fbpx

Това се оказва голямата грешка, а всички я правим: Ето какво по принцип не трябва да е в портфейла ни

реклама

Всички сме имали икони в портмонето си в даден период от живота си, но дали това е правилно? За това разкава zajenata.bg:

Когато бях на около 15 години, кръстницата ми даде малка икона, изобразяваща Св. Мария и ми каза да си я нося със себе си. След това следвах указанията на кръстницата и в продължение на много години носех иконата в портфейла си. Веднъж се замислих дали е правилно това? Не противоречи ли това на православните канони и не осквернява ли самото изображение на самия светец?

Къде трябва да стоят иконите

Иконата в портфейла не е необичайна. Много хора я носят като талисмани и вярват, че лицето на светеца със сигурност трябва да защитава и съхранява. Много от нас все още имат висяща икони в колата, носят лицата на светците в джобовете си за късмет и така нататък. Но правилно ли е това?

Иконата е предимно храм и трябва да бъде третирана по съответния начин. Седмият Вселенски съвет формулира учението на църквата за почитането на икони и казва, че с помощта на икони, изобразените върху тях светии стават обект на нашето съзерцание, което ни подтиква да ги помним.

Става дума за факта, че иконата трябва да стои на видно място, за да можем да я видим, да се обърнем към нея и да се молим. Иконата, която се носи в портфейла или чантата, не получава подходяща циркулация. Катедралата решава да почете иконите и да предложи молитви на светиите.

А колко често се молите пред иконата, която се намира във вашия портфейл?

Купувайки икони, кръстове, амулети и други свещени предмети, ние вярваме, че те трябва да ни предпазят от злото. Но не тези неща ни защитават, а Бог. Най-важното е искреността във вярата, молитвата и уважението към светите неща и тук граничи с окултизма. Да си мислиш, че иконата в портфейла трябва да ти помага автономно, е заблуда.

Ако човек се отнася към светилището благоговейно, той няма да позволи да носи иконата в портфейла си. В края на краищата, това не е подходящото място за лицето на светеца. Мястото на иконите сред пари, кредитни карти и други светски неща е неподходящ. По същата причина не можете да окачите икони в колата .

реклама

Свещениците са убедени, че иконата не трябва да влиза в контакт с ежедневните неща. Не знаете къде са лежали парите. Ако има икона в чантата, тогава си струва да я третирате като светилище. Внимателно я поставяйтев торбичка всеки път, не седете на нея и не дръжте портфейла в задния си джоб Милион малки неща, за които не бихте мислили в ежедневието.

Но най-важното не е дори това, а нашето отношение към образа. Отговорете на въпроса си: защо носите икона с вас? Ако наистина е заради Божията любов, да се молим в един труден момент в лицето на светеца, то това е едно нещо. Въпреки че в този случай е по-добре да не се съхранява иконата в портфейла, а в джобчето на гърдите, където ще лежи само изображението.

Ако го носите само в случай, за късмет, това е съвсем различен въпрос. 

Къде тогава мога да поставя икони ? Няма строги правила, но трябва да се следват някои съвети. Правилното място ще ви каже здравия разум. Можете да поставите иконите в хола, в детската стая, в кухнята и дори в спалнята. Ясно е, че в банята,  ще бъде неподходящо.

Не поставяйте икони в близост до телевизора и друго оборудване. Молитвата изисква пълна концентрация и техниката неволно  разсейва. По-добре е да изберете място, отдалечено от разсейването. Не е необходимо да правите цял ъгъл с икони и да се опитвате да поставите там колкото се може повече лица на светии. Един образ е достатъчен за молитва, стига да е от сърце.

Разбира се, това е неписано правило, но много духовници смятат така. Въпреки това, няма строго забрана. Ако иконата, която носите със себе си, е нещо специално за вас и сърцето ви, то оставете я.

Иконите трябва да бъдат третирани с уважение и почит. Напоследък говорихме за това как да се държим с тях Писахме и защо иконите никога не трябва да се изхвърлят .

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Подарете незабравима Коледа на семейството с кредитите с 15%отстъпка от MiniZaem.bg

реклама Децата ви вече са изпратили писмата си до дядо Коледа и очакват с нетърпение подаръците под елхата. Половинката очаква обещаната още в началото на годината приказна Коледа на красиво и спокойно място, заобиколена от всичките си любими хора. Вие искате да изпълните всички им желания, но с всеки изминал …

Новини
Мариела Нордел за Камен Чанев: Отиде си моят приятел, моето братче, един светъл човек и голям артист!

реклама Снимка профил ФБ По повод кончината на известния наш оперен певец Камен Чанев, Мариела Нордел изля чувствата си в дълъг пост в социалната мрежа. Ето какво написа тя: Днес е най-тъжният ми ден, отиде си моят приятел, моето братче, един светъл човек и голям артист! Преди 34 години, в …

Новини
Доц. Мангъров: Чувам, че в някои болници лекуват деца по безумен начин

реклама Кадър видео БНТ Нeнaвиждaм aдминиcтрaтивнaтa рaбoтa и никoгa нe cъм имaл жeлaниe дa ce зaнимaвaм c пoлитикa, тaкa чe и дa мe пoкaнят нe миcля, чe щe приeмa дa cтaнa пoлитик. Тoвa кaзa в интeрвю зa „Иcтoрии oт прeхoдa“ дoц. Aтaнac Мaнгърoв, зaпитaн дaли би ce включил в пoлитикaтa, …