fbpx

Справедливост за загиналите работници под руините на хотел „Вероника“ – най-рано наесен

Отсъствието на един от подсъдимите – Валентин П. , осъществяващ строителния надзор над рухналия през 2015г. хотел „Вероника“ в курорта „Слънчев ден“ стана причина да не бъде даден ход на делото. Това съобщиха от пресслужбата на Окръжния съд във Варна.

Варненски окръжен съд трябваше да заседава в три последователни дни, но се наложи определянето на нови дати за разглеждане на делото, тъй като строителният надзорник е бил включен в държавна приемателна комисия, която разглежда разрешителни за пускането в експлоатация на строителни обекти. Заповедта за назначението си Валентин П. получил в края на миналата работна седмица. Поради почивните дни не успял да уведоми навреме съда, както и да се отпише от комисията.
Всички страни по делото се обединиха около становището, че отсъствието на надзорника представлява процесуална пречка и трябва да бъде насрочено ново заседание. Следващите дати, на които ще се гледа делото са 1,2, 3 и 4 октомври. За почти година, това е първото отлагане на делото, поради отсъствие на подсъдим.

От съда припомниха, че инцидентът стана на 8 април 2015 г., когато 11-етажният хотел „Вероника“ се срути върху четирима работници, които загинаха на място. След 2-годишно разследване, през юли 2017г. обвинението беше внесено в Окръжен съд – Варна. При инцидента има само един оцелял работник, който е излязъл буквално секунди преди хотела да се срути и в момента е привлечен като свидетел по делото.

Според разследващите, отговорни за смъртта на работниците са строителният надзорник Валентин П. от фирма „Инекс консулт“ ООД, който бил консултант, изпълняващ строителния надзор и координатор по здравословни и безопасни условия на труд. От същата фирма подсъдима е и експертката по строителен надзор Виолета Д. Подсъдими са още инспекторът по здраве и безопасност в „Планекс“ ООД и координатор по здравословните и безопасни условия на труд Валентин Т., техническият ръководител на обекта Мехнур М., Пламен Н. от фирма „Бултранспорт груп“ ЕООД и Йовко Р., който бил координатор по здравословните и безопасни условията на труд.

Според прокуратурата при подготовката за реконструкция не били изрично посочени подлежащите на премахване елементи на хотела и как това ще се отрази на останалите, които имат носещи функции. Липсвал и проект-схема за временното подпиране на конструкцията, не били посочени технологията, редът и последователността на демонтиране, както и механизацията, която ще се използва.

Делото представлява над 4200 страници материали, събрани в 24 тома, както и 8 тома класьори. Досега са били изслушани 43 свидетели и 12 вещи лица, изготвили 5 съдебни експертизи. Общо 12 адвокати участват в делото, защитаващи страните по делото.

Ако подсъдимите бъдат признати за виновни, предвиденото в закона наказание за това престъпление е лишаване от свобода от 3 до 10 години.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!