fbpx

Теменужка Петкова коментира спирането на сделката за ЧЕЗ и реакцията на „Инерком“

реклама

ГЕРБ категорично не води война срещу Румен Радев. Ние винаги сме имали ясно заявена воля за диалог. Аз нося справка от Министерство на енергетиката, за да видите къде са тези 1,6 милиарда. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в студиото на bTV пред Хекимян.

Петкова е категорична, че такова финансово постъпление в министерството на енергетиката няма. Няма дори близки цифри до тези. Тя държи президентът Румен Радев да докаже произхода на тези 1,6 млрд., които той твърди, че са се загубили след завръщането на Борисов на власт, съобщава Блиц.

„Служебното правителство има конкретни функции, като главната му е да се проведат едни честни избори. Няма как нещо такова да се случи за месеци. Бюджетът на министерството ни е 200 милиона. Хубаво е да се работи с конкретни данни. Оказа се, че има 15 искови молби в този период, от които събраните суми са 0. Това, което чакаме от тези искови молби са близо 2 милиона. Аз искам доказателства за изпарените 1,6 милиарда. Когато се лансира тази тема, е хубаво да се докаже пред хората, защото това не са никак малко пари“, обясни още министърът на енергетиката.

Тя все пак обясни, че няма как да се определят срокове на президентската администрация, но ако разполагат с документи, то българският народ трябва да знае за тази нередност. Петкова заяви, че това може да е фалшива новина, а не е добре да се създават такива. Тя поиска информация, с която да се докаже произхода на този милиард и от къде е бил събран от Служебния кабинет.

Теменушка Петкова коментира и горещата тема със спряната сделка за ЧЕЗ. „Това бе изключително изненадваща и неочаквана новина, която изуми дори самата фирма „Инерком“. От там излязоха с позиция, че нямат представа каква е причината да не им позволяват да купят ЧЕЗ, но заявиха, че ще стигнат до разковничето“, каза Петкова.

Припомняме, че вчера от КЗК излязоха със становище, че „Инерком“ не може да купи ЧЕЗ.

реклама

Тя обясни ситуацията така: „Ние имаме правомощия и това е част от енергийната сигурност. Съгласно закона за енергетиката държава регулира, държавата има непрекъсната регулаторна дейност върху това дружество. КЗК е компетентния орган по отношение на всички въпроси, свързани с анти монопола. Поискани са становища от различни институции, има достатъчно причини. „Инерком“ може да обжалва. Аз не бих коментирала от нейно име. Тя със сигурност има юристи зад гърба си, които да я посъветват правилно. Реакцията на „Инерком“ е нормална.

Тя разкри и че е разговаряла с Гинка Върбакова, която е едноличен собственик на „Инерком“ и двете никога не са криели, че се познават от 20 години.

„Когато избухна целия скандал Върбакова ми се обади, за да ми изкаже съжаление за това, което се е случило след ситуацията с купуването на ЧЕЗ и искането на оставката ми. Проведохме чисто човешки разговор, в който тя ми каза, че много съжалява, че се е стигнало до там“, сподели тя.

„Искам да разсея всички спекулации и да успокоя българския гражданин, че българското електроразпределение е защитено и ЧЕЗ подлежи на контрол. Българските граждани трябва да бъдат спокойни, че това не е оставено в чужди ръце“, заяви министърът.

Петкова повдигна и завесата около срещата между Борисов и китайския премиер и посочи намеренията им за съвместна работа: „При посещението на китайския премиер в България бе обсъдена и темата за реализацията на АЕЦ „Белене“. Това е една добра възможност да реализираме активите по този проект. Можем да го направим по най-добрия икономически и финансов модел, с който да се подсигурим.“

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

реклама
loading...

Май разговор с китайците е имало само за заем….. и нищо друго! Хората са казали, че в Бг. е рисковано да се влагат пари за каквото и да е!

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Юношеският национален отбор на България взима играч на ЦСКА

реклама От ЦСКА 1948 се похвалиха с повиквателната на своя футболист Александър Димитров за сборния лагер на юношеския национален отбор на България. Те сториха това в клубния си сайт. Лагерът ще се проведе от 25 януари до 6 февруари в Анталия, Турция, като бранителят ще пътува директно от Алания, където …

Новини
Следващата седмица решават за връщането на учениците в училище

реклама Снимка МОН Ще се решава и на какъв период ще се редуват учениците в училище и на онлайн обучение. „Ако е на повече седмици, повече време ще трябва да стоят останалите в електронна среда. Ако пък е твърде кратко на децата им трябва време за превключване и адаптация. Така …

Новини
Отвара с локум и мента почиства дихателния път като прахосмукачка и изхвърля секрета от дробовете

реклама Снимка pixabay В сезона на вирусите и в условия на пандемия, важно е да се погрижим за подсилване на имунната си система. Но въпреки всички мерки все пак инфекцията може да се появи и да затрудни дишането, както и да се появят и други проблеми, като засилено отделяне на …