След 10 години: Задава се най-голямата криза в образованието ни

Новини

Недостигът на учители ще се задълбочава през следващите години. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, предаде БГНЕС.

„Очакваме най-голям недостиг в системата на образованието след 10 години. Тази година първоначалните ни данни и информация показват, че ще бъдат обезпечени всички учителски позиции, но имаме недостиг по някои дисциплини. Някои позиции ще бъдат обезпечени с т.нар. неправоспособни учители, които нямат учителска правоспособност. Другаде ще се съчетават предмети или пенсионери ще остават 1 или 2 години след навършването на пенсионна възраст, за да преподават“, обясни Вълчев.

Според него все още страната ни разполага с резерв от подготвени кадри, които са завършили образованието си в предходните години, но не са се включили в системата на образованието. „Затова увеличаваме възнагражденията, които са много важен фактор. Правим още няколко политики“, увери просветният министър. Той подчерта, че в министерството е започнал процес на картографиране на търсенето и предлагането на учителска работа, защото в големите градове, където има педагогически факултети, има излишък на учители. Не такава е обаче ситуацията в малките градове, където се отчита недостиг.

„Предвиждаме също така да стартираме една национална програма, която да бъде за своеобразна алтернативна пътека за хора, които не са учители, но желаят да преподават. Да могат да влязат в училище, да бъдат подкрепени в период от една година и да придобият педагогическа правоспособност. Да имаме своеобразен корпус от обучени учители, които да са се съгласили предварително да бъдат насочени към определени училища“, обясни Вълчев.

Той допълни, че това ще бъдат училища, които най-трудно си намират учители, най-неблагоприятно е да се работи и има най-голяма концентрация на проблемни деца. „Образованието е ежедневен и многогодишен процес, който изисква постоянни усилия. Най-важната армия, която може да се справи с това обществено предизвикателство, са учителите и за това ние залагаме на тях“, увери образователният министър.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Виктор Николаев празнува Рожден ден

Виктор Николаев е роден на 15 декември 1979 г. в Разград. Дипломира се със специалност „журналистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“. След дипломирането си работи в Дарик радио и в радио НЕТ. От 2005 г. работи в БНТ като репортер на „Новините“ на Канал 1. В периода 2007 – 2010 …

Новини
„Галерия“: Дарина Павлова няма да се жени за Джулио Берути

Ще се жени ли отново Дарина Павлова за младия Джулио или всичко е рекламен трик? Преди дни тя дори се появи в социалната мрежа с пръстен, за който мнозина сметнаха, че е годежен. Силно преувеличени се оказаха слуховете за годеж между вдовицата на Илия Павлов Дарина и италианския актьор Джулио …

Новини
Личните ни лекари се стопиха почти наполовина

С над 40 процента е намалял броят на личните лекари у нас за последните 20 години. По данни на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари те са малко над 4000. Проблем с липсата на лекари има в цялата страна, но най-голям е недостигът в Разград, Кърджали, Ловеч, Търговище и София, информира …