Сладкият картоф стабилизира кръвната захар и засилва имунитета
- By : Vihrogon
- Категория: Блиц Новини
Източник: Hera.bg
Сладкият картоф навлиза все по-бързо и успешно в менюто и е предпочитан продукт от много хора, които се стремят да се хранят здравословно, заради съдържанието му на много полезни вещества и възможността да се включва в разнообразни рецепти, пише списание Hera.bg
Сладкият картоф или батат (Ipomoea batatas) не е точно картоф, но понеже прилича (отвън поне) на картоф, е наречен така. То е многогодишно растение от род Грамофонче на семейство Сладки картофи. Произходът му е в тропическите райно на Централна Америка и Христофор Колумб е този, който е донесъл в Европа от него.
Сладките картофи са богати на много важни хранителни вещества. Те съдържат фибри, както и витамин А, витамин С, манган, минерали.
Ето и кои са основните ползи на сладкия картоф за здравето:
Стабилизира кръвната захар – сладките картофи са отлична диетична добавка за хората с диабет, тъй като е доказано, че спомагат за намаляване и регулиране на нивата на кръвната захар. Всъщност има няколко проучвания, насочени към изучаването на връзката между сладкия картоф и диабета. Каяпо, по-специално, е вид бял сладък картоф, който е проучен обстойно заради неговите антидиабетни свойства. Освен това, сладките картофи са с високо съдържание на фибри, като всеки средно голям сладък картоф задоволява до 15% от нуждите от фибри през целия ден. Фибрите забавят усвояването на захарта, за да предотвратят увеличаването на нивата на кръвната захар;
С високо съдържание на антиоксиданти – антиоксидантите са съединения, които помагат за борба с вредните свободни радикали за намаляване на риска от хронични заболявания и предотвратяване на увреждане на клетките. Освен че са богати на фибри, много важни витамини и минерали, сладките картофи също съдържат и тези полезни антиоксиданти, които могат да предпазват от диабет и сърдечни заболявания. Оранжево-сладките картофи са особено богати на бета-каротин, който е пигментът, отговорен за тяхната характерна оранжева вътрешност. Бета-каротинът е мощен антиоксидант, който може да помогне за добро зрение, да подобри здравето на дихателните пътища и дори да предпазва кожата от вредното влияние на UV лъчите;
Засилва функциите на мозъка – някои изследвания показват, че консумацията на сладки картофи може да спомогне за укрепване на мозъчната функция и за подобряване на паметта благодарение на изобилието от хранителни вещества и антиоксиданти (други храни, които се свързват с подобряване на паметта са авокадо, цвекло, броколи и зеленолистни зеленчуци);
Подобрява имунитета – богатото съдържание на Витамин А в сладкия картоф играе роля в много аспекти на здравето, но е особено важен по отношение на имунитета. Витамин А подпомага стимулирането на производството на имунни клетки, които се борят с болести и инфекции. Получаването на достатъчно витамин А от храни като сладките картофи е от решаващо значение за поддържането на здрава имунна функция. Други храни с богато съдържание на Витамин А са морковите, къдраво зеле, спанак и кайсии;
Подобрява зрението – в допълнение към повишаване на имунитета, витамин А е неразделна част от поддържането на здравословно зрение. Недостигът на витамин А може да доведе до симптоми като сухи очи, нощна слепота, възпаления. Сладките картофи съдържат важни антиоксиданти, които също могат да допринесат за здравето на зрението – бета-каротин, например, може да забави прогресията на възрастовата макулна дегенерация (най-често се проявява с нарушение в централното зрение, благодарение на което виждаме предметите разположени пред нас);
Спомага загубата на тегло – включването на този хранителен кореноплоден в диетата може да помогне и за загуба на тегло. Сладкият картоф е изключително хранителен и съдържащ фибри, което помага да се поддържате сити. Фибрите се движат бавно през храносмилателния тракт, като помагат да се повиши усещането за ситост и да се намали апетитът, което може да доведе и до загуба на тегло.
Сладките картофи могат да бъдат намерени на все повече места – както в големите търговски вериги, така и в по-малките магазини на щандовете за плодове и зеленчуци. Има много възможности за приготвяне на сладкия картоф – супи, печива, салати. Приготвят се като обикновен картоф, но може да се готви с по-малко мазнина. Добре се получава изпечен на скара, пържен или на чипс, придава сладък вкус, затова е добре да се комбинира с пикантни подправки за контраст, както и наситени на аромат пресни подправки от Средиземноморието като мащерка, розмарин, риган.
Няма коментари