fbpx

С грижа за историята: Фамилия от Лясковец почиства доброволно занемарени паметници

реклама

автор: Галина Георгиева, „Борба“

Трима мъже от Лясковец – двама братя и баща им, не пестят сили и енергия, за да вършат доброволно общественополезен труд. Това са Милен, Атанас и Валери Богданови. Ентусиастите създали своя семейна фирма за професионално почистване чрез пясъкоструене. Така периодично лъсват до блясък паметници на възрожденци и революционни дейци в региона и различни краища на страната. Правят го изцяло на доброволни начала и с надеждата, че постъпката им ще послужи за вдъхновение на други хора.

Фирмата била основана преди 7 години, разказа единият брат – Милен. По думите му в началото имало много трудности, но с времето и с общи усилия ги преодолели. Научили се да боравят с машините и да работят по специфичните методи, касаещи този тип почистване.

„Под пясъкоструйна обработка се разбира почистване на повърхност под въздействието на абразив, който се изпуска чрез въздух под налягане. Тази дейност е подходяща за почистване на метали, каменни повърхности, пластмаса, дърво и други. Водното бластиране е другата услуга, която предлагаме, и тя представлява почистване само с вода под много високо налягане. Това е екологично чист процес, подходящ главно за каменни повърхности“, обясни той.

Милен Богданов

реклама

Преди да се премине към същинската част обаче, е нужно специално облекло. Включва защитна маска, ръкавици, а костюмът покрива цялото тяло. Макар външно костюмът да наподобява скафандър на космонавт, всъщност е лек и удобен, увери Милен.

Младият мъж сподели, че идеята да почистват безвъзмездно паметници се родила тази година. Първите, на които върнали предишния облик, били монументите на Цани Гинчев и Никола Козлев в Лясковец.

 

След това се погрижили за този на Елена Грънчарова в Горна Оряховица. Излезли от рамките на регионалното културно историческо наследство и върнали едновремешната визия на скулптура във Варна.

„Преди време инвестирахме в нови машини, които искахме да тестваме и да видим какъв ще е ефектът на работа с тях. Същевременно с това си дадохме сметка, че можем да сме полезни на обществото. Не е нужно да търсиш усилено замърсени паметници, защото, за съжаление, днес се пренебрегва грижата за тях. Смятаме, че постъпката ни е хубав модел за подражание от други хора и фирми, за да вършат и те благородни неща. България има нужда от това”, заяви доброволецът.

По думите му всеки обект, за който поемат ангажимент, е предизвикателство. Уточни още, че различните видове замърсявания се третират по индивидуални начини, с определени машини. По тази причина постоянно е нужно влагане на средства в оборудване, за да няма замърсяване, което да им се опре.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Борисов отново се похвали с кредитния ни рейтинг: Не ние, а световните експерти опровергават тезите за фалит

реклама кадър: Фейсбук/ Бойко Борисов Ние сме една от държавите с най-ниските темпове на намаляване на брутния вътрешен продукт, това заяви министър-председседателят Бойко Борисов във Фейсбук, като цитира оценка на международната рейтингова агенция „Standard & Poor’s“. Агенцията потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута …

Новини
Шефът на ЦИК: Изборите няма да се отлагат заради пандемията, ще са най-късно през май

реклама кадър: Вulgаrіа ОN АІR Парламетнарните избори няма как да бъдат отложени заради пандемията при сегашното българско законодателство. Това заяви категорично председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев пред Дарик радио. реклама Те може да се проведат най-късно в края на май 2021 г. Това стана ясно от думите …

Новини
СЗО призова Европа да не разхлабва мерките срещу COVID-19 по Коледа

реклама илюстрация Pixabay Не отпускайте мерките за борбата с разпространението на коронавируса по празниците, такъв призив отпрази Световната здравна организация към Европа. В същото време се отбелязва, че разпространението на коронавируса е ограничено благодарение именно на мерките от последните седмици, предаде Petel.bg. „Бъдете бдителни, ние отбелязваме положителния ефект от мерките, …