fbpx

Симптоми на дефицит на витамин B12 – как да ги разпознаем

реклама

www.az-jenata.bg

Кои са ползите от важния витамин и откъде да си го набавим

Витамин В12 е много важен за организма елемент. Наричан е енергиен витамин, защото стимулира здравословната функция на нервната система. Има свойството да подобрява производството на еритроцити и да управлява деленето на ДНК веригите.

Витамин В12 се набавя чрез храната. При тежки дефицити и чрез хранителни добавки. Месото, млечните продукти, зърнените храни са сред най-добрите доставчици на този витамин. Затова, ако сте веган или сте на безглутенов режим е твърде вероятно да страдате от известен дефицит на витамин В12.

Пълната липса или частичният недостиг на витамин В12 може да окаже сериозно негативно влияние върху отделни функции, органи и системи в организма.

Кои са ползите от витамин В12?

Защитава сърцето

Витамин В12 заздравява сърдечния мускул и намалява нивата на хомоцистеин в кръвта, като цялостно подобрява работата на сърдечносъдовата система.

Стимулира нервната система

Витамин В12 има полезно въздействие и върху нервите. Той допринася за „поправянето“ на различни увреждания по нервните клетки, като предотвратява бъдещи увреди, подобрява нервната проводимост, намалява възпалението, потиска болката и мускулните крампи.

За здрави кости

Не само калцият е важен за здрави кости. Витамин В12 също. Ако нивата му в тялото са прекалено ниски, съществува риск от остеоартрит, остеопороза и затруднения в образуването на костно вещество при счупвания.

Стимулира енергийните нива

Тъй като витамин В12 е свързан с метаболизма и влияе на процесите на обмен в тялото, той отговаря и за нивата на енергия в организма, освободени при обработка на хранителните вещества. Страдащите от дефицит на витамин В12 обикновено се чувстват изморени и трупат излишни килограми.

Кои са основните симптоми на дефицит на витамин В12?

Анемия

Витамин В12 взема участие в синтеза на червени кръвни клетки. При недостиг на този витамин и други компоненти в кръвта, се наблюдава затруднение в производството на еритроцити, съответно в преноса на кислород и вещества до всички клетки.

Изтощение

Хората, които имат дефицит на витамин В12 се чувстват постоянно изморени и сънливи. Умората ги спохожда още със самото ставане от леглото сутрин.

Влошена чувствителност по крайниците, тръпнене

Дължи се на ограничеността в преноса на кислород и достатъчно хранителни вещества в клетките и тъканите.

Подуване на езика, възпаления в устната кухина

Погледнете езика си. Ако е подут и обложен, има вероятност да страдате от дефицит на витамин В12.

Източници на витамин В12:

Телешко месо
Пуешко месо
Яйца
Миди
Риба
Ядки
Авокадо

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Министър Ангелов: В европейските страни все по-често се говори за т.н. „български модел“ за справяне с пандемията

реклама Кадър видео Нова ТВ Той призна, че липсата на ваксини в момента е проблем за целия свят, но заяви, че българската държава няма да позволи която и да е фирма производител, колкото и мощна да е тя, дори за секунда да си помисли, че може да пренебрегва българските граждани. …

Новини
След земетресенията в Гърция 900 къщи ще бъдат съборени

реклама Снимка pixabay Земетресенията в сряда и четвъртък с магнитуд 6,3 и 5,9 са повредили стотици сгради в селата Лариса, Еласона, Тирнавос и Фаркадона. Ранени са 11 души.Те оставиха необитаеми около 900 къщи, съобщиха гръцките медии, цитирани от БНТ. Вторичните трусове продължават да предизвикват страха на останалите без дом хора. …

Новини
1
Няма окончателно решение за спиране на плановите операции в страната

реклама Снимка pixabay По думите на Жени Начева, за да може една ваксина да се използва у нас, тя трябва да е одобрена от Европейската агенция по лекарствата. Доставката на ваксините е планирана така, че да бъде осигурена втората доза на всички. Това заяви пред БНР заместник-министърът на здравеопазването Жени …