fbpx

Свободата на словото в България намалява

реклама

Свободата на словото в България през 2018 г. е намаляла и това е отражение на цялостната слабост на върховенството на закона, както и – между редица други фактори – на факта, че законите се прилагат избирателно и има хора с политическа защита срещу преследване.
В допълнение, професионалните стандарти отслабват на една медийна сцена от разпокъсани издания, използвани за прокарване интересите на собствениците им и отслабване позициите на съперниците им. Журналистите все повече си налагат автоцензура, за да се защитят от политически, корпоративен и криминален натиск, пише www.bulnews.bg.
Това е оценката в годишния доклад за т.нар. Индекс на устойчивостта на медиите (Media Sustainability Index или MSI) на базираната във Вашингтон неправителствена организация IREX. Анализът е смятан за един от най-задълбочените в света, тъй като оценява не само усещането за свобода на медиите, но и в каква правна, професионална и техническа среда работят журналистите и доколко ги защитават държавата и работодателите им. MSI за Европа се изработва от 2000 г. насам в сътрудничество с Агенцията на САЩ за международно развитие (USAID).
Показателят за България този път леко се е подобрил – от 1. 81 на 1.89 пункта. Но това е далеч от най-добрият резултат през 2007 г. и поставя страната в категорията на „неустойчива смесена система“ за медии и журналисти. Това е предпоследната по качество категория, в която попадат „държави, покриващи минимални изисквания, в които има отделни сегменти в правната система, както и в правителството, които се противопоставят на една система на свободни медии; ако има видим напредък в защитата на свободата на пресата, подобряване на професионализма и появата на нови медийна компании, то подобни явления са твърде нови, за да се прецени доколко те са устойчиви“.
България, Румъния и Хърватия са единствените страни от ЕС, включени в район, обхващащ още Западните Балкани и бившия СССР, включително републиките от Централна Азия. В тази компания от 21 страни по общ показател на индекса България е на 12-то място – след Киргизстан и преди Босна и Херцеговина.
По свобода на словото ситуацията у нас е оценена на 13-а позиция – между Босна и Херцеговина и Таджикистан. Бизнес управлението на медии е на доста по-високо ниво – 9-о място, т.е. между Македония и Киргизстан, но това е и категорията с най-добър показател за България. По подкрепящи медиите и журналистите институции ѝ е отредено 14-о място, по разнообразие на новинарските източници – 11-о, а по професионализъм на журналистите – 13-о.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Отиде си световно известният оперен певец Камен Чанев

реклама Снимка: operaplovdiv.bg Световноизвестният оперен певец Камен Чанев е починал от коронавирус. Той беше приет за лечение в болницата в Стара Загора. Камен Чанев е най-успешният български тенор с международна кариера, припомня БНР. Чанев е роден през 1964 г., завършва Френската гимназия в родния си град Сливен, а след това …

Новини
Безлов: Българите искат силен лидер, а не демократично управление

реклама Кадър БТВ В доклада на центъра „Демокрацията в България – все още крехка след три десетилетия преход“, експертите представят данните от своите проучвания, че след 30 години преход 45 на сто предпочитат силен и решителен лидер. 57 на сто от запитаните са заявили, че вярват, че нищо няма да …

Новини
Калин Сърменов: Театрите са едно от най-защитените пространства

реклама Снимка профил ФБ След влизането в сила на мерките от петък, затварят и всички места, където има възможно струпване на хора като кина, галерии и музеи и се преустановява провеждането на концерти до 21 декември. Като изключение са посочени театрите, които могат да продължат да работят, стига публиката да …