Три града са изгряващи звезди на аутсорсинга, секторът плаща 8 % от заплатите у нас

www.flagman.bg

Заплатите са изключително високи, а перспективите – огромни. Липсват кадри за по-устойчив растеж

В България в момента работят аутсорсинг компании като 477 компании, като през миналата година те са изплатили почти 8% от сумата на заплатите в страната, сочат данни на Българската аутсорсинг асоциация (БАА). Приносът за миналата година в брутния продукт на страната е 2,1 млрд. евро или дял от 4,8%.

През 2017 г., секторът бележи ръст на приходите от 18,2% на годишна база при предварително заложени 13,5%. Заетите в сектора на изнесените услуги са 67 300 души, а средната заплата на годишна база е 23 000 евро. По думите на Мая Миланова от една от фирмите в браншовата организация стартовата заплата в сектора е четирицифрена в евро.
Според Пламен Цеков, също от подобна компания, на практика заплатите са по-високи, отколкото във Великобритания, защото у нас разходите за живот са много по-ниски.

Докладът на асоциацията сочи още, че аутсорсингът вече намира път и извън пределите на столицата. Основният дял обаче отново остава в София 80%, Пловдив и Варна също започват да се очертават като регионални центрове, съответно с по 13% от общия брой компании.

Като “изгряващи звезди” от БАА посочиха Бургас, Велико Търново и Русе, които вече имат нужната инфраструктура и кадрови потенциал да се развият в тази посока.

Подсекторът, който расте най-бързо, е при компании, предлагащи аутсорсинг на процеси, базирани на специфични знания и информация (KPO), като управление и анализ на бази данни, проучвания, обработка на информация“, каза Ивайло Славов, председател на борда на БАА.

Както в глобален мащаб, така и в България, се наблюдава промяна в профила на търсените услуги. Много хора си представят, че аутсорсинг услугите се изчерпват до стандартен кол център, а всъщност това не е така. Само за 16 % от компаниите у нас в сферата на изнесените услуги това е основната им дейност. Има нарастващ интерес към висококвалифициран труд и особено към услуги, свързани с информационни технологии – разработване на софтуер, поддръжка, системна интеграция“, допълни той.

Според представителите на сектора основните трудности, които предстоят пред сектора, за да запази той 10-годишната си тенденция на постоянен растеж, са свързани най-вече с липсата на кадри, което налага компаниите в сектора да обърнат сериозно внимание на работата с подрастващите и техните родители.

Ивайло Славов подчерта, че до 2021 г. броят на заетите трябва да достигне 80 хил. души или с 13 хиляди повече от сега, а приносът в БВП на страната да е 4,8 млрд. евро или 7,9%.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Хороскоп за 10 август: Очаквайте неочакваното Лъвове, романтични трепети за Везни

Снимка pixabay lamqta.com Овен Днес на Вашия любим човек ще се прииска да си направи някакъв подарък, което е възможно да изисква от Вас някакви разходи във финансов или емоционален план. Постарайте се да не се сkъпите нито на едното, нито на другото, тъй като от проявената щедрост ще зависи …

Новини
От Германия: Не пътувайте до българското Черноморие

Златни пясъци и Варна, две от най-популярните парти дестинации на германските туристи, попаднаха в списъка с предупреждения за пътуване на Института „Роберт Кох“. Причината – силното нарастване на новите инфекции в десет нови региона на ЕС, пише www.burgas24.bg. Варна и „Златни пясъци“ са особено популярни сред германските туристи. Онези, които …

Новини
Италия запазва карантината за граждани, идващи от България

Снимка pixabay Остава в сила задължението за 14-дневна карантина за пътуващите до Италия, които в предходните 14 дни са пребивавали или преминавали транзитно през територията на България, Румъния и други трети страни От ограничителните мерки са изключени екипажите на транспортни средства; пътниците, извършващи летищни трансфери, както пътуващите, в определени случаи, …