fbpx

Сексуално различните обявиха: В събота в София ще се фокусираме върху любовта!

Най-голямото правозащитно събитие в България – София Прайд 2018, което ще се състои на 9 юни, ще бъде под надслов „Различни хора, равни права!“. Лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансджендър и интерсекс хората (ЛГБТИ) в България са невидими за закона и това поражда правен вакуум, в който попадат нехетеросексуалните, транс и интерсекс хората, съобщиха организаторите в писмо до медиите.

Наред с липсата на правна защита и признаване на редица техни права, страхът от отхвърляне и срамът от другостта все още съществуват и принуждават много ЛГБТИ хора да живеят двоен живот, като прикриват идентичността и личния си живот от семейство, колеги и приятели. Мисията на София Прайд е ЛГБТИ хората да водят достоен живот и да изразяват себе си открито, наравно с всички останали.
Организаторите на прайда вярват в силата на диалога, както и че София Прайд е ценна възможност една иначе невидима общност да комуникира с обществото по своите въпроси.
За първи път тази година календарът от съпътстващи събития на София Прайд – тематични изложби, представления, филмов фестивал, спортни събития и дискусионни форуми – продължава в рамките на цял месец. Всички събития са с вход свободен и имат една обща цел – да предоставят пространства за споделяне, опознаване и приемане, чрез които да се изгради подкрепяща и стимулираща социална среда завсеки.
Организаторите на София Прайд подчертават провала на българските партии от целия политически спектър да признаят и адресират проблемите на ЛГБТИ общностите в България. Липсва какъвто и да е диалог с парламентарно представените политически сили, което според организаторите оставя значителна част от българските граждани непредставени в демократичния процес.
Тази година София Прайд поставя фокус върху темата за любовта – съкровената любов, споделената и несподелената любов, любовта като дълг, любовта към децата, любовта към родителите, любовта към самите нас, любовта, която плаши, и любовта, която ни дава сили, любовта, която законът зачита, и любовта, която остава извън закона.
Благодарение на смелостта на Лили Бабулкова и нейната партньорка, в България е в ход историческо дело за признаване на сключения във Великобритания брак между двете момичета. Тяхната битка е олицетворение на всичко, за което се бори София Прайд – равно третиране и правно признаване за всички български граждани.

„София Прайд“ е в събота на 9 юни от 16:00 часа пред Паметника на Съветската армия и на него са добре дошли всички, за да се забавляваме, но и да кажем, че любовта ще надделее!“, споделя, Лилия Драгоева, координатор на организационния комитет на прайда.
Единадесет години след присъединяването на България към Европейския съюз, София Прайд продължава да бъде най-важното събитие за ЛГБТИ хората поради продължаващите прояви на стигма и омраза, на които е подложена общността им – отхвърляне, насилие, тормоз и дискриминация. Правният вакуум има за последици непризнаване на семействата на ЛГБТИ хората и последващите от това правни ограничения като право на имуществена общност, право на данъчни облекчения, вдовишка пенсия, на някои видове финансови услуги, родителски и репродуктивни права, право на наследяване и достъп до информация за партньора, и много други.
Организационният комитет на София Прайд работи и ще продължи да работи целогодишно за елиминиране на дискриминацията и постигане на равното третиране на ЛГБТИ хората в българското общество. Именно чрез София Прайд – най-важното събитие за година, организаторите осигуряват видимост и изпращат послание към всички ЛГБТИ българи, че не са сами.

Za tiya bezdelnizi,izvra6teniazi i otka4alki sa neobhodimi trudovi lageri za da razberat ,4e hlyabat,koito yadat ne e ot nebeto. Ako se poizpotyat 6te stapyat na zemiyata. Ako ne pomogne , v psihoto 6te gi uspokoyat… na 5-ti regim

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

USA news
Do not dye Easter eggs this color

Easter is coming – that means it’s time to think about dyeing eggs. Traditionally, the best colors are red, burgundy and orange. Church does not forbid painting one of the main symbols of Easter in other colors, but it is better to avoid using dark shades. What colors are eggs …

Блиц Новини
Симона между Никол и Митко в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Любовната история между Митко и Симона вълнува и останалите обитатели на общежитието на Хелс китчън. Дори шеф Ангелов подпитва на моменти как вървят нещата между тях. Но Никол е най-близката й приятелка и прави опити да я предпази от разочарование, което евентуално Симона ще изпита след края …

Блиц Новини
Участничка в „Ергенът“ се оплака от нездравословни условия

Снимки профил инстаграм Дамите в романтичното шоу „Ергенът“ окапват една по една. Много момичета са вече извън формата и разказват за впечатленията и преживяванията си от престоя вътре. Оказа се, че любовта не е единственото, което ги придружава в ежедневието. Явно храненето не им се е отразило добре. Една от …

error: Content is protected !!