Статуята на свободата – такава, каквато не сте я виждали

Новини

profit.bg

На снимките виждате това, което ще се случи, когато се разтопи полярният лед и нивото на световния океан се повиши.

Е, не наистина. Това е просто продължение на шега, която започва преди 40 години.

През 1978 г. студентска партия на име Pail and Shovel печели изборите в Университета на Уисконсин.

По време на кампанията си тя дава абсурдни обещания, включващи инсталирането на ескалатори на Bascom Hill, боядисване на бордюрите във флуоресцентни цветове, така че пияните студенти да могат да се прибират от баровете и други.

Никое от тях, разбира се, не е изпълнено. Освен едно – да донесат статуята на свободата в Уисконсин.

През зимата 1979 г. Pail and Shovel издигат гигантска реплика на главата и факлата на Статуята на свободата върху замръзналата повърхност на езерото Мендота в град Мадисън, създавайки илюзията, че тя се издига от дъното на езерото.

Партийните лидери Леон Варджиан и Джим Малън харчат 4 000 долара за структурата от стиропор, която се превръща в хит, но изгаря в рамките на първата година.

Следващата година – 1980 г., е инсталирана огнеупорна версия, както и на следващата година. Държавните органи искат обаче структурата да бъде премахната от леда. Тя продължава да се появява на езерото до 2010 г.

Тази година Wisconsin Union я връща обратно в езерото Мендота, продължавайки традицията, която започва преди 40 години. Този път конструкцията е направена от надуваема пластмаса.

Тя изисква по-малко място за съхранение, в сравнение с версията от стиропор, и може да се надуе и инсталира по-бързо. Длъжностните лица се надяват да я върнат следващата година отново в езерото.

Въпреки че много студенти се забавляват с Pail and Shovel, някои от тях са разгневени от злоупотребата със студентски такси и те не са преизбрани за трети мандат.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Разкриха как е изчезнал асирийския град Керкемиш

Снимка: pixabay Клинопис издаде трагедията на града Учени от университета в Болоня разчетоха клинопис, който изяснява съдбата на изчезнал древен асирийски град, съобщава сайтът Юрикалърт. Дешифрираният текст е от времето на асирийския цар Саргон Втори, който е управлявал от 722 до 795 година пр. н.е. Клинописното писмо описва завоюването на …

Новини
Храни, богати на витамин Е

Хапвайте спанак и авокадо Витамин Е е мастноразтворим витамин. Той е един от най-важните витамини за здравето и красотата на кожата и косата. Ето защо не бива да допускаме дефицит на витамина, пише „Днес“. Едни от признаците, подсказващи, че не получавате достатъчно от него са мускулна слабост, нарушено зрение, анемия, …

Новини
Как се определя датата на Великден? Астрономически срещу църковни дати

Великден е най-важният празник в християнството. Как се определя датата му и защо е различна всяка година? И защо понякога не съвпада с тази на католическия Великден? Според Никейския Вселенски Събор от 325 г. от н.е., Великден трябва да се празнува в първата неделя след първото пълнолуние след пролетното равноденствие, …

Inline
Inline