Слави Трифонов: Нещо се обърках! Какво точно гласува правителството за партийните субсидии днес?!

Новини
3

Днес Министерски съвет предложи законова промяна, чрез която държавната субсидия за партиите да стане 11 лв. на получен действителен глас от партия или коалиция. „Нещо се обърках – според закона, държавната субсидия и сега си е 11 лв. на получен действителен глас. Така пише в Закона за държавния бюджет. 11 лева“, коментира Слави Трифонов във Фейсбук.
А това че партиите години наред са си трайкали, че им отпускат повече от законово установения размер субсидия, не е проблем на никакъв закон. Проблемът е в незаконното прилагане на закона. Прилагане на принципа „Ако мине“. На този принцип миналата година партиите са получили по 13,23 лв. на глас. А не по 11 лв. Така бюджетът за 2018 г. е бил ощетен с над 6,5 млн. лева.

Днес със „законовата промяна“ правителството предлага партиите да върнат надплатените субсидии със задна дата – от 26.05.2016 г. до днес. А всъщност, партиите трябва да върнат парите и без тази законова промяна, трябва да ги върнат и заради сега действащия закон. Освен това, трябва да върнат не само надвзетите пари след 26 май 2016 г., а и надвзетите пари от 2002 г. насам.

Според изчисленията на Министерски съвет, само от 26 май до днес партиите трябва да върнат 18,6 млн. лева. След нашите разкрития за завишените субсидии, ще се спестят и още над 13 милиона лева, които партиите няма да могат да прилапат незабелязано в оставащото време от мандата на това Народно събрание.

Правителството и финансовият министър обясниха, че искат законовата промяна и връщането на надвзетите пари заради „обществените настроения“. Само ще припомня на правителството и финансовия министър, че обществените настроения са за 1 лев държавна субсидия, а не за 11лв. Така решиха над 3 милиона и половина българи, гласували на национален референдум. Управляващите не се съобразиха с волята на тези 3 милиона и половина избиратели и обявиха референдума за невалиден. Само ще отбележа, че на вчерашните избори гласуваха под 2 милиона души. И изборите са валидни.

Все пак, искам да кажа нещо оптимистично, и същевременно обнадеждаващо. Това, че над 30 милиона лева от нашите пари няма да потънат в партийните каси, е благодарение на онези свободни медии (предимно сайтове), които не скриха скандала със субсидиите, но и на многото свободни и отговорни граждани, които не си мълчаха за това как се точат нагло парите на всички данъкоплатци.

 

 

loading...

А тъй Слави. Защо обаче се отказваш да критикуваш герберастите, защо не задаваш неудобни въпроси на генерала с маркуча, защо наведе виновно глава когато той беше на твоето диванче, страх ли те е? Я се дръж като мъж и на думите си дръж. То всичко е ясно , да влиза убития.

Браво на вас и вашите колеги за това което открихте и доказахте колко сте прави в преценката за лъжите корупцията и некомпетентноста на хората които ни управляват на хората които си траят и на лъжите с които ни затрупват всеки ден. Браво това е достойно за уважение което направихте но дали българският народ го разбира или се е вплел в редиците на крадците които ни управляват или си трае защото е безсилен или защото се бори за хляба си Бедният българин е заплашван и се продава за 30 или 50 лв за да подкрепи някой недостоен да влезе в политиката. Така беше на Евроизборите този месец.Така ще продължи и занапред защото трябва да се премахнат всички които минимум
три мандата са участвали в тази държавна и общинска администрация.Мога да пиша много но ще пиша на личната ви поща какво видях с очите си на тези избори.Продължете делата си и ще получите силна подкрепа от обруленият български народ Браво на вас момчета

И 1лев им е много!Да направим отново референдум!От нас зависи,от никой друг!Или подписка,каквото и да е!Стига са ни ограбвали!

3 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Имен ден празнуват Снежа и Снежана

Днес е денят на Св. мъченци Тирс, Левкий, Филимон Днес е денят на Св. мъченци Тирс, Левкий, Филимон. Имен ден празнуват още всички с имената: Снежа, Снежана, Снежка, Снежи, Снежна, Снежанка. Светите мъченици Тирс, Левкий и Калиник били родени във Витинската област, но израснали в град Кесария. Те пострадали заради …

Новини
Oтпадат лимитите за профилактичните прегледи при личните лекари

Няма да има лимити за профилактичния преглед при личния лекар. Направленията на джипитата често не достигат, но лекари и Здравната каса се договориха да разделят пациентите, които идват само за профилактика от тези с конкретно оплакване и им се назначават допълнителни изследвания. Всеки здравноосигурен веднъж в годината има право на …

Новини
Главният държавен здравен инспектор: Европа е пред грип, у нас засега няма

Със сигурност в България вече има някаква циркулация на грипни вируси, но тя все още е много ниска. В отделните седмици ние изследваме от 20 до 120 проби от хора, които показват симптоми, подобни на грип. Засега не сме засичали положителна проба. В Европа обаче процентът на положителните тестове вече …