След 10 години: Задава се най-голямата криза в образованието ни

Новини

Недостигът на учители ще се задълбочава през следващите години. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, предаде БГНЕС.

„Очакваме най-голям недостиг в системата на образованието след 10 години. Тази година първоначалните ни данни и информация показват, че ще бъдат обезпечени всички учителски позиции, но имаме недостиг по някои дисциплини. Някои позиции ще бъдат обезпечени с т.нар. неправоспособни учители, които нямат учителска правоспособност. Другаде ще се съчетават предмети или пенсионери ще остават 1 или 2 години след навършването на пенсионна възраст, за да преподават“, обясни Вълчев.

Според него все още страната ни разполага с резерв от подготвени кадри, които са завършили образованието си в предходните години, но не са се включили в системата на образованието. „Затова увеличаваме възнагражденията, които са много важен фактор. Правим още няколко политики“, увери просветният министър. Той подчерта, че в министерството е започнал процес на картографиране на търсенето и предлагането на учителска работа, защото в големите градове, където има педагогически факултети, има излишък на учители. Не такава е обаче ситуацията в малките градове, където се отчита недостиг.

„Предвиждаме също така да стартираме една национална програма, която да бъде за своеобразна алтернативна пътека за хора, които не са учители, но желаят да преподават. Да могат да влязат в училище, да бъдат подкрепени в период от една година и да придобият педагогическа правоспособност. Да имаме своеобразен корпус от обучени учители, които да са се съгласили предварително да бъдат насочени към определени училища“, обясни Вълчев.

Той допълни, че това ще бъдат училища, които най-трудно си намират учители, най-неблагоприятно е да се работи и има най-голяма концентрация на проблемни деца. „Образованието е ежедневен и многогодишен процес, който изисква постоянни усилия. Най-важната армия, която може да се справи с това обществено предизвикателство, са учителите и за това ние залагаме на тях“, увери образователният министър.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Борисов за празидента Радев: Укоримо е да се изкарваш девица, докато укоряваш другите

Няма държавен глава, при който да съм бил и при който съветниците да не му дават листче, ако има големи инвеститори, които искат да дойдат. Това не е укоримо, нито наказуемо. Единственото укоримо е да се изкарваш девица, докато укоряваш другите. Това каза премиерът Бойко Борисов във връзка с публикуваните …

Новини
Президентът Радев: Няма да подкрепя бизнеса, който дебелее от обществени поръчки в нарушение на всички правила

Нищо секретно няма в чата между президента Румен Радев и обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков, което лесно може да се докаже, ако прокуратурата го покаже в цялост, ще се види, че в разговора няма нищо нередно. Това заяви държавният глава пред журналисти във Велико Търново, предаде bTV. „Единственият начин прокуратурата да …

Новини
Правителството на Франция подаде оставка

източник: Investor Центристкото правителство на Франция с министър-председател Едуар Филип подаде оставка. Това съобщи президентският дворец в Париж. Този ход се очакваше, защото президентът Еманюел Макрон планира да освежи политиките си и да направи промени в правителството, предава DPA. Лагерът на Макрон претърпя поражение на местните избори във Франция. Ще …