Славното минало на Дряново живее в Къщата без пирони

Новини

Btv

Родът Лафчиеви оставя следа не само в родния град, но и в историята на българската просвета

„Къщата без пирони” – така наричат Лафчиевата къща в Дряново. Известна е с това име, защото във времената, в които е строена – 1840 г. с майстор Кольо Гайтарджията, такава е била своеобразната мода – дипли и дюбели правят връзката между дървените части. Отново без пирони Кольо Фичето построява Покрития мост в Ловеч.

Зад стените си, Лафчиевата къща пази спомени за славното минало на Дряново.

„Всъщност под един покрив са две къщи – на двамата собственици – Лафчиеви и Переви. Последният собственик на Лафчиева къща не е имал наследници и няколко седмици преди смъртта си, той подарява къщата на община Дряново. През 1984 г. е направена реставрация на къщата и е предоставена на Историческия музей, където ние представяме експозиция „Градски бит от края на XIX и началото на XX век”, разказва уредникът от музея в Дряново Емилия Михайлова.

И Лафчиеви, и Переви били богати търговски семейства. Станю Лафчиев е човекът, който осигурява ферман за построяване на църквата „Св. Троица”, която се намира на метри от къщата.

Стефан Лафчиев е завършил Физико-математическия факултет в Одеса и по-късно е народен представител, секретар на Министерството на народното просвещение по времето на Иван Вазов, също така е основател на Българския червен кръст и председател на езико-математическото дружество.

Другият брат – Боби Лафчиев, има книжарница и печатница в родния град. На него дължим първите цветни картички, които показват Дряновския манастир. Става народен представител, участва в различни банки.

Днес Къщата без пирони е уникален архитектурен комплекс и национален паметник на културата.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
За кило изнесени домати и чушки, внасяме по 8 от съседите

Вносните домати и пипер са осем пъти повече от количествата, които изнасяме, краставиците – три пъти, чесънът и корнишоните – 4 пъти, главестото зеле – почти 5 пъти, картофите – 10 пъти, дините – 3 пъти, сочат данни на земеделското министерство. Единствено при малините износът чувствително превишава вноса, пише Монитор. …

Новини
Край на свободното движение на хора при Брекзит без сделка

/КРОСС/ Правителството на британския премиер Борис Джонсън заяви, че иска да сложи незабавно край на свободното движение на хора в случай на Брекзит без сделка на 31 октомври – което показва втвърдяване на позицията в сравнение с предишния кабинет, отбелязва Франс прес. Бившият премиер Тереза Мей, която Джонсън замени на …

Новини
Гражданите вече ще могат сами да си избират запазените места във влаковете

Гражданите вече ще могат сами да си избират запазените места във влаковете. Това става след като БДЖ пусна нов модул на системата за продажба на билети. Услугата е достъпна на 75 гари и каси в страната, съобщава БНР. Чрез резервационната система клиентите сами могат да избират запазеното място във влака …