бойко Борисов заяви, че „ако имаме късмет” регистърът щял да заработи в пълен капацитет до края на седмицата. Според последната прогноза срокът пак се отлага – този път за понеделник, като системата щяла да бъде тествана този уикенд.

Ако регистърът все пак тръгне в понеделник – това ще се случи точно 17 дни след срива. И до момента остават напълно невъзможни регистрациите на нови фирми, както и промяната във вече регистрирани такива. В отворено писмо преди дни 70 адвокати заявиха, че това напълно блокира работата на фирмите и поискаха прокурорска проверка в правосъдното министерство и отговорност от страна на правителството.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Галя Димитрова за 30-те млн. раздадени бонуси: Резултатите са рекордни, служителите заслужават

Над 30 милиона лева допълнителни възнаграждения заради постигнати резултати са раздадени в Националната агенция за приходите през миналата година. Материалното стимулиране е на фона на безпрецедентния теч на лични данни от там, предаде bTV. В същото време НАП обжалва глобата от 5 милиона и 100 хиляди лева, наложена им от …

Новини
Фойерверки на торта подпалиха пловдивско заведение на рожден ден

Тръгнал е от фойерверки на тортата снощи в пловдивски клуб, а нощни кадри обиколиха социалните мрежи. Първоначално посетителите помислили, че това е част от програмата на заведението, тъй като светлинната уредба продължила да работи. Едва след като се запалил таванът, всички 520 човека са напуснали обекта, съобщи Канал 3. На …

Новини
Борисов към Нанков: Ако така продължава още два – три месеца“, ще ти позволя да се ожениш

„Страхотна работа, Нанков“, каза премиерът Бойко Борисов на зам.-министър Николай Нанков след като обиколи с джипката си трасето на АМ „Европа“. Припомняме ви, че заедно с Борисов бяха вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на финансите Владислав Горанов, пише novini.bg. Борисов на инспекция с джипката си по АМ „Европа“. „Ами драго …