fbpx

Срив при турската лира!

реклама

Турският президент Реджеп Ердоган отново инициира срив за турската лира. Това се случи, след две негови действия. Първо Ердоган назначи зет си, като нов министър на икономиката и второ – той вече ще определя кой да бъде назначаван на поста ръководител на централната банка на Турция. В същото време новия мандат на гуверньора ще е намален до четири години, пише ForexNews.

Турската лира загуби 3.8% от стойността си спрямо щатския долар, до ниво от 4.74 лири, като загубата й от началото на годината вече възлиза на над 20%.

Документът, който има силата на закон, предвижда също в правомощията на президента да е и назначаването на заместници на гуверньора, както и членовете на Комисията за парична политика, които също ще са с мандат от четири години, съобщава Ройтерс.

Другото действие на президента Реджеп Ердоган, което не бе одобрено от пазара – бе назначаването на зет му Берат Алаирак, като икономически министър на новата си администрация. Това повиши очакванията, че Ердоган ще се опита да засили въздействието си върху икономиката.

Албаирак, ще е начело на ново министерство на финансите, което ще замени предишното такова на министър-председателя Мехмет Симсек, бивш банкер в Merrill Lynch.

Инвеститорите се опасяват, че правителството не възнамерява да прекрати стимулите, водещи до сериозен инфлационен натиск и бюджетни дефицити. В допълнение, облекчената парична политика на централната банка е друг фактор, въздействащ върху нивото на инфлация в страната.

Политическият натиск върху централната банка на Турция, да не повишава лихвите и като цяло вмешателството в политиката на „традиционно независимата“ институция, е друг проблем, който се визира от анализаторите.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Версии: Точно в 19 часа Трифонов ще извади разкрития за Бойко или ще обяви споразумение с него

реклама Снимка профил ФБ Вчера в пост в социалната мрежа Слави Трифонов обяви, че днес, точно в 19,00 часа ще каже и ще направи нещо много важно. Това заяви самият той в четвъртък. За 24 часа чухме невероятни версии, някои претоплени стари, други съвсем нови, трети от сферата на ненаучната …

Новини
ЕС одобри лекарството на Тръмп срещу коронавирус

реклама Снимка pixabay Има високи очаквания моноклоналните антитела да помогнат в борбата срещу коронавируса. Такива тела, произведени от Regeneron в САЩ, бяха използвани по време на лечението на Доналд Тръмп срещу коронавируса и изиграха важна роля при възстановяването му. Европейската агенция по лекарствата съобщи, че коктейлът от антитела на американската …

Новини
Ердоган праща туркиня в космоса и сонда на Луната

реклама Дойче веле, кадър видео туитър Съединените щати и Обединените арабски емирства събраха погледите на целия свят със своите мисии в Космоса. ОАЕ отбелязаха 50 години от създаването си, изпращайки сондата „Хоуп“ до Марс. А преди броени дни САЩ обявиха, че най-сложният ровър, изпращан някога на друга планета, е кацнал …