fbpx

Синоптиците бият тревога: През последните дни на януари ни чака дъждовно-снежен циклон и.. (Карта)

реклама

Нов циклон, образувал се над Адриатическо море, постепенно обхваща по-голямата част от Балканския полуостров, пише meteobalkans.com. Постепенно валежните зони ще се изнасят на север и ще обхваща нашата страна, като страната ни ще попада под топлия сектор на средиземноморския циклон.

Температурите у нас ще се повишат, с изключение на крайните северозападни части, където ще се създадават условия за образуване на поледици. Днес се очертава топлото да е ограничено доста на изток.
Топло по Струма и Места, студено в Тракия тази сутрин

В тъмни зори по Струма температурите бяха почти 10 градуса и по Места бе доста меко – около 5 градуса, а Тракия също бе на положителна територия, но с едва няколко десети над нулата.

При изгрев бе по линията на студа бе западно от Русе-Търново, където бе под нулата и обхваща крайдунавската низина при Силистра.

Утре топлият вятър ще се усети в по-голямата част от Дунавската равнина и Предбалкана, като студът ще остане ограничен само източно от река Искър, там, където от предходния циклон натрупа снежна покривка.

Валежите у нас ще са предимно от дъжд, като по-значителни количества, се очакват над Западна България – Рило-Родопския масив – до 30 литра в Рила.

В Родопите най-много дъжд до 20-30 литра се очаква да се излее по югозападната част на планина – рида Дъбраш, както и при изворите на река смолянската река Черна, пограничния Кайнадинския рид и в Ардинския дял, както и в гръцката част на Гюмюрджинския снежник.

Най-много над Беласица, където до 1 февруари е възможно да стигнат до 50 литра. В Елено-Твърдишката планина, както и над Сливенския Балкан – до 30-40 литра.
Поледици западно от река Искър

Сутринта и преди обяд днес слаби валежи от дъжд,очакваме да обхванат Западна и Северозападна България .

Ниските температури на земната повърхност и снежната покривка западно от река Искър ще създават предпоставки за образуване на поледици – тази сутрин.

По-малко дъжд и сняг, отколкото при циклона майка

През деня над Западна и Северна България ще превали слаб дъжд, като до обяд валежите ще спират.

Нови валежи , ще обхванат Югозападна и Южна България, като по-интензивни ще са валежите над Родопите – югозападната и южна част на планината, в Пирин и долината на р. Струма – Благоевградското и Санданско-Петричкото поле и както споменахме – над Беласица.

Степен 2 Издаваме за значителни валежи от дъжд , валежите ще надминат 40 – 60 литра на квадратен метър за период от 12 часа, възможни са локални наводнения, поради интензивното снеготопене.

Обилни валежи отдъжд са възможни и над Дунавската равнина, но регионалните модели се разминават с очакваните количества. Един от основните залага на до 20 литра западно от река Искър, а на изток по-скоро символични.

Висока снежна граница и много малко студ

Снежната граница към момента е доста високо около 1800 метра, като днес вечерта ще има опит за навлизане на много крехък студ от северозапад, но във височина 1500 метра температурите ще останат положителни. И едва утре снежната граница се очаква да падне под 1500 метра.

Късно вечерта срещу 30-ти, с навлизането по-студен въздух снежната граница доста ще падне и е възможно да стигне до 1000 метра и дори в Софийското поле, в южната му част да повали сняг, както и западно от река Искър.

Снежна граница над 1600 метра и зимно пълноводие

Валежите от дъжд по планините ще създадат условия и за лавини, придружени и от интензивно снеготопене ще се създадат условия и за значително повишаване на нивата основно на река Арда, тъй като доста ще вали по нейния водосбор.

Възможно е нейният най-западен приток Черна да вдигне значително нивото, както и най-големият ѝ Върбица, която си е типична поройна река.

Очакваните обилни валежи за южната част на Родопите и високата снежна граница е възможно да вдигнат доста нивото на река Девинска, чиито извори са в Девинската планина, част от Велийшко-Виденишкия дял на Родопите, а оттам и на Въча.

В рида Чамлия, от който извира Чаирдере, което дава началото на дясната съставляваща на Въча, също се очертава да вали повече дъжд, затова втората по големина родопска река също е възможно доста да вдигне нивото.

Дъждовете в югозападния родопски рид Дъбраш е възможно да вдигнат нивата и на Места, заради родопските ѝ притоци – най-големият Канина.

Западните части на Източна Стара планина, както и Елено-Твърдишката планина също се очаква да останат под снежната граница или поне в по-голямата си част.

Най-високият връх Чумерна е едва 1536 метра, затова има опасност река Тунджа доста да вдигне нивото в горното си течение и заради най-големия си приток Мътница.

В Средна Стара планина няма толкова сняг, но при тази висока снежна граница в комбинация с обилните дъждове е възможно да се стигне до значително повишаване на река Тунджа.
Малък Сечко започва със слънчево и доста топло време

Валежите от дъжд и сняг се очаква да спрат в малките часове, вече във властта на Малък Сечко, в петък ще се изясни, и температурите ще се вдигнат.

А в първия ден на февруарския уикенд са възможни и стойности над 16-17 градуса на югоизток, но се очертава да е по-често облачно, въпреки доста високите температури. Но до тогава има време, възможно е и да няма облаци.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Александър Сано катастрофирал на опасния път Русе – Бяла

реклама кадър: Bri4ka. COM Първата си кола Александър Сано купил два дни преди да му излезе книжката от барман за колосалната сума от 350 лева – Ситроен Аксел с боксеров двигател.  След като купил нови гуми на колата Сано я карал цели осем месеца, а след това я дал на …

Новини
Пловдивчанин пропадна в коварна яма на чисто нов тротоар

реклама снимки: Асен Костов, „Забелязано в Пловдив“ „Това не е монтаж или сюжет от филм! Това е резултат от ремонта по водния проект на ул. Луда Яна, продължаващ пети месец!“, това написа във Фейсбук ядосаният пловдивчанин Асен Костов, който пропадна в дълбока дупка в тротоара на посоченото място и рани …

Новини
Незаконните археологически находки в дома ми са подхвърлени, твърди Пламен Бобоков

реклама кадър bTV Подсъдимият бизнесмен Пламен Бобоков определи като фарс започналото срещу него дело за незаконно притежаване на археологически находки по време на първото заседание в Русенския Окръжен съд. Той е обвинен, че е държал в къщата си в Русе 50 железни върхове на стрели и копия на стойност 652 …