fbpx

След трагедията с падналия хеликоптер: Ген. Димитър Иванов разкри колко струва един летателен час

Ген. Димитър Иванов, началник на авиобаза Крумово, коментира току що в ефира причините за падналия хеликоптер край Пловдив и за първи път разкри колко струва един летателен час на пилот у нас – средно 7000 лева.

Ето какво заяви Иванов в ефира на Нова Тв:

„Причините за трагедията още се изясняват. Техтническа неизправност на вертолета е само една от тях. Варианти са също пилотска грешка и външни условия. Когато завърши изследването на всички тези външни фактори и причини, тогава може да се изкаже крайно мнение.

Всяко летателно средство има черна кутия, тя беше свалена и започна нейното разглеждане и разчитане на параметрите на полета. Комисията ще се произнесе накрая.

Аз съм в тази база на служба от 2,6 години. Една година бях зам.- команадир, а близо две съм командир. Познавах загиналите двама пилоти, преди това също сме се срещали, все пак в  авиацията не сме много хора. Конкретно за случая, аз бях у дома, когато ми се обадиха в 20,35 часа, и тръгнах веднага. Трагично беше, отново се обръщам към роднините, тежка е болката и за тях, и за нас…

Дали двамата загинали пилоти са навършили години за пенсия, но са останали на работа от любов къв авиацията? Мога само да кажа, че и двамата бяха професионалисти, и се вършеха работата с любов.

На конкретния хеликоптер е направен последен ремонт през 2016 година и от тогова не е показвал сериозни дефекти. Всяка машина изисква угрижване, всички пилоти знаят и са задължени да правят периодични прегледи.

5 млн.лева за поддръжка на нашита летателна техника не са достатъчни, работим при остър недостиг на материални и финансови средства, този недостиг се чувства особено при руската техника.

17 летателни часа за половин година на пилот са убийствено малко. Това, обаче е пряко свързано с финансовата страна на въпроса, неглижирано е това положение с години. Един час латателен полет струва средно около 7000 лева, а всеки пилот трябва да поддържа подготовка и да е готов всеки момент да излезе на спасителна мисия. В НАТО правят 80 летателни часа годишно, но ние…”

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

Блиц Новини
Мила Михова вдигна скандал на Криси от „Ергенът” на живо по БТВ

кадри bTV Оперната певица Мила Михова надскочи ролята си на коментатор на любовното риалити „Ергенът” и буквално се скара на една от отпадналите участнички. Това беше Криси Горджъс, която в последните епизоди беше особено заядлива, най-вече към една от останалите „ергенки” – Екатерина. Михова реши да използва студиото на bTV, …

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

error: Content is protected !!