Славното минало на Дряново живее в Къщата без пирони

Новини

Btv

Родът Лафчиеви оставя следа не само в родния град, но и в историята на българската просвета

„Къщата без пирони” – така наричат Лафчиевата къща в Дряново. Известна е с това име, защото във времената, в които е строена – 1840 г. с майстор Кольо Гайтарджията, такава е била своеобразната мода – дипли и дюбели правят връзката между дървените части. Отново без пирони Кольо Фичето построява Покрития мост в Ловеч.

Зад стените си, Лафчиевата къща пази спомени за славното минало на Дряново.

„Всъщност под един покрив са две къщи – на двамата собственици – Лафчиеви и Переви. Последният собственик на Лафчиева къща не е имал наследници и няколко седмици преди смъртта си, той подарява къщата на община Дряново. През 1984 г. е направена реставрация на къщата и е предоставена на Историческия музей, където ние представяме експозиция „Градски бит от края на XIX и началото на XX век”, разказва уредникът от музея в Дряново Емилия Михайлова.

И Лафчиеви, и Переви били богати търговски семейства. Станю Лафчиев е човекът, който осигурява ферман за построяване на църквата „Св. Троица”, която се намира на метри от къщата.

Стефан Лафчиев е завършил Физико-математическия факултет в Одеса и по-късно е народен представител, секретар на Министерството на народното просвещение по времето на Иван Вазов, също така е основател на Българския червен кръст и председател на езико-математическото дружество.

Другият брат – Боби Лафчиев, има книжарница и печатница в родния град. На него дължим първите цветни картички, които показват Дряновския манастир. Става народен представител, участва в различни банки.

Днес Къщата без пирони е уникален архитектурен комплекс и национален паметник на културата.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Астролог: Добър ден за начало на нови начинания

4 слънчев ден – Ден на Небесния войн (Архангел Михаил, Георги Победоносец), на астралното войнство, създаващо нашата защита. Това прогнозира астрологът Ивелина Пенчева за tribune.bg. Тотем на деня е Снежният Барс, символ на безстрашие, решителност и благородство. Добър ден за начало на нови начинания и перспективни дела. Ден на активните …

Новини
Проф. Димитър Иванов: Бъдещето на българите на Острова ще стане ясно след  изборите

Дебатите за Брекзит през последните 3 години парализираха британската политическа система. За пръв път от 100 години в страната ще има предсрочни избори по време на зима, това заяви икономистът проф. Димитър Иванов. Експертът подчерта, че сагата около развода на Великобритания с Европейския съюз е сериозна и е с неясен …

Новини
Полицията предупреждава за нарастване на телефонните измами по празниците

Обикновено телефонните измами се извършват преди празниците, каза в ефира на БНТ Златка Падинкова, началник сектор „Измами“ към ГДНП. По време на коледните и новогодишните празници назад в годините не се наблюдава увеличение или по-голям брой регистрирани телефонни измами, каза Падинкова. „Класическата схема е една през последните години, по която …