С тези малки тайни ще засенчите и италианците с вкусната си паста!

Новини

Най-важното нещо, преди да се захванете с приготвянето им, е да изберете правилния продукт

Защо пастата на италианците винаги е толкова вкусна, че чак ви се иска да оближете чинията, а когато решите да зарадвате домашните със спагети, те винаги са като разварени? Отговорът е много прост – както всяка гозба, и ястията с макаронени изделия си имат свои тънкости на приготвяне, пише jenata.blitz.bg

Най-важното нещо, преди да се захванете с приготвянето им, е да изберете правилния продукт! Пастата трябва да е от твърди сортове пшеница. Цената й е малко по-висока, но ако искате вкусно ястие, не трябва да се стискате! В противен случай рискувате да получите супа от макарони!

Другата тънкост при приготвянето на пастата е варенето.

как готовить пасту

Макаронените изделия се нуждаят от голямо количество вода, за да се сварят равномерно и да се отдели подходящото количество нишесте. Рисковано е да ги приготвяте в малка тенджера, защото част от тях няма да се сварят, а друга ще залепне по дъното на съда. Правилното съотношение за 500 гр. макаронени изделия е 5 литра вода!

Изобщо не се надявайте, че сосът, който ще приготвите, ще придаде вкус на пастата ви. Ако самата тя е безвкусна, нищо няма да помогне. Пастата се овкусява с помощта на солта в  процеса на кипене. Ако не сте подсолили водата предварително, ще получите прясно сварено брашно. За  500 гр. тестени изделия ви е необходима 1 чаена лъжица сол.

как готовить пасту

Друга голяма грешка, която много домакини допускат при варенето на макаронени изделия, е, че добавят масло или олио в тенджерата по време на варене. Можете да го направите, но само след като пастата ви е готова и оцедена от водата. Тогава тя няма да слепне, а и няма да има нужда да си правите сос.

как готовить пасту

Добре е да знаете още, че в зависимост от вида на макаронените изделия и сорта пшеница, от който са направени, времето за приготвяне на пастата може да е различно. То обикновено е посочено на опаковката на продукта.

Варете толкова време, колкото е посочено  и всичко ще е ОК!

как готовить пасту

Веднага след като сложите макаронените изделия във водата, трябва да ги разбъркате. В противен случай те могат да се превърнат в едно голямо топче тесто.

как готовить пасту

Не е нужно да миете сварената паста. Ако я приготвите правилно, тя няма да се слепне. Ако я изплакнете със студена вода, вкусът й ще се изгуби!

Веднага след като сварите пастата, трябва да я прецедите през гевгир. В никакъв случай не я оставяйте да кисне във водата, защото ще набъбне още повече и ще стане водниста!

как готовить пасту

Не бързайте да изливате водата, в която сте варили макаронените изделия. Тя е богата на нишесте. Можете да използвате малко количество от нея за соса. Така той ще стане по-гъст и вкусен!

как готовить пасту

Сега, след като вече знаете как правилно да варите макаронените изделия, ще можете да приготвяте невероятно вкусна паста!

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Слави: Малко се притеснявам, ако продължат да увеличават броя на загиналите със задна дата

„Вчера тържествено бяха закрити брифингите на Националния оперативен щаб, но днес по неволя пак ги откриха. Днес в Министерството на здравеопазването хора от Щаба и други отговорни лица бяха принудени се обясняват за тоталния батак с тезсутрешните електронни данни за броя на заразените и починалите с коронавирус“. Така Слави Трифонов …

Новини
Заради недостатъчно пари за медици, БСП иска изслушване на Ананиев, Демократична България – оставката му

Обещаните допълнително 1000 лв. не стигнаха до всички, които са работили с пациенти, заразени от коронавирус COVID-19, някои са получили значително по-малки суми, а други са получили суми, без да са били ангажирани непосредствено, пише Актуално. Подобни критики към Ананиев отправиха от Демократична България, а БСП инициираха разисквания в парламента …

Новини
Падат ограниченията за пътуване в границите на ЕС

Страните от Европейския съюз ще възобновят свободното пътуване помежду си, предаде БТА. По-голямата част от 27-те ще премахнат ограниченията на 15 юни, а останалите членки на блока – до края на този месец. Относно външните пътувания Европейската комисия е препоръчала границите да останат затворени до 30 юни. Да припомним, пътуванията …