Тъжно: Една пета от българите не са почивали лятото повече от 10 години

Новини

Над 2 милиона и 300 хиляди пълнолетни българи планират почивка през лятото. Малко повече от половината заявяват, че ще почиват на българското Черноморие (54%), а останалите – в чужбина.

От тези, които обмислят да напуснат границата на страната (32%), най-много заявяват, че най-вероятно ще го направят в Гърция (близо 60%) или Турция(30%). Сред останалите предпочитани дестинации са Испания и Италия.

Това показват данни от проучване на социологическа агенция „Тренд“ за нагласите на българите за летния туристически сезон. Сондажът е проведен между 1 008 пълнолетни респонденти в периода 5-12 юни 2019 година, пише pochivka.blitz.bg.

От всички запитани 43% са заявили, че планират да почиват това лято, а 53% – не. Останалите 4% не са решили. Измежду тези, които не планират лятна почивка, 62% сочат, че нямат финансова възможно за такава, а 10% не могат да отсъстват от работа. По приблизително 15% няма да почиват по семейни причини или заради здравословното има състояние. Мотивите на другите са различни.

На въпрос „От колко време не сте ходили на почивка през лятото?“ най-голям е процентът на тези, които са отговорили, че не са почивали между 2 и 5 години – 24%.

20% от българите обясняват, че не били на почивка в последните 10 – 20 години, а 19% не са пътували между 5 и 10 градини. От всички запитани 14% казват, че не са почивали лятото повече от 20 години, а 7% – че никога не са ходили на почивка през сезона. Едва 12% сочат, че не са били на лятна почивка от миналата година.

Относно българите, решили да почиват в чужбина – 33% посочват като причина за избора си по-добрите оферти от родните, 24% – по-качествените туристически услуги, 22% – по-чистото море и обстановка като цяло, а 15% просто искат да посетят други места извън България.

Иначе една трета от българите обясняват, че започват да планират почивката си по-малко от 1 месец преди да заминат. 28% планират между 1 и 2 месеца, а останалите между 2 и 3 месеца или повече.

Оказва се, че най-ключов фактор при избора на дестинация за лятна почивка е самият курорт (28%). Цената на нощувките е второстепенен фактор (20%). Едва 12% от летовниците търсят „All inclusive“ пакет, 11% – смесени ценови пакети с отстъпки.

8% ще търсят или вече са избрали места, които да са тихи и спокойни.

Прави впечатление нагласите на българите относно родното Черноморие – 44% заявяват, че през последните години България става по-добро място за летен туризъм, а 26% – че няма особена промяна. 17% твърдят, че летният туризъм у нас сваля нивото си, а останалите не знаят.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Предстои промяна, засягаща ТЕЛК решенията

Отпада изискването в комисиите да работят лекари по всички видове специалности Предстои важна социална промяна, която засяга ТЕЛК решенията. Правителството постанови да отпадне изискването в комисиите да работят лекари по всички видове специалности. Заради заболяванията си Красимира е със 75% намалена работоспособност. Една от диагнозите й е астма,което налага задължителното …

Новини
Честит рожден ден на Жана Бергендорф

Жана Бергендорф е родена на 20 октомври 1985 г. като Жана Владимирова Бранкова в София с фамилното име на втория съпруг на майка си (не познава биологичния си баща)[1][2]. Започва да пее още от 6-годишна. В рода ѝ музиканти са майка ѝ и нейните баба и дядо. Пяла е в …

Новини
На 20 октомври рожден ден има Джуди Халваджиян

Джуди Халваджиян е роден в София на 20-ти октомври 1974 година. Истинското име на продуцента е Юлиян. От 14 годишна възраст живее в Италия. Завършва образованието си там със специалност „Кино и телевизионно продуцентство“. Брат на Джуди е Магърдич Халваджиан, който е режисьор и продуцент. През 2002 година той заедно …