Терминалите за е-винетки – без хартия

Новини

fakti.bg

Шофьорите си купуват „въздушни“ стикери, а доказателство?

Терминалите за продажба на електронни винетки на самообслужване масово остават без хартия в почивните дни. Така шофьорите си купуват „въздушни“ стикери, без да имат доказателство, че са ги платили.

Едва във всяка трета голяма бензиностанция може да се плати пътната такса. За удобство на шофьорите машините оперират на 8 езика – български, английски, немски, гръцки, румънски, сръбски, турски и руски, но има грешки с превода. Вариантите на чуждите езици са по-кратки от българския.

Все още не може да се прочетат и общите условия, които от Агенция „Пътна инфраструктура“ ни карат да се съгласим, преди да получим заветната разписка, посочва в. „Монитор“. Но хартия масово няма в автоматите, съобщава на английски системата. Така водачите остават без разписка.

Опцията за известяване по електронен път също не работи коректно. При опит шофьорите да получат документа на електронната си поща системата съобщава, че е изпратила съобщението. Реално обаче шофьорите не получават нищо на мейлите си въпреки няколко последователни опита от терминалите за самообслужване.

Автоматите приемат плащане с дебитни или кредитни карти, което е удобство за водачите.

От пътната агенция обаче задължават картодържателите без значение каква карта използват да въвеждат кода си при плащане на винетки под тази стойност. От терминалите за самообслужване най-често се купуват уикенд или седмична винетка на цена съответно 10 и 15 лева. Именно заради увеличеното използване на безконтактни плащания един от двата най-големи картоиздатели обяви още миналата година, че от лимитът за верификация за подобни плащания в България ще бъде повишен от 25 на 50 лева.

Освен неуредиците с електронната система, на инвалидите им се налага чакат над час в социалното, за да подадат заявление за е-винетка, оплакаха са читатели на в. „Монитор“. Малко служители, липса на организация и недостатъчна информация са най-честите причини за опашките пред гишетата на дирекциите „Социално подпомагане“.

През миналата година АПИ е предоставила безплатно 231 371 броя годишни винетки за леки автомобили на стойност 22,4 млн. лева, стана ясно от отговор на регионалният министър Петя Аврамова на депутатски въпрос.

Правоимащи са хората с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност или вид и степен на увреждане и лица или семейства, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст. Тези групи хора имат право да получат безплатно една годишна винетна такса за един собствен или съпружеска имуществена общност лек автомобил с обем на двигателя до 2000 куб. см и мощност до 117,64 kW (160 к. с.).

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Девите да бъдат по-инициативни, време за изгодни сделки за Рибите

lamqta.com Овен Каквато и тежест да лежи на раменете Ви в последно време, днес ще го усетите как олеква. Около Вас витае жизнерадостна енергия, която ще разсее всички Ваши грижи. Веднага след като си дадете сметка, че в дадения момент може да поемате върху себе си само толкова, колкото сами …

Новини
Редица държави налагат карантина и ограничения за българите

Причината е в ръста на регистрираните случаи на коронавирус у нас Редица държави налагат карантина на българските граждани заради скока на случаите на заразени с COVID-19 у нас, предаде БГНЕС. От началото на месеца в страната всеки ден се регистрират над сто случаи на коронавирус. Именно поради тази причина редица …

Новини
Засилен контрол на „Промахон“ е само една от обявените мерки срещу коронавируса в Гърция

Ясни са част от решенията от днешното съвещание между премиера на Гърция Кириакос Мицотакис, главния епидемиолог и заместник-министъра за гражданска защита относно мерките за коронавируса. Това са зелена светлина за директни полети от Великобритания и Швеция, интензивен контрол на граничния пункт Промахон и във вътрешността на страната, искане за забрана …