fbpx

Сделката за Ф-16 може да се провали

Ако на 31 юли не се открие сметката и не се приемат актуализациите в бюджета, договорът за изтребителите Ф-16 може да се срине. Това казаха бившият министър на отбраната Тодор Тагарев и експертът по сигурност и бивш депутат от БСП Славчо Велков по Нова телевизия.

Ако президентът Румен Радев наложи вето на актуализацията на Закона за държавния бюджет, България ще изпусне сроковете за заплащането на самолетите. „Ф-16 е най-добрият изтребител, най-добрият самолет, който България може да си позволи“. Това каза бившият министър на отбраната Тодор Тагарев.

„Сравнението от ценова гледна точка на”Грипен” C и D и Ф-16 bloc 70 въобще не е правомерно”, категоричен е той. Тагарев уточни, че разходите за мита, които ще плати България, всъщност ще останат в бюджета. „Мита за изтребителите ще има, ако България реши това. Те не се получават от доставчика, те са въпрос на вътрешно законодателство. Ако ние кажем, че има 20% мито, то те чисто счетоводно се прехвърлят от една графа на бюджета в друга и си остават в държавния бюджет”, обясни той.

Експертът по сигурност и бивш депутат от БСП Славчо Велков обясни, че разходите по изтребителите Ф-16 след сключването на договора са допълнителни, съпътстващи, а не скрити. Те ще трябва да бъдат заплащани в момента на сключване на сделката и впоследствие. „Бих ги определил още и като разходи с неясен произход. Какво имаме върху тези 2,2 млрд.? В четирите договора не се говори за митата, които трябва да се платят. Приблизително ще бъдат около четвърт милиард лева. Не се говори за транспортните разходи, тъй като в онова, което е предвидено, има интересна клауза, че ако нещо се случи с доставката по време на транспорта, България ще поеме всички разходи за това. Със заповед на министъра имаше работна група от 10 души, която направи доклади и протоколи, които никак не са приятни и в които има над 30 неясноти, свързани с цената, в които групата излишно предупреждава с подписите си, че това са неизгодни договори“, заяви експертът.

„Ф-16 е най-добрият самолет, който България не може да си позволи, защото се раздели 4,5 млрд. на 36, ще видите, че не прави 185 млн. долара един самолет – за колкото ги купуваме ние. Във вида, в който ние ще получим изтребителите, те ще могат да изпълняват въздушна полиция и да ходят на мисия. Според договора обаче пише, че отиването на мисии ще се определя от САЩ. Този самолет не може да оперира от никъде другаде извън базата Граф Игнатиево”, посочи Велков.

Краварите няма да допуснат да изпуснат 1.5милярда долара.

Дано се провали ще има пари за народу

Дано се провали ще има пари за народу

Дано се провали тази сделка, че да има пари за народа, здравеопазването и образованието. Стига сме били васали на САЩ и група мизерници в парламента, които мислят само за собствения си интерес. За едно куфарче пари са готови да продадат майка си и баща си, дори и националната сигурност. Съд и затвор за такива мошеници.

И да се провали, не чакайте, че ще има за народа.

ДАНО Е ПЪЛЕН ПРОВАЛ ! ДАНО !

На Велков да припомня, че ВВС може да назначи Айшето с Ф16 от турските ВВС, дето бутна руския пилот.

7 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

USA news
Horoscope for Friday, March 29: Your phone should not pick up a sign

Pixabay On March 29, Taurus better not pick up their phone. Here is the horoscope from the Lama: Aries During this day you will find a brother in reason. Or a sister. In other words, you will meet a member of the opposite sex who will think and feel the …

USA news
On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name

On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name On March 29, name day is celebrated by everyone who bears the name Marco. Marko is the ancient Hebrew for wrestler. According to the Latin reading, however, the name is translated as masculine. In the reign of Emperor Constantine the …

error: Content is protected !!