fbpx

Той напусна света преди 50 години, но остави след себе си истинска и страшна легенда

реклама

Тази година се навършиха 50 години от смъртта на един от най-прочутите руски оръжейни конструктори – Фьодор Токарев. Неговата световна слава се дължи на пистолета ТТ, превърнал се в истинска легенда през Втората световна война.

Пистолетът е използван широко през Втората световна война и получава отлични отзиви както от съветските, така и от немските войници. По-късно е приет на въоръжение в 30 държави от Европа и Азия. Само в СССР са произведени 1 740 000 екземпляра. Куршум, изстрелян от ТТ, пробива армейска каска, прониква на 120 cm във вода, 35 cm в пясък, пробива 15 cm борова дъска и е в състояние да спре едра мечка. Според експерти, той може да пробие и някои от съвременните бронежилетки.

Токарев е роден на 2 юни 1871 г. в село Егорликско, област на Донската войска (днес в Ростовска област). От 1887 до 1891 г. учи в Новочеркаск за оръжейник и след това служи като оръжеен майстор в 12-и казашки полк. След завършването на юнкерското училище през 1900 г. служи в същия полк като завеждащ оръжието. През 1907 г. като слушател в Офицерското стрелково училище в Ораниенбаум преработва магазинната винтовка модел 1891 в автоматична. По-късно я усъвършенства в Сестрорецкия оръжеен завод през 1908 – 1914 г. Работи и в Ижевския завод.

Когато Първата световна война избухва, Токарев е пратен на фронта, но след година и половина се връща в Сестрорецкия завод, за да продължи своята работа. По-късно работи в оръжейния завод в Тула от 1921 до 1941 г.

През 1925 г. на въоръжение в Червената армия е приета ръчната картечница МТ на Токарев. През 1927 г. Токарев разработва първия автомат в СССР. През 1930 г. на въоръжение в армията постъпва полуавтоматичния пистолет на Токарев ТТ, а през 1938 г. – полуавтоматичната винтовка на Токарев СВТ-38, по-късно СВТ-40.

Прочутият пистолет ТТ е копиран от модел на американски Колт 1911.  Особеното за ТТ е липсата на предпазител. Защитата от случаен изстрел се осигурява от поставянето на откритото ударно чукче на предпазен полувзвод. Това се извършва, като при натиснат спусък чукчето се придържа с палеца и се отпуска на определено положение напред, което е доста опасно за боравещия с оръжието. При наличие на патрон в цевта изтърването или случаен удар на пистолета могат да произведат изстрел. Необичайно конструкторско решение е обединяването на всички детайли на ударния механизъм в лесно снемаща се част и поставянето на пружина вътре в чукчето.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
ВМРО: 700 лв. средна пенсия и 2500 лв. средна заплата

реклама Няма да увеличаваме данъците и ще намалим държавните разходи. Паралелно с това ще увеличим парите за втората година майчинство и ще осигурим безплатна детска градина и безплатни учебници за всяко дете. Повишаване на средната пенсия до 700 лв., на средната работна заплата – до 2500 лв., а всички пенсионери …

Новини
Булевард България: „Работникът“ с премиерското сако е общински съветник от ГЕРБ

реклама Кадър видео ФБ PR-ите на Борисов представиха мъжа като строителен работник. „Работникът“, който получи като подарък сакото на премиера Бойко Борисов по време на вчерашната му инспекция на участък от АМ „Хемус“, всъщност се оказа общински съветник от ГЕРБ във варненската община Суворово, пише сайтът boulevardbulgaria.bg. PR-ите на Борисов …

Новини
Държавата ще компенсира родители, за чиито деца няма места в общински или държавни градини

реклама Снимка pixabay Държавата ще възстановява платените от родителите средства за обучение и отглеждане до размера на утвърдената от министъра на образованието и науката сума, като ще трябва да предоставят съответните договори и платежни документи за извършени разходи. Родителите на деца в предучилищна възраст, неприети в общински или държавни детски …