fbpx

Те правят нещо чудесно за Родината: Двама българи обикалят света в народни носии

реклама

източник: bTV

Двама българи, които живеят в Германия, са намерили начин да носят родината навсякъде със себе си. Където и да пътуват, не изваждат от куфара си нещо много специално – българска народна носия.

Меги и Ивайло са заедно близо осем години. Пътешествията са това, което ги събира. Запознават се на морето, където работят като екскурзоводи. Още в началото на връзката им посоката се променя.

През лятото на 2012 г. Меги е приета да учи в Германия и предлага на Иво да замине с нея. Без колебание той се съгласява. В Дюселдорф и двамата работят като банкови служители в различни банки.

Обичат да разнообразяват ежедневието си с пътешествия. На едно от тях им хрумва идеята, че не само в Германия могат да показват, че са българи и се гордеят с това.

„Идеята ни дойде 2015 г., когато решихме да посетим „Октоберфест” в Мюнхен и бяхме страшно впечатлени от местните хора, които без значение дали са млади, или стари, мъже или жени, всички бяха облечени с традиционните си носии. И не само на самия „Октоберфест” – и в града дори си ги носеха с невероятна гордост и са известни с това”, разказа Иво.

Оттогава стягането на багажа е лесно и винаги в него има три важни неща – носия, паспорт и фотоапарат.

реклама

Мексико, Италия, Кения, Виетнам, Камбоджа, Испания и Португалия са само малка част от местата, където двамата са показали българската носия. Едно от странните места за тях е село в Кения, където хората са проявили голям интерес към облеклото им. Дори им показали право хоро.

Снимка: btvnovinite.bg

„Аз съм от Димитровград и може би донякъде има връзка между тракийската риза и произхода ми от Димитровград, а Меги е от София. Аз съм от София, няма нищо общо добруджанската носия. Но майка ми е от град Добрич, така че може да се приеме като един вид уважение към майка ми”, сподели още Иво.

„Много ще се радвам, ако успеем да мотивираме по този начин и други млади хора да обличат с гордост българската национална носия и да я носят с гордост. Не в града, не в центъра на София, но по такива събирания и мероприятия”, допълва Меги.

Двамата признават, че България им липсва и затова винаги, когато могат, се връщат в родината.

 

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Отиде си световно известният оперен певец Камен Чанев

реклама Снимка: operaplovdiv.bg Световноизвестният оперен певец Камен Чанев е починал от коронавирус. Той беше приет за лечение в болницата в Стара Загора. Камен Чанев е най-успешният български тенор с международна кариера, припомня БНР. Чанев е роден през 1964 г., завършва Френската гимназия в родния си град Сливен, а след това …

Новини
Безлов: Българите искат силен лидер, а не демократично управление

реклама Кадър БТВ В доклада на центъра „Демокрацията в България – все още крехка след три десетилетия преход“, експертите представят данните от своите проучвания, че след 30 години преход 45 на сто предпочитат силен и решителен лидер. 57 на сто от запитаните са заявили, че вярват, че нищо няма да …

Новини
Калин Сърменов: Театрите са едно от най-защитените пространства

реклама Снимка профил ФБ След влизането в сила на мерките от петък, затварят и всички места, където има възможно струпване на хора като кина, галерии и музеи и се преустановява провеждането на концерти до 21 декември. Като изключение са посочени театрите, които могат да продължат да работят, стига публиката да …