fbpx

Това е тайната за най-вкусната баница, всички ще полудеят по нея!

реклама

За целта са ви нужни просто готови кори – всичко е елементарно
Преди време си говорех с една приятелка, която сподели, че тя баница не правила, защото не знаела как. Замислих се, че много начинаещи домакини са изправени пред тази елементарна рецепта. Елементарна, елементарна, ама като не си правил нещо, никак не е така, пише кулинарката Инна Георгиева от сайта hera.bg.

 

Затова реших да покажа и как се прави баница с готови кори, като направя и няколко коментара, които биха били в полза на начинаещите кулинари.

Продукти:

1 пакет тънки кори
(500 гр)
6 яйца
300 гр сирене
1 ч.л захар
500 мл прясно мляко
80 мл олио
50 грама краве масло

Начин на приготвяне:

Като се замисля, единствения начин по-който не правя баница е стандартното „ред кори, ред плънка“ (изключвам новогодишната). Набързо навивам листите я на рула, я на хармоника. Та втория вариант ще предложа днес.

реклама

– Обърнете внимание, че 1 пакет кори е много разтегливо понятия, ако се зачетеш в грамажите ще установиш, че се продават кори с различни грамажи 350, 400, 500 гр.
– Всъщност същото важи и за яйцата, различните размери са с различни грамажи, по подразбиране се смята, че се използват размер М (55-60 гр).
– Сиренето, за баница е добре да е твърдо и не много мазно.
– Някои домакини предпочита да правят баницата само с масло, ако и вие предпочетете просто разтопете леко маслото и го слагайте с четчица.
– Това количество е подходящо за тава с диаметър 35 см и дълбочина 5 см.
– Всяка домакиня прави баницата различно, от броя на яйцата,сиренето, мазнината, та до това дали да има мляко, прясно или кисело да е то и т.н.

3 от яйцата разбиваме добре със 100 мл прясно мляко.

Намазняваме с олио добре тавата, включително страните й.

Върху всяка кора разпръскваме натрошено сирене (с големина колкото орех да речем), няколко капки олио, и малко от разбитото яйце (около 1 с.л ).

Листът набръчкваме под формата на хармоника (с широчина около 4 см) и нареждаме. По този начин процедираме с всички листи, като подреждаме от външния към вътрешния край на тавата.

Разбиваме останалите три яйца с прясното мляко и захарта. Със сместа поливаме баницата, нарязваме на малки парченца маслото и го поръсваме отгоре.

Печем във фурната до зластисто. (зависи от фурната, но приблизително около 50 минути на 190-200 градуса).

Ако желаем да не е с твърда коричка, а да омекне добре, след като я изпечем я завиваме с кърпа.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Майка в неплатен отпуск: 610 лв помощ, това не отговаря на истината!

реклама Снимка pixabay „Това, че родителите ще получават месечна помощ от 610 лева, т.е. една минимална заплата, ако са в неплатен отпуск и гледат децата си, които са в дистанционно обучение или не посещават детска градина, не отговаря на истината! Оказа се, че родителите ще получават помощ от държавата само …

Новини
Болен от COVID-19 в семейството не е присъда

реклама Снимка pixabay Симптомите на коронавирус обикновено не се проявяват непосредствено след заразяването. Докато ги няма, човек спокойно общува със семейството си. В повечето случаи това не заплашва близките му, защото има голяма разлика между заразен и болен в резултат на заразяване, обясни в интервю за радио „Спутник“ алергологът и …

Новини
От началото на пандемията от Covid-19 у нас са се върнали над 120 000 души

реклама Снимка pixabay Емиграцията е много по-голям проблем от имиграцията, коментира доклада на ECFR Торстен Гайслер, ръководител на Бюрото на Фондация „Конрад Аденауер“ в София. Той обърна внимание, че изтичането на мозъци оказва влияние и върху политиката на засегната страна. Според Гайслер завръщането на такава група хора е надежда за …