fbpx

Светослав Иванов: „Религия и дипломация“

Коментар на водещия на „120 минути“ по Бтв Светослав Иванов 

Посещението на папа Франциск в България има много по-голяма стойност от протолните кадри, които ще обиколят планетата

Само след 2 седмици, макар и за кратко, нашата столица ще се превърне в център на света. Посещението на папа Франциск в България има много по-голяма стойност от протолните кадри, които ще обиколят планетата.

Встрани от всичко, в София ще кацне един много силен и ловък дипломат. Не случайно, преди да отпътува, шест българчета от различни вероизповедания ще запалят шест факли в пространството между правослата „Света Неделя“, католическия храм „Свети Йосиф“, синагогата и джамията. Този акт ще е символ на превъзходството на светлината и мира над мрака и насилието.

Ние всички се гордеем с нашата толерантност и всички се гордеем с това малко пространство, символизиращо мира в центъра на нашата столица. Всички би трябвало да се гордеем и с българските католици, имащи важна роля в общата ни историческа памет. И не само заради Чипровското възстание от 1688 г., историята на Петър Богдан Бакшев, написана 100 години преди Паисиевата, не само заради идеята за обединение на източната и западната църква пред общата османска заплаха или унията на цар Калоян с римския папа. Но и заради посланията, които днес са по-важни от всякога – че трябва да търсим обединение.

Особено в днешния ден, когато разединението е просмукало дори ежедневните ни емоции. Особено в днешния свят, когато само преди часове фанатици взривиха църкви в Шри Ланка и убиха над 150 души, окървявайки техния Великден.

В този смисъл, пристигането на папа Франциск в София безспорно е събитието на годината. То показва, че България не е периферия или просто място за среща между западната и източната цивилизация. България е много повече – страна, запазила своята вяра, с народ, който макар и разделен на думи, винаги е уважавал другия и му е протягал ръка, когато това се е налагало.

Да, ние сме православни християни, които имат свои католически братя, мюсюлмани, евреи. Ние сме едно семейство и живеем заедно. Какво по-хубаво? Именно затова не вярвам в публично декларирания отказ на Светия синод да участва под каквато и да е форма в проявите на папата на българска земя.

Това толкова силно обърква хората, че някои дори започнаха да спорят, че православни и католици вярвали в „различни богове“. Назряха дискусии кои били повече християни… Въпреки хилядолетната история на тези спорове, ако се вслушаме в нашия собствен вътрешен глас, ще осъзнаем, че разделителните линии са нещо много изкуствено и изобщо не са нужни.

А и в крайна сметка Христос говори за „брата ни” и „ближния ни”, а не за Вселенски събори. И с разделението разпъваме Онзи, който днес влиза в Ерусалим под възгласите „Осанна“.

България посреща своя скъп гост. България посреща един добър човек, който с всяко действие показва, че не е изгубил човешкото в себе си и трябва да го направим гостоприемно и с уважение. И съм сигурен, че точно това ще се случи.

АКО СВЕТИЯТ СИНОД НЕ УВАЖИ ПОСЕЩЕНИЕТО НА ПАПАТА,ПО ДОБРЕ ДА СЕ СКРИЕ И ОТ МИРЯНИТЕ СИ.СРАМОТА.

Който го е канил, той да го уважава и плаща. Аз не искам!

Глупости! Не се изказвайте неподготвени! Прочетете малко и тогава давайте съвети. Май в България единствено Светият синод спазва правила и канони! За да не обяснявам дълго на незнаещите, моля да напишат на чичко Гугъл думичката СХИЗМА и да прочетат, и препратките.

4 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Жокери провалиха играчи в „Стани богат“

Кадри: бТВ Двама участници в „Стани богат“ тази вечер нямаха късмет с жокерите си и след като те не успяха да им помогнат, си тръгнаха със скромните суми от по 500 лева. Първи в Стола на богатството седна бившият национал по водна топка Петър Ценов от Варна, който игра уверено …

Блиц Новини
Георги Христов: Българските телевизии не обичат да купуват изкуство

Кадри БНТ Дълбоко откровен в интервютата си е Георги Христов, затова и няма много такива по нашите телевизии. Рядко журналист ще се опита да направи такова и последното е пред Георги Любенов по БНТ. Нищо в моята кариера не е дошло даром, нищо не съм получил наготово, за всичко съм …

Блиц Новини
Съдбата на Милена от „Ергенът“ развълнува мнозина

Кадри БТВ Може би най-харесваната дама от всички участнички в този сезон на „Ергенът“ Милена, разказа откровено за преживяванията си по време на престоя в имението на любовта. Ти си необикновена жена, каза й Алекс на сбогуване. Това, което ти се случи тук е голям трамплин. Намери начин да потърсиш …

error: Content is protected !!