С грижа за историята: Фамилия от Лясковец почиства доброволно занемарени паметници

Новини

автор: Галина Георгиева, „Борба“

Трима мъже от Лясковец – двама братя и баща им, не пестят сили и енергия, за да вършат доброволно общественополезен труд. Това са Милен, Атанас и Валери Богданови. Ентусиастите създали своя семейна фирма за професионално почистване чрез пясъкоструене. Така периодично лъсват до блясък паметници на възрожденци и революционни дейци в региона и различни краища на страната. Правят го изцяло на доброволни начала и с надеждата, че постъпката им ще послужи за вдъхновение на други хора.

Фирмата била основана преди 7 години, разказа единият брат – Милен. По думите му в началото имало много трудности, но с времето и с общи усилия ги преодолели. Научили се да боравят с машините и да работят по специфичните методи, касаещи този тип почистване.

„Под пясъкоструйна обработка се разбира почистване на повърхност под въздействието на абразив, който се изпуска чрез въздух под налягане. Тази дейност е подходяща за почистване на метали, каменни повърхности, пластмаса, дърво и други. Водното бластиране е другата услуга, която предлагаме, и тя представлява почистване само с вода под много високо налягане. Това е екологично чист процес, подходящ главно за каменни повърхности“, обясни той.

Милен Богданов

Преди да се премине към същинската част обаче, е нужно специално облекло. Включва защитна маска, ръкавици, а костюмът покрива цялото тяло. Макар външно костюмът да наподобява скафандър на космонавт, всъщност е лек и удобен, увери Милен.

Младият мъж сподели, че идеята да почистват безвъзмездно паметници се родила тази година. Първите, на които върнали предишния облик, били монументите на Цани Гинчев и Никола Козлев в Лясковец.

 

След това се погрижили за този на Елена Грънчарова в Горна Оряховица. Излезли от рамките на регионалното културно историческо наследство и върнали едновремешната визия на скулптура във Варна.

„Преди време инвестирахме в нови машини, които искахме да тестваме и да видим какъв ще е ефектът на работа с тях. Същевременно с това си дадохме сметка, че можем да сме полезни на обществото. Не е нужно да търсиш усилено замърсени паметници, защото, за съжаление, днес се пренебрегва грижата за тях. Смятаме, че постъпката ни е хубав модел за подражание от други хора и фирми, за да вършат и те благородни неща. България има нужда от това”, заяви доброволецът.

По думите му всеки обект, за който поемат ангажимент, е предизвикателство. Уточни още, че различните видове замърсявания се третират по индивидуални начини, с определени машини. По тази причина постоянно е нужно влагане на средства в оборудване, за да няма замърсяване, което да им се опре.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Кубрат Пулев начело на ранглистата на IBF

Кубрат Пулев е на върха на професионалния бокс. Различните боксови асоциации публикуваха ранглистите си за септември, като прави впечатление, че Кубрат Пулев е лидер в подреждането на версия IBF, предаде Gong.bg. Това е нормално с оглед на факта, че той е задължителен претендент за световната титла в тази федерация. На …

Новини
1
Караянчева с увреждания и в гръбначния стълб

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева е в сравнително добро състояние след катастрофата, обясни проф. Асен Балтов, изпълнителен директор на Пирогов. „Както знаете вчера към 10.30 е претърпяла пътнотранспортно произвшествие на пътя след град Шумен, при което е транспортирана веднага в болницата в Шумен, където са извършени първите изследвания. На …

Новини
Meteo Balkans: Студен фронт от северозапад в сряда и четвъртък!

Наближава промяна на времето  според прогнозите на Meteo Balkans Студен фронт от северозапад в Сряда и Четвъртък! Според @ECMWF повече валежи ще има в Четвъртък следобед и вечерта, като те ще бъдат повече в източните райони на страната ни.. ** (Всеки модел показва различна обстановка, някой с много малко дъжд …