Синдикатите пак поискаха премахване на плоския данък

Новини
1

Експерти предлагат повишение на корпоративния налог на 12% и въвеждане на прогресивна скала за облагане на доходите
Два модела за въвеждане на прогресивно данъчно облагане в България предлагат експерти в разработка за данъчна реформа, предаде БТА. Анализът „Плосък данък или демокрация?“ е съвместно изследване на Колектив за обществени интервенции и Солидарна България и бе представено в централата на КТ „Подкрепа“ от Ваня Григорова, която е председател на „Солидарна България“ и икономически съветник в синдиката, от Огнян Касабов, Ивайло Атанасов и Боян Захариев.

И двата модела на прогресивно данъчно облагане включват необлагаем минимум, равняващ се на минималната заплата.

Първият модел е без максимален осигурителен доход. Залага се социалните осигуровки да станат „плосък данък“, като според експертите премахването на регресията на осигуровките ще се постигне автоматично с отмяната на максималния осигурителен доход. Ваня Григорова посочи, че такъв не съществува в 40% от страните в ЕС, а в няколко други се отнася само за част от заетите или част от дохода. Други страни с максимален осигурителен доход го компенсират с високи прогресивни данъци за богатите.
Премахването на максималния осигурителен доход ще донесе 710 милиона лева, което е 57,4 на сто от нужните средства за въвеждане на необлагаем минимум. Предлага се и въвеждане на добавка „Солидарност“ – 20% данък върху доходите над 5000 лева, като за всички доходи до тази сума важат необлагаем минимум и 10% данък над него. Това ще донесе на бюджета 267 млн. лв. или 22,7 на сто от цената на необлагаемия минимум, твърдят синдикатите.

Предлага се и корпоративният данък да стане 12 на сто, като ставката от 12% върху печалбите на бизнеса ще донесе 415 млн.лв. или 33,6 на сто от цената на необлагаемия минимум, изчисляват от органзиацията. Сумарно над 113% от необходимите средства за необлагаем минимум ще дойдат от прилагането на тези три мерки, каза Ваня Григорова.

Вторият модел е с таван на осигурителния доход, компенсиран от по-прогресивен данък. При него се залага изместване на максималния осигурителен доход на 5000 лева, което ще донесе 257 млн. лв. допълнително на хазната, като изчисленията са за 2016 г.

Предложението е за доходите до 2600 лева да се запази сегашната ставка от 10%, да има данък от 15 на сто за доходите между 2600 лв. и 5000 лв. и данък „Солидарност“ в размер на 25 на сто за доходите над 5000 лева, което ще допринесе 554 млн. лв. Оставащите средства за покриване на необлагаемия минимум могат да дойдат от минимално повишение на корпоративния данък и свиване на бюджетния излишък.

Ваня Григорова представи моделите в контекста на официални данни на Министерството на финансите към юли 2018 г, цитирани от нея. Данъкът върху доходите на физическите лица за групите, които получават доходи под минималната работна заплата сумарно е около 30 милиона лева. „30 милиона лева влизат в държавния бюджет само от хората, които трудно преживяват“, коментира Григорова. От липсата на необлагаем минимум са засегнати най-тежко 810 хил. български граждани – от тях в бюджета постъпват над 29 милиона лева. Хората, които ще са засегнати от въвеждането на по-висок максимален осигурителен доход от догодина са около 102 000 души, като средствата, от които те ще се лишат за една година са около 5 милиона лева сумарно, направи съпоставка Григорова.

Тя отбеляза, че на европейско равнище се водят дебати в контекста на прилагането на Европейския стълб за социалните права, като едни от най-дискутираните мерки за сближаване на заплащането в ЕС са увеличаване на необлагаемия минимум и засилване на прогресивната данъчна система.

Експертите са категорични, че десетгодишнината от въвеждането на плоския данък е тъжна годишнина, защото плоският данък без необлагаем минимум е направил България страната в ЕС с най-голямо неравенство между бедни и богати. 38,9 на сто от хората в България са в риск от бедност и социално изключване, а коефициентът на Джини вече минава 40 пункта.

В актуализираната средносрочна програма и в мотивите към бюджета за 2019 г. е написано, че моторът за увеличаването на БВП през изминалата година е било потреблението, а потреблението е благодарение на увеличените заплати и на увеличените приходи от косвени данъци, както и от нарасналото задлъжняване на населението, подчертано е, че кредитите са се увеличили, каза Ваня Григорова. По думите й не е добре да залагаме на увеличаване на кредитите, а на увеличаване на заплатите и на нетния разполагаем доход, което ще се случи при въвеждане на необлагаем минимум.

Експертите са изчислили, че от премахването на тавана върху осигуровките ще бъдат засегнати около 3% от населението, като повече от тях са с доходи 3000-4000 лева и ще платят 100 лева повече. Хората, които изкарват много пари ще бъдат засегнати от добавка „Солидарност“, като тези с доходи над 5000 лева са един процент от работещите.

Темата с премахването на плоския данък и връщане на прогресивното облагане не е нова за синдикатите. Те от години настояват и за връщането на необлагаемия минимум. Само че към днешна дата данните за изпълнението на бюджета от последните 10 години са именно в полза на единното облагане. Икономистите от Института за пазарна икономика (ИПИ) още преди година подготвиха мащабно проучване, което показа, че от 2009 г. насам („десятъкът“ беше въведен през 2008 г.) налогът върху доходите е единственият, при който няма нито една година, в която да намалява, а приходите се увеличават трайно, въпреки загубените работни места по време на кризата.

Също така почти всички политически сили се обявиха за запазване на съществуващата в момента данъчна система, с някои дребни и незначителни корекции при облекченията и преференциите. Разбира се, БСП не попадат в това обобщение, защото те традиционно са склонни да посегнат на десятъка (той беше въведен именно по времето на кабинета на Сергей Станишев), а след това бързо сменят позицията си и предлагат да остане, но пък да се въведе и необлагаем минимум. Подобна шизофрения обаче не е полезна за никой, особено за данъкоплатците, изсветляването на икономиката и приходите в бюджета.

loading...

Веднага да се премахне!Не само това всички пенсионери ,които получават пенсия над минималната заплата и работят ,заемат места за хората в работоспособна възраст!Нормално ли е двама работещи родители да отгеждат деца с дохоси общо 1000лв.а пенсионер с пенсия 500лв.да си получава още толкова или два пъти по толкова?От чий гръб идват парите?Ако един пенсионер иска да работи за минимална заплата при положение че пенаията му е двеста и петдест лева да реши :дали ще работи или ще получава пенсия!Ако е в частния сектор въпросът е друг!До кога ще мълчите за явна несправедливост?За това младите напущат страната!А дали ще има кой да плаща осигуровки за да се получават пенсии?

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Хороскоп за 3 юни: Загуби за Рак, Дева е на гребена на емоциите

lamqta.com Овен Днес и на Вас , самите, няма да Ви е ясно, какво искате от своя любим човек. Освен това няма да знаете и какво може да очаквате от него, и всяко негово действие или реакция на неговите действия, ще предизвиква у Вас само отрицателни емоции. Постарайте се просто …

Новини
Калин Сърменов: Тази криза се отрази, за съжаление наплив към театрите няма

В „София Тех Парк“, на открито, на 8-ми юни ще се играят първите постановки на Сатиричния театър. Силвия Лулчева, с представлението „Мъжът ми е виновен“, на 9-ти ще играем вътре в Сатиричния театър, на голяма сцена „Шеги на любовта“. Вечра през 15 минути минавах да гледам как вървят продажбите на …

Новини
За първи път изплатиха месец по-рано субсидии на розопроизводителите

ДФ „Земеделие“ преведе над 3,3 млн. лв. (3 387 522 лв.) по схемата “Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период“, прилагана през 2020 г. За първи път финансова подкрепа за растителнозащитни дейности …