fbpx

Тъжно: Една пета от българите не са почивали лятото повече от 10 години

Над 2 милиона и 300 хиляди пълнолетни българи планират почивка през лятото. Малко повече от половината заявяват, че ще почиват на българското Черноморие (54%), а останалите – в чужбина.

От тези, които обмислят да напуснат границата на страната (32%), най-много заявяват, че най-вероятно ще го направят в Гърция (близо 60%) или Турция(30%). Сред останалите предпочитани дестинации са Испания и Италия.

Това показват данни от проучване на социологическа агенция „Тренд“ за нагласите на българите за летния туристически сезон. Сондажът е проведен между 1 008 пълнолетни респонденти в периода 5-12 юни 2019 година, пише pochivka.blitz.bg.

От всички запитани 43% са заявили, че планират да почиват това лято, а 53% – не. Останалите 4% не са решили. Измежду тези, които не планират лятна почивка, 62% сочат, че нямат финансова възможно за такава, а 10% не могат да отсъстват от работа. По приблизително 15% няма да почиват по семейни причини или заради здравословното има състояние. Мотивите на другите са различни.

На въпрос „От колко време не сте ходили на почивка през лятото?“ най-голям е процентът на тези, които са отговорили, че не са почивали между 2 и 5 години – 24%.

20% от българите обясняват, че не били на почивка в последните 10 – 20 години, а 19% не са пътували между 5 и 10 градини. От всички запитани 14% казват, че не са почивали лятото повече от 20 години, а 7% – че никога не са ходили на почивка през сезона. Едва 12% сочат, че не са били на лятна почивка от миналата година.

Относно българите, решили да почиват в чужбина – 33% посочват като причина за избора си по-добрите оферти от родните, 24% – по-качествените туристически услуги, 22% – по-чистото море и обстановка като цяло, а 15% просто искат да посетят други места извън България.

Иначе една трета от българите обясняват, че започват да планират почивката си по-малко от 1 месец преди да заминат. 28% планират между 1 и 2 месеца, а останалите между 2 и 3 месеца или повече.

Оказва се, че най-ключов фактор при избора на дестинация за лятна почивка е самият курорт (28%). Цената на нощувките е второстепенен фактор (20%). Едва 12% от летовниците търсят „All inclusive“ пакет, 11% – смесени ценови пакети с отстъпки.

8% ще търсят или вече са избрали места, които да са тихи и спокойни.

Прави впечатление нагласите на българите относно родното Черноморие – 44% заявяват, че през последните години България става по-добро място за летен туризъм, а 26% – че няма особена промяна. 17% твърдят, че летният туризъм у нас сваля нивото си, а останалите не знаят.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мила Михова вдигна скандал на Криси от „Ергенът” на живо по БТВ

кадри bTV Оперната певица Мила Михова надскочи ролята си на коментатор на любовното риалити „Ергенът” и буквално се скара на една от отпадналите участнички. Това беше Криси Горджъс, която в последните епизоди беше особено заядлива, най-вече към една от останалите „ергенки” – Екатерина. Михова реши да използва студиото на bTV, …

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

error: Content is protected !!