fbpx

След тайно гласуване БСП определи Елена Йончева за водач на евролистата

След четири часа дебати и тайно гласуване Националният съвет на БСП избра журналиста и депутат Елена Йончева за водач на листата с кандидати за евродепутати за изборите през май. За Йончева са гласували 95 от участниците в закрития пленум, а за другия претендент Сергей Станишев – 75, съобщава „Дневник“.

Резултатът може да се тълкува като преброяване на подкрепата за най-тясното ръководство и за вътрешната опозиция в БСП, а разликата се оказа малка, коментираха социалисти. Мотивът на партийния лидер Корнелия Нинова и изпълнителното бюро на БСП да издигнат непартиен кандидат за водаческото място е желанието да разширят подкрепата на предстоящите избори. Йончева е лансирана като „борец срещу корупцията“.

Засега не е известно на кое място в листата ще бъде президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев, който също имаше много номинации от местните структури на БСП. По неофициална информация той е бил издигнат на 87% от местата, а зад кандидатурата му седят някои от ключовите преди лица на БСП като Георги Гергов, Михаил Миков – предишен лидер на лявата партия, Димитър Дъбов, Георги Пирински, Ангел Найденов и Атанас Мерджанов.

Според партийци лидерът на БСП Корнелия Нинова е обявила пред участниците в закрития пленум днес, че други председатели на европейски формации не са евродепутати, което някои тълкуват като изказано мнение, че не е задължително и Станишев да бъде.

Преди това Станишев е поискал днес да бъде определено първото и второто място в листата и е обявил, че БСП трябва да е единна след това заседание, за да може да спечели изборите, както и че трябва да може да разчита на подкрепата на ПЕС на европейско ниво. Подкрепила го и Йончева, но Нинова и ръководството били против днес да се взема решение за мястото след водача в листата. Лидерът на ПЕС обявил, че Нинова умишлено търси разделение в партията. Едно от условията на БСП за кандидати за евродепутати бе да защитават позиция против Истанбулската конвенция, което според социалистите е опит за отстраняването на Станишев, който защитава ратификацията й на европейско ниво. Според партийци имало днес много изказвания в подкрепа на Станишев.

Окончателната подредба на листата трябва да е готова на 6 април. На избираеми места се очаква да бъдат Деница Златева, Петър Курумбашев, Момчил Неков, проф. Иво Христов и Румен Гечев. В листата ще участват и депутатите Петър Витанов и Димитър Данчев.

Целта на БСП е да спечели европейски избори и да се опита да предизвика предсрочни парламентарни избори, като за част от предизборната кампания се смята „напускането“ на Народното събрание. Според последни социологически проучвания разликата между ГЕРБ и БСП не е голяма, а целта на социалистите са шестима евродепутати при четирима в сегашния парламент.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

USA news
Do not dye Easter eggs this color

Easter is coming – that means it’s time to think about dyeing eggs. Traditionally, the best colors are red, burgundy and orange. Church does not forbid painting one of the main symbols of Easter in other colors, but it is better to avoid using dark shades. What colors are eggs …

Блиц Новини
Симона между Никол и Митко в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Любовната история между Митко и Симона вълнува и останалите обитатели на общежитието на Хелс китчън. Дори шеф Ангелов подпитва на моменти как вървят нещата между тях. Но Никол е най-близката й приятелка и прави опити да я предпази от разочарование, което евентуално Симона ще изпита след края …

Блиц Новини
Участничка в „Ергенът“ се оплака от нездравословни условия

Снимки профил инстаграм Дамите в романтичното шоу „Ергенът“ окапват една по една. Много момичета са вече извън формата и разказват за впечатленията и преживяванията си от престоя вътре. Оказа се, че любовта не е единственото, което ги придружава в ежедневието. Явно храненето не им се е отразило добре. Една от …

error: Content is protected !!