fbpx

Синоптичка от НИМХ предупреди за термичен гребен, носещ рязка промяна във времето

реклама

Май месец е типичен с тези метеорологични прояви, които наблюдаваме, заяви Анастасия Стойчева от НИМХМай месец е типичен с тези метеорологични прояви, които наблюдаваме. Често се чуваха изрази, че пролет у нас няма. Напротив – този май месец е типичен представител в умерените географски ширини. Това заяви синоптичката Анастасия Стойчева от НИМХ в ефира на bTV.

Ще продължим така с краткотрайни валежи и градушки за жалост, но май и юни трябва да очакваме такива явления, добави Стойчева.

На въпрос какво ще е времето тази седмица, синоптичката отговори: „През цялата седмица ще сме под влияние на област на ниско атмосферно налягане. Непрекъснато ще има условия за купесто-дъждовни облаци в следобедните часове. Повече валежи ще има в Западна България. В отделни дни ще има и на изток. Разбира се, не са изключени и градушки“.

реклама

„По-ниските температури в началото на тази седмица се дължат на Средиземноморски циклон, но не можем да се притесняваме за слани и тези температури не са изключение от нормалното. В края на тази седмица и началото на другата се очаква рязко затопляне, като на места температурите ще достигнат до 33 градуса. Но отново този Средиземноморски циклон ще предизвика валежи в средата на другата седмица. Засега не се вижда лятото да е много по-различно от летата в България“, прогнозира Анастасия Стойчева.

„Днес валежите ще се задържат в крайните западни райони. Утре количествата в Западна и Централна България ще са 10 литра на кв.м“, каза още тя.

„В края на тази седмица и началото на следващата предстои рязко затопляне и стигане на температури около 30 градуса. Нищо чудно понеделник-вторник да се стигне до 32-33 градуса. Това ще е резултат на термичен гребен. Топъл, дори горещ въздух, ще се насочи от Африка към Балканите. Това ще доведе до температури, които ще имаме през юни“, добави синоптичката.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Отиде си световно известният оперен певец Камен Чанев

реклама Снимка: operaplovdiv.bg Световноизвестният оперен певец Камен Чанев е починал от коронавирус. Той беше приет за лечение в болницата в Стара Загора. Камен Чанев е най-успешният български тенор с международна кариера, припомня БНР. Чанев е роден през 1964 г., завършва Френската гимназия в родния си град Сливен, а след това …

Новини
Безлов: Българите искат силен лидер, а не демократично управление

реклама Кадър БТВ В доклада на центъра „Демокрацията в България – все още крехка след три десетилетия преход“, експертите представят данните от своите проучвания, че след 30 години преход 45 на сто предпочитат силен и решителен лидер. 57 на сто от запитаните са заявили, че вярват, че нищо няма да …

Новини
Калин Сърменов: Театрите са едно от най-защитените пространства

реклама Снимка профил ФБ След влизането в сила на мерките от петък, затварят и всички места, където има възможно струпване на хора като кина, галерии и музеи и се преустановява провеждането на концерти до 21 декември. Като изключение са посочени театрите, които могат да продължат да работят, стига публиката да …