След предложение на депутат! Възможно ли е държавата да финансира само позитивни филми?

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков представи идеята си държавата да финансира само филмови продукции, които представят България в позитивна светлина. Биков направи предложението на заседание на Комисията по култура и медии, където бяха гласувани на първо четене промени в Закона за филмовата индустрия, пише bgonair.bg.

„Политически напътствия какви да бъдат филмите, книгите и картините в нашите глави се свързват с пропаганда. Положителен образ може да се създава и по друг начин – политиката да стане по-добра, по-честна, да е открита пред хората. Това са начините за изграждане на имиджа на страната ни. За киното това е опасно. Единствено положителни могат да са само рекламите“, коментира режисьорът Виктор Чучков в „България сутрин“.

По неговите думи депутатското изказване е много опасно и не е осъзнато какво означава и какво може да се крие зад него.

„Изказването за отрицателни и положителни филми е нелепо. Има качествено и некачествено кино. Световната драматургия се крепи на конфликта между доброто и лошото“, обясни пред Bulgaria ON AIR актьорът Даниел Ангелов.

Според него работата на политиците е да намерят средствата, да оправят законите и да се грижат да се случва изкуството, но други хора да се грижат какво да бъде самото то.

Режисьорът Виктор Чучков беше категоричен, че няма как да се сложат квоти в правенето на филми. По думите му историите, които се пишат, не могат да бъдат контролирани по поръчка, а и не трябва.

Според Ангелов филмите трябва да са гледаеми, а не просто елитарни.

„Аз съм фен на баланса. Така да бъде направен един филм, че да бъде творчески издържан, да бъде докосващ, да има съдържание в него и хората да го гледат и да си купуват билети заради това. То трябва да е заложено в самото създаване на филма“, обясни актьорът в студиото на „България сутрин“.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Хороскоп за 10 август: Очаквайте неочакваното Лъвове, романтични трепети за Везни

Снимка pixabay lamqta.com Овен Днес на Вашия любим човек ще се прииска да си направи някакъв подарък, което е възможно да изисква от Вас някакви разходи във финансов или емоционален план. Постарайте се да не се сkъпите нито на едното, нито на другото, тъй като от проявената щедрост ще зависи …

Новини
От Германия: Не пътувайте до българското Черноморие

Златни пясъци и Варна, две от най-популярните парти дестинации на германските туристи, попаднаха в списъка с предупреждения за пътуване на Института „Роберт Кох“. Причината – силното нарастване на новите инфекции в десет нови региона на ЕС, пише www.burgas24.bg. Варна и „Златни пясъци“ са особено популярни сред германските туристи. Онези, които …

Новини
Италия запазва карантината за граждани, идващи от България

Снимка pixabay Остава в сила задължението за 14-дневна карантина за пътуващите до Италия, които в предходните 14 дни са пребивавали или преминавали транзитно през територията на България, Румъния и други трети страни От ограничителните мерки са изключени екипажите на транспортни средства; пътниците, извършващи летищни трансфери, както пътуващите, в определени случаи, …