Това е бъдещето! Роботи паркират колите на огромен паркинг във Франция (видео)

Новини

източник: kaldata.com

Следващия път, когато посетите това френско летище, шансовете роботи да предложат да ви паркират колата са големи. Френската фирма Stanley Robotics експериментираше с проекта си за самостоятелно управляващи се „камериери“ през последните години. Тази седмица идеята влиза в практиката в летището Лион-Сен-Екзюпери.

Системата е следната: клиентите паркират своите автомобили в специални хангари, където те се сканират и се регистрира техният производител и модел. След това един от роботите, който принципно е просто мотокар с изкуствен интелект и име „Стан“, влиза и плъзва платформа под автомобила и я паркира на ново място. Stanley Robotics твърди, че механизмът използва свободното пространство много по-ефективно от хората, побирайки над 50 процента повече превозни средства на една и съща площ. Все пак трябва да отбележим, че роботите са способни на прецизно шофиране и следят за времето, в което клиентите ще се върнат. Те могат да съберат големи групи от автомобили заедно и след това да изкарат правилния от тях за този, който си го търси.

Стефан Евано, съосновател на Stanley Robotics, коментира:

„Наричаме го паркиращ вале робот, защото хората просто трябва да си оставят колата на входа на паркинга и буквално да излязат, за да си хванат полета. Роботът ползва същата технология като автомобилите с автопилот: той може да изследва околната среда по всяко време и да реагира спрямо всичко, срещу което се изправи“.

За първи път компанията представи своята идея пред Airport Technology през 2017-та година. Тестове на системата бяха проведени и в Дюселдорф и летището Шарл-дьо-Гол в Париж, като следващия ще се проведе в Гетуик летището в Лондон. Но работата на роботите в Лион-Сен-Екзюпери, четвъртото най-използвано френско летище, ще бъде на пълен работен ден.

Компанията не желае да заеме всяко паркомясто, а само една от шестте секции около сградата. Това наброява около 500 паркоместа, обслужвани от четири робота, които могат да паркират до 200 коли ежедневно. От Stanley Robotics заявиха, че желаят да разпространят услугата си към 12 пъти повече паркоместа, но пазят в тайна кога мислят да постигнат това. Освен това компанията уверява, че в началото работата ще бъде наглеждана от истински хора, в случай на проблем във функционалността на Стан-овете. Евентуално обаче системата ще бъде напълно автоматизирана.

Още един плюс е, че услугата е сравнително евтина. За да паркирате на най-отдалеченото място в летището Лион-Сен-Екзюпери, се нуждаете от минимум 54 евро на седмица. Ако роботите Стан свършат тази работа, плащате едва 2 евро повече. За сравнение паркирането от истински служители е поне €104 седмично (но пък за сметка на това на място по-близо до терминалите).

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Слаб интерес към държавната схема 60:40 от страна на фирмите

Не повече от 8% от работодателите у нас биха се възползвали от схемата 60:40, която държавата създаде, за да не се съкращават работници. Това показват първите резултати от експресно проучване на Българската стопанска камара. Въпросника вече са попълнили 759 фирми у нас, пише Стандарт. 44% от желаещите мярката са с …

Новини
Проф. Кантарджиев – критичен, забавен, но знае как най-добре да се пазим от коронавируса

Проф. Тодор Кантарджиев е заместник-началник на Националния оперативен щаб, който съставя най-точните препоръки за предпазване от коронавируса, наблюдава пандемията, анализира, консултира правителството и изследва заразените. Често се кара на журналистите за някой неуместен въпрос, колегите му го определят като строг, но справедлив. Професорът е лекар с три специалности-микробиология, епидемиология и …

Новини
300 000 лв. достигнаха даренията за болниците от магистрати

300 000 лв. достигнаха даренията от прокурори, следователи и съдебни служители за болниците, в които се лекуват пациенти с коронавирус. Само за последните три дни са събрани нови 80 000 лв, съобщава Нова ТВ. Над 30 000 лв. дариха на общинските болници в Бургас, Сливен и Ямбол магистратите и служителите …