fbpx

След евтаназията на хиляди животни: Ограничава ли се проблемът?

реклама

Нова тв

Стопани остават без добитъка си, не спират страховете, че проблемът може да се разрасне

Остават проблемите в сектора на животновъдството. Фермери протестираха през последните дни с искания за подкрепа на сектора. Появи се и чума по животните в района на Странджа. Хиляди животни бяха евтаназирани  заради болестта. Стопани остават без добитъка си, не спират страховете, че проблемът може да се разрасне, остават и въпросите към ветеринарните власти.

Днес умъртвяването на животните трябва да продължи. Очаква се и протест. На място в Шарково са се събрали хора, които искат да се противопоставят на умъртвяването на животните.

„Над 1000 животни бяха избити. Гледката беше ужасна, хората са в шок и отчаяни. Животните са здрави, а ги избиха и днес продължават”, каза кметът.

Протестиращите заявиха, че днес няма да има пътни блокади, тъй като полицията и ветеринарите вече са в кошарите.

„Целта ни е да повторим Априлското въстание – да скандализираме Европа и да поискаме на тези безсмислени убийства, ваксинации и лекувания”, заяви демонстрант.

От министъра на земеделието NOVA научи, че причината за проблема не е установен. Вероятно става дума за нелегална търговия, за неспазване на мерките за безопасност. Над 1 000 животни бяха евтаназирани вече в Шарково.

Местните казват, че пробите в Голямо Шарково са отрицателни. Костадин, чиято кошара има 150 животни каза, че няма нито едно болно животно.

„Никакви болни животни няма. Чакаме ги тези палачи. Два дена са жадни животните, гледал съм ги от една мръвчица с биберони”, разказа местен.

„Според нас обезлюдяват района”, добави той.

Дочка Панайотова разказа, че властите са умъртвили 800-те й животни.

„От тези 800 животни ми дадоха един документ, на който нямаше нито печат, нито подпис от ветеринар, че са болни, но ми казаха, че всички са болни. Тези пари, които министърът е казал, че ще бъдат изплатени, ние не можем да си купим едно агне да заколим, да не говорим да си подновим стадото. Ако моите животни бяха болни… Имах малко агънце, което беше на два дена и вчера и него убиха”, разказа пред NOVA жената.

„Остана ми кошарата с кучетата, котките и кокошките – нищо друго нямам”, добави тя.

„Няма никакво решение. Вчера присъствах на убийството на животните. Те бяха натръшкани в базите на хората, стояха до късно, никаква дезинфекция. Никой не им дава информация, влизат с жандармерия, а ние сме 150 души в селото, а те са 300 човека с доктори и полиция”, разказа кметът Апостолов.

Пред NOVA говори изпълнителният директор на БАБХ Дамян Илиев.

„Това са правилата при вирусни заболявания. Единственият начин, който може да ограничи заболяването. Вчера съм обиколил районите и според мен контролът, който трябваше да бъде установен, не беше достатъчен. Направил съм среща с областния управител на „Гранична полиция”. Двата пръстена, които са необходими, за да ограничат заболяването – единият е в десеткилометровата зона около огнището, от които трябва да се проверяват излизащите коли за животни и продукция и да бъдат дезинфекцирани. Вторият пръстен е общината, където не трябва да излиза продукция за страната”, каза д-р Илиев.

Той заяви, че въпросът относно това дали има болни животни е несъстоятелен.

„Няма никакво основание да бъде задаван, след като сме взели шест хиляди проби. Изпратени са в референтна европейска лаборатория. В понеделник идва европейска мисия, за да видим дали мерките ни по границата на общините и огнищата, са достатъчно ефективни”, заяви той.

„Почнат ли да умират животните и ние да не сме взели мерките, заболяването ще стигне до Видин”, категоричен бе шефът на БАБХ.

„Трябва да защитим един милион и триста хиляди дребни преживни в страната. Бизнесът на всички тези хора също е важен, както и статусът на България, като страна, която може да си позволи търговия с продукция, сирене, мляко и тнт., е важен. Всичко трябва да бъде направено така, че ограничителните мерки да бъдат колкото се може по-кратки за страната. Сега това е принципът, който ще разреши страната и общините да бъдат с шест месеца ограничителен режим. Най-напред ни беше наложена санкция целите области да бъдат в такъв режим. Убедихме европейските структури и Световната организация по здравеопазване на животните, че ще успеем да ограничим заболяването, така че бе сведен районът само на общинско, а не областно ниво”, заяви д-р Илиев.

Той бе категоричен, че не е възможно здравите животни да бъдат изолирани и няма друга възможност за справяне с кризата.

„По принцип в последните години имаше три сериозни заболявания, които бяха пренесени при нелегално преминаване на животни. Всичко се дължи на нерегламентирана търговия, на движение на животни без разрешение и от зони, в които има заболяване”, заяви той.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Преди да бъде убита от ревнив младеж в България англичанката Роуз написала: Радвам се от живота

реклама Снимка ФБ „Радвам се на живота – просто правя това, което искам да правя, когато искам да го правя или изобщо не правя абсолютно нищо, ако така се чувствам – и се чувствам страхотно!“. Това е последната публикация на англичанката в LinkedIn, пише британският Дейли мейл. България за пореден …

Новини
Гърция с нови мерки на границата с България

реклама Снимка pixabay На ГКПП „Кулата-Промахон“ гръцките медицински власти започнаха проверка с бързи тестове за COVID-19 на всички влизащи в Република Гърция водачи на товарни автомобили. Всеки товарен автомобил изчаква около 10-15 минути до излизане на резултата от теста на шофьора. Досега бързи тестове на влизане в Гърция се правеха …

Новини
Клиенти на заведенията в България: Всички сервитьори да бъдат ваксинирани задължително

реклама Снимка pixabay В социалните мрежи се появи петиция, която призовава за стикери на заведенията, че обслужващият персонал е ваксиниран срещу коронавирус. Ето какво гласи петицията: „Като клиенти, които искат спокойно и необезпокоявано да посещават заведения за обществено хранене и увеселение, бихме желали да бъдем сигурни, че персоналът, който ни …