Търговският регистър се очаква да заработи в понеделник

Новини

Търговският регистър щял да заработи в пълния си капацитет в понеделник, предава Дарик. Според последните прогнози системата щяла да бъде тествана в събота и неделя и да бъде пусната в началото на следващата седмица – 17 дни след срива. Регистърът се срина на 10 август, а 5 дни по-късно бяха възстановени само справките за актуалното състояние на фирмите и справките по ЕГН. Вече 2 седмици обаче е невъзможна регистрацията на нови фирми, както и промяната във вече регистрирани такива. На извънредното парламентарно заседание във вторник премиерът Борисов заяви, че регистърът щял да заработи до края на седмицата, „ако имаме късмет”. Междувременно заради технически проблем днес за няколко часа нямаше достъп до електронния регистър и картотеката на Комисията за финансов надзор.

Търговският регистър се срина напълно на 10 август следобед. Първоначалната прогноза беше, че системата ще бъде възстановена най-рано след 8 часа. Регистърът обаче си остана недостъпен и на следващия ден, а в неделя правосъдният министър Цецка Цачева заяви, че е сезирала прокуратурата и ДАНС, с което засили подозренията за хакерска атака. Едва 5 дни след инцидента от Агенцията по вписванията съобщиха, че ставало дума за 4 дефектирали диска с информация с обща памет 25 терабайта, която трябвало да се възстанови от резервните копия. Оттогава на сайта са достъпни единствено справките за актуалното състояние на фирмите и справките по ЕГН.

Тогавашния изпълнителен директор на Агенцията Зорница Даскалова заяви, че пълните функции на регистъра щели да станат достъпни някъде през следващата седмица, без да се ангажира с конкретен срок. Даскалова допълни и че оставката й не седи на дневен ред, защото по думите й била нужна на работното си място. Два дни по-късно Даскалова все пак подаде оставка, а на нейно място застана Габриела Козарева, която до момента оглавяваше Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

На извънредното парламентарно заседание във вторник пък премиерът Бойко Борисов заяви, че „ако имаме късмет” регистърът щял да заработи в пълен капацитет до края на седмицата. Според последната прогноза срокът пак се отлага – този път за понеделник, като системата щяла да бъде тествана този уикенд.

Ако регистърът все пак тръгне в понеделник – това ще се случи точно 17 дни след срива. И до момента остават напълно невъзможни регистрациите на нови фирми, както и промяната във вече регистрирани такива. В отворено писмо преди дни 70 адвокати заявиха, че това напълно блокира работата на фирмите и поискаха прокурорска проверка в правосъдното министерство и отговорност от страна на правителството.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Румен Петков: Гласуваш за Борисов, получаваш Деската

Сегашният начин на местно самоуправление е извратен. Четвърт от средствата, които стигат до общините, стигат по силата на постановления на Министерския съвет, зад гърба на Народното събрание и обществото и на партиен принцип. Това коментира в Пловдив председателят на ПП АБВ Румен Петков, който подчерта, че в цялата история на …

Новини
Димитър Манолов, КТ „Подкрепа“: Болничните трябва да се плащат в двоен размер

Абсурдно е да се криминализира всеки болничен лист, измамникът е този, който издава фалшивите, а не който ги ползва, казва Димитър Манолов. Всеки път, когато работодателите предлагат да не се плащат първите три дни болнични, аз ще казвам: „Те трябва да се плащат в двоен размер. Тогава хората имат най-големи …

Новини
Тези българи взимат баснословни пенсии, а трикът е в…

източник: Блиц Българите, които са живели и работели в САЩ и получават американска пенсия, са скочили двойно. Според данни от Social Security Administration до август 2019-а това са 701 души, пише БГ ВОЙС. Предишните години бройката им е варирала между 300 и 390 и рядко е достигала малко над 400. …