fbpx

Стандарт: Затишие в ГЕРБ пред бурята Борисов

външна реклама

* Тотев излиза от рулетката за изборите в Пловдив, чакат се следващите още в неделя
* Премиерът разделя партийната от местната власт, вкарва Желева в изпълнителната комисия ​​​​​​​

Прочистване на структури, които не работят, засилване ролята на Изпълнителната комисия, отказ от идеята за втори човек в партията и издигане на нови лица в местните структури. Това е в основата на програмата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за обновление на партията между евровота и местните избори наесен. Промените трябва да се случат в неделя по обяд. Тогава ще започне конгреса на ГЕРБ.

Апартаментгейт принуди Борисов още преди европейските избори бързо да се освобождава от замесените в скандала, а след изборите главният виновник в него – заместникът му Цветан Цветанов, загуби окончателно всичките си постове. Въпреки добрите резултати за него не само нямаше прошка, както се бе зарекъл преди това Борисов, но и раздялата мина със скърцане на зъби. Лидерът принизи ролята на държащия структурите Цветанов, че и без него те работят, защото партията е на лидера. Цветанов пък отвърна задочно, че „една партия не може един човек да я управлява“, и се зарече да критикува всяко грешно решение в ГЕРБ.

външна реклама

И ако една поредица от сватбарски снимки са достатъчно доказателство, че Цветанов тихомълком продължава партийни совалки по страната, то обиколките на Борисов се превърнаха в негов патент- с джип, с министри на задната седалка, излъчвани пряко – по интернет. На едно място спира, за да чуе болките, на друго – открива обекти, на трето – подкрепя бизнеса, на четвърто – преговаря с чужди инвеститори, пише Стандарт.

Вярна е, че Борисов е цар на пиар-а. Но истината е, че той няма друг ход, освен да демократизира партията си и да влезе отново в ролята на човек от народа, който си пази кацата с мед, но маха катрана от нея.

Отсега е ясно, че в неделя партийният конгрес (Национално събрание) ще гласува оставките на Цветан Цветанов като зам.-председател на Изпълнителната комисия на партията и на Румяна Бъчварова, като член на Изпълнителната комисия. Наследник на Цветанов няма да има, а заместниците на Борисов ще останат двамата най-верни – столичният и бургаският кмет Йорданка Фандъкова и Димитър Николов. А за член на Изпълнителната комисия може да бъде избрана новата шефка на кабинета на министър-председателя – Деница Желева.

Очаква се Борисов да разпредели досегашните задачи на Цветанов измежду всички членове на комисията, повече власт ще има и административният секретар Цветомир Паунов. Общинските и областните партийни ръководства обаче занапред ще докладват на Изпълнителна комисия като колективен орган, за да не се помисли някой за новия Цветанов. Жалбите от граждани и структури, които сега отиваха на мейла на Цветанов пък вече ще се гледат под лупа от нов орган.

Силен ход по линия на демократизацията е и идеята да се отдели партията не само от изпълнителната, но и от местната власт. Това означава, че кметове вече няма да са областни координатори на партията. Любопитно е обаче дали повечето от тях ще останат кметове, или ще разчитат само на партиен пост.

Партийното прочестване и обновяване безспорно се чака с най-голям интерес от публиката. Отсега е ясно, че първите потърпевши ще са структурите, които загубиха изборите. На дузпата са Добрич, Ямбол и Плевен, като за тези райони ще се търсят добри организатори и силни фигури по места.

Кулминацията се чака в знаците на Борисов кой от големите кметове ще запази поста и кой не. Дни преди конгреса кметът на Пловдив Иван Тотев обяви, че излиза от битката за градоначалници. Дали съдбата му ще последва още някой от големите градове в неделя, зависи от изненадите, който Борисов е приготвил. Този път май ги е запазил в тайна и от най-приближените. Защото от седмици в ГЕРБ цари невиждано затишие. Като пред буря.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...

Е,идат избори,трябва на този народец да се подхвърлят зрелища,като няма хляб,но всяко чудо-за три дни.Боко пак ще се завърти и ще си прикотка низвергнатите-номерцата му са ни ясни

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
НСИ: Средната работна заплата расте, вече е 1500 лв за март

външна реклама Снимка вихрогон.бг Средната брутна месечна работна заплата за януари 2021 г. е 1 454 лв., за февруари – 1 431 лв., и за март – 1 500 лева. По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на март 2021 г. …

Новини
1
Сестрата на Саня Борисова се сгоди за жена

външна реклама Снимки профил инстаграм Сестрата на актрисата Саня Борисова, която е по-известна с брака си с режисьора Ники Илиев, не е толкова популярна у нас, но затова пък е доста известна в Дубай, където живее и работи от 10 години. Рене, както я наричат приятелите, работи като модел и …

Новини
Масов бой в заведение в Разлог след направена забележка

външна реклама Кадър видео Нова ТВ Масов бой след скандал е възникнал снощи около 22 часа в заведение в Разлог. На клип, разпространен в социалните мрежи, се вижда как група мъже се нахвърлят върху друга компания. Разменят се силни удари, чупят столове и маси. От пресцентъра на полицията съобщиха, че …