С грижа за историята: Фамилия от Лясковец почиства доброволно занемарени паметници

Новини

автор: Галина Георгиева, „Борба“

Трима мъже от Лясковец – двама братя и баща им, не пестят сили и енергия, за да вършат доброволно общественополезен труд. Това са Милен, Атанас и Валери Богданови. Ентусиастите създали своя семейна фирма за професионално почистване чрез пясъкоструене. Така периодично лъсват до блясък паметници на възрожденци и революционни дейци в региона и различни краища на страната. Правят го изцяло на доброволни начала и с надеждата, че постъпката им ще послужи за вдъхновение на други хора.

Фирмата била основана преди 7 години, разказа единият брат – Милен. По думите му в началото имало много трудности, но с времето и с общи усилия ги преодолели. Научили се да боравят с машините и да работят по специфичните методи, касаещи този тип почистване.

„Под пясъкоструйна обработка се разбира почистване на повърхност под въздействието на абразив, който се изпуска чрез въздух под налягане. Тази дейност е подходяща за почистване на метали, каменни повърхности, пластмаса, дърво и други. Водното бластиране е другата услуга, която предлагаме, и тя представлява почистване само с вода под много високо налягане. Това е екологично чист процес, подходящ главно за каменни повърхности“, обясни той.

Милен Богданов

Преди да се премине към същинската част обаче, е нужно специално облекло. Включва защитна маска, ръкавици, а костюмът покрива цялото тяло. Макар външно костюмът да наподобява скафандър на космонавт, всъщност е лек и удобен, увери Милен.

Младият мъж сподели, че идеята да почистват безвъзмездно паметници се родила тази година. Първите, на които върнали предишния облик, били монументите на Цани Гинчев и Никола Козлев в Лясковец.

 

След това се погрижили за този на Елена Грънчарова в Горна Оряховица. Излезли от рамките на регионалното културно историческо наследство и върнали едновремешната визия на скулптура във Варна.

„Преди време инвестирахме в нови машини, които искахме да тестваме и да видим какъв ще е ефектът на работа с тях. Същевременно с това си дадохме сметка, че можем да сме полезни на обществото. Не е нужно да търсиш усилено замърсени паметници, защото, за съжаление, днес се пренебрегва грижата за тях. Смятаме, че постъпката ни е хубав модел за подражание от други хора и фирми, за да вършат и те благородни неща. България има нужда от това”, заяви доброволецът.

По думите му всеки обект, за който поемат ангажимент, е предизвикателство. Уточни още, че различните видове замърсявания се третират по индивидуални начини, с определени машини. По тази причина постоянно е нужно влагане на средства в оборудване, за да няма замърсяване, което да им се опре.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
На кръгово в насрещното! Варненец изуми всички с поведението си на пътя (снимки)

Шофьор във Варна предизвика стресова ситуация на станалото прословуто „наклонено“ кръгово на новия булевард в морския град. Той подкара колата си в насрещната посока на движението и със сигурност изненада останалите водачи. „Тежък случай…“, така го определи Тодор Янчев участник в групата „Виждам те КАТ Варна“ във Фейсбук. Той успя …

Новини
Табела в столично заведение: Масата е към кафето. Ако не си клиент, а само да поседнеш…

Всяка маса в заведението означава пари, а клиентите са ходещи банкноти. Затова и никой трезвомислещ собственик няма да позволи на когото и да било да поседне просто така. Така някои заведения въвеждат такса „стол“. Подобна оферта или по-скоро любезна форма на предупреждение се появи в социалните мрежи. Във Facebook групата …

Новини
Президентството със забележка към медиите: Радев не „атакува“ проекти, а закони, които са против Конституцията

Със сезирането на Конституционния съд за някои от измененията в Закона за държавната собственост президентът Румен Радев не „атакува“ инфраструктурни проекти, а законодателство, което се отклонява от Конституцията, съобщиха от прессекретариата на държавния глава, пише „Блиц“. Това конституционно установено правомощие на президента не може да бъде оправдание за бездействието на …

Inline
Inline