fbpx

Съоснован от българин стартъп оборудва първия в света изцяло автоматизиран склад

money.bg, Снимка: Mujin Facebook Page

Базираната в Токио стартъп компания Mujin, чийто съосновател и главен технологичен директор е българинът Росен Дянков, се стреми да се превърне в лидер на автоматизираните логистични процеси.

Разработената от компанията технология се основава на планирането на движението и компютърното зрение и позволява на индустриални роботи да извършват автономни и интелигентни действия, пише CNBC.

Mujin предизвика сензация, когато показа трансформацията си на склад, опериран от китайския гигант в електронната търговия JD.com. Обектът с площ от 40 хил. кв. м в Шанхай заработи с пълен капацитет през юни. Той е оборудван с 20 индустриални робота, които вземат, пренасят и пакетират стоки, като използват кашони върху конвейер, както и камерни системи и роботизирани контрольори на Mujin. Други роботи пренасят стоките, за да бъдат натоварени на кораби и камиони.

Amazon също инвестира усилено в автоматизирането на центровете за обработване на заявките за електронните магазини, като купи производителя на роботи Kiva Systems за 775 млн. долара през 2012 г. Но JD.com определи обекта си като първия напълно автоматизиран склад за електронна търговия. Вместо 400-500 служители, необходими за управлението на склад с подобни размери, той се нуждае само от пет. Тяхната работа е да обслужват машините, а не да извършват операции.

„Целта ми е да автоматизираме складовете в Америка и да постигнем голям успех там. Но се запитахме дали хората ще оценят това и дали има достатъчно хора със знания да го направят? Затова започнахме в Япония“, споделя Дянков.

Планът на Mujin е да направи преход от съобразяването с нуждите на всеки клиент към стандартизирането на целия автоматичен пакет.

„За съжаление, само роботизирана система, която работи съвършено, не е достатъчна. Трябва да имаме необходимото оборудване и система около робота, които да му позволят да допринесе за бизнес операциите“, казва Дянков. „Когато са налице достатъчно стабилни, стандартизирани компоненти за складова автоматизация, можем да съсредоточим енергията си върху бързото им използване и усъвършенстване“, допълва той.

Дянков е роден в България, но е заминал за САЩ на 10-годишна възраст и учил роботика в Carnegie Mellon University, където защитил докторантура. След като работи известно време за стартъпа в Калифорния Willow Garage и в JSK Robotics Lab към Токийския университет, той създава Mujin през 2011 г. заедно с главния изпълнителен директор Исей Такино.

Централата на стартъпа, който има около 70 служители, много от които не са японци, се намира в работнически квартал в източната част на Токио. Въпреки че изтъква ценностите на автоматизацията по време на изложения, компанията напомня на хората, че броят на служителите в Япония намалява с 2125 на ден заради ниската раждаемост и застаряването на населението.

„В САЩ роботиката често е подценявана и е директно сравнявана със стойността на служителите от плът и кръв. Ако ще се конкурирате с роботите още от първия ден, може би нямате възможност за бърз растеж. В Япония хората ценят много повече роботиката, въпреки че понякога в това няма икономически смисъл. Те искат да инвестират в роботика“, допълва Дянков.

Според него страхът, че роботите ще вземат работни места от хората, не отразява действителността на работното място. „Въвличането на роботи създава повече работни места и историята доказва това“, отбелязва той.

Mujin създава умни машини чрез основани на модела подходи към роботиката. За разлика от приложения, свързани с настоящата мода на deep learning, контрольорите на Mujin не се учат да изпълняват задача чрез проба и грешка. Те са програмирани да вършат конкретна задача много добре и всяка позиция на всяка става на робот на компанията е следена до милисекунда. Това намалява възможността за допускане на грешка, но също така стоварва огромно изчислително бреме върху контрольорите, така че те са снабдени с бързи микрочипове, които могат да оценяват десетки хиляди възможни движения и да избират най-добрите за по-малко от секунда.

Росен казва, че Mujin вероятно е единствената стартъп компания, специализирана в толкова напредничава роботика, която не работи на загуба. Компанията е набрала 7 млн. долара чрез фондове за рисков капитал като базираната в Токио компания JAFCO и Edge Capital. Тя също така печели от проекти за японски компании като Askul, специализирана в електронната търговия с офис оборудване, логистичната компания Paltac и JD.com в Китай.

Mujin е успяла да проникне и в консервативната индустрия с производство на роботи в Япония, оценявана на 1,4 млрд. долара и доминирана от глобални играчи като Fanuc and Yaskawa Electric. Сега компания иска да се разшири колкото се може по-бързо и да навлезе в САЩ.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

USA news
Horoscope for Friday, March 29: Your phone should not pick up a sign

Pixabay On March 29, Taurus better not pick up their phone. Here is the horoscope from the Lama: Aries During this day you will find a brother in reason. Or a sister. In other words, you will meet a member of the opposite sex who will think and feel the …

USA news
On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name

On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name On March 29, name day is celebrated by everyone who bears the name Marco. Marko is the ancient Hebrew for wrestler. According to the Latin reading, however, the name is translated as masculine. In the reign of Emperor Constantine the …

error: Content is protected !!