fbpx

Супергерой, но също и страхотен певец и танцьор: Хю Джакман става на 50!

Хю Майкъл Джакман (на английски: Hugh Michael Jackman) е австралийски театрален и филмов актьор и продуцент, носител на награди „Сатурн“, „Еми“, „Златен глобус“, две награди „Тони“ и две награди „Сателит“, номиниран е за „Оскар“ и „БАФТА“. Известен е преди всичко с ролята си на Върколака в поредицата „Х-Мен“.

През 2008 е определен от списание People за „Най-секси жив мъж в света“. Освен актьор, Джакман е и добър певец и танцьор с многобройни роли в мюзикъли. През 2004 печели Награда Тони за „най-добра мъжка роля“ в мюзикъла „Момчето от страната Оз“ (The Boy from Oz).

Роден е на 12 октомври 1968 в Сидни, в семейството на английски емигранти, като най-малкото от четири деца. Когато е на 8, родителите му се развеждат и майка му се връща в Англия. Всички деца остават да живеят с бащата в Австралия.

Като ученик Джакман се занимава активно с баскетбол и даже е капитан на училищния отбор. По-късно се записва в Университета в Сидни да учи журналистика и се дипломира като бакалавър. Още преди да завърши обаче, разбира че журналистиката не го интересува, за разлика от театъра, и през 1991 се записва на театрални курсове.

Джакман дебютира в телевизията в австралийския сериал „Корели“ през 1994. На снимките на сериала се запознава и с бъдещата си съпруга Дебора-Лий Фърнес.

Следващите четири години Джакман играе в различни мюзикъли („Сънсет булевард“, „Красавицата и звяра“, „Оклахома“ и др.) на сцените в Сидни и Лондон.

През 2000 е избран от Брайън Сингър за ролята на Върколака в Х-мен, измествайки Дъгрей Скот. Първоначално съпругата му го убеждава да се откаже от филма, тъй като смята че е неподходяща за него. За щастие Хю не я послушва и се превръща в световна звезда с филма.

През 2001 е поканен да партнира на Мег Райън в романтичната комедия „Кейт и Леополд“. За ролята на аристократа чаровник Леополд е номиниран за Златен глобус. Същата година снима и Парола: Риба меч с Джон Траволта. След кратък период, през който отново се посвещава на мюзикълите, Джакман се завръща на голям екран през 2003 с Х-мен 2 и Ван Хелсинг (2004). През 2006 го гледаме в „Престиж“ и „Х-мен 3“ а през 2008 участва в суперпродукцията „Австралия“ с Никол Кидман.

Х-мен Началото: Върколак, 4 тия филм от поредицата за Х-мен излиза през 2009 и освен главната роля, Джакман е и продуцент.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

Блиц Новини
Проф. Рачев: Хората тръгнаха по любимите ми камизолки заради температурите

Кадри БТВ Няколко дни с високи температури напомниха, че лятото не е далеч, но циклон ни върна в реалността като понижи температурите, дори и под обичайните за това време на годината. Динамично и хладно време, паднаха хубави валежи точно където трябва. Вече не се притесняваме за туризма по черноморието. Как …

error: Content is protected !!