Светослав Иванов: „Религия и дипломация“

Новини
4

Коментар на водещия на „120 минути“ по Бтв Светослав Иванов 

Посещението на папа Франциск в България има много по-голяма стойност от протолните кадри, които ще обиколят планетата

Само след 2 седмици, макар и за кратко, нашата столица ще се превърне в център на света. Посещението на папа Франциск в България има много по-голяма стойност от протолните кадри, които ще обиколят планетата.

Встрани от всичко, в София ще кацне един много силен и ловък дипломат. Не случайно, преди да отпътува, шест българчета от различни вероизповедания ще запалят шест факли в пространството между правослата „Света Неделя“, католическия храм „Свети Йосиф“, синагогата и джамията. Този акт ще е символ на превъзходството на светлината и мира над мрака и насилието.

Ние всички се гордеем с нашата толерантност и всички се гордеем с това малко пространство, символизиращо мира в центъра на нашата столица. Всички би трябвало да се гордеем и с българските католици, имащи важна роля в общата ни историческа памет. И не само заради Чипровското възстание от 1688 г., историята на Петър Богдан Бакшев, написана 100 години преди Паисиевата, не само заради идеята за обединение на източната и западната църква пред общата османска заплаха или унията на цар Калоян с римския папа. Но и заради посланията, които днес са по-важни от всякога – че трябва да търсим обединение.

Особено в днешния ден, когато разединението е просмукало дори ежедневните ни емоции. Особено в днешния свят, когато само преди часове фанатици взривиха църкви в Шри Ланка и убиха над 150 души, окървявайки техния Великден.

В този смисъл, пристигането на папа Франциск в София безспорно е събитието на годината. То показва, че България не е периферия или просто място за среща между западната и източната цивилизация. България е много повече – страна, запазила своята вяра, с народ, който макар и разделен на думи, винаги е уважавал другия и му е протягал ръка, когато това се е налагало.

Да, ние сме православни християни, които имат свои католически братя, мюсюлмани, евреи. Ние сме едно семейство и живеем заедно. Какво по-хубаво? Именно затова не вярвам в публично декларирания отказ на Светия синод да участва под каквато и да е форма в проявите на папата на българска земя.

Това толкова силно обърква хората, че някои дори започнаха да спорят, че православни и католици вярвали в „различни богове“. Назряха дискусии кои били повече християни… Въпреки хилядолетната история на тези спорове, ако се вслушаме в нашия собствен вътрешен глас, ще осъзнаем, че разделителните линии са нещо много изкуствено и изобщо не са нужни.

А и в крайна сметка Христос говори за „брата ни” и „ближния ни”, а не за Вселенски събори. И с разделението разпъваме Онзи, който днес влиза в Ерусалим под възгласите „Осанна“.

България посреща своя скъп гост. България посреща един добър човек, който с всяко действие показва, че не е изгубил човешкото в себе си и трябва да го направим гостоприемно и с уважение. И съм сигурен, че точно това ще се случи.

loading...

Глупости! Не се изказвайте неподготвени! Прочетете малко и тогава давайте съвети. Май в България единствено Светият синод спазва правила и канони! За да не обяснявам дълго на незнаещите, моля да напишат на чичко Гугъл думичката СХИЗМА и да прочетат, и препратките.

4 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Силно земетресение разлюля Франция

Земетресение с магнитуд 5,4 е регистрирано в понедленик южно от град Монтелимар в Югоизточна Франция, предаде БТА. Трусът бил усетен в обширна зона – от Лион до Монпелие. Няма информация за пострадали и материални щети. След земетресението пожарникарите в департамента Воклюз са получи десетки обаждания от граждани, които само съобщавали …

Новини
Борисов: И аз искам касиране за президентските избори

Лаконичен коментар направи премиерът Бойко Борисов във връзка с внесеното искане в съда на Мая Манолова за касиране на вота в София. „Да внася каквото си иска. И аз искам касиране за президентските избори, но мандатът му почти мина“, каза министър-председателят, пише novini.bg. „Това е изцяло несериозно. Разбирам каква е …

Новини
Борисов: Да си разменим по едно пристанище без такси

  „Догодина най-късно по това време България ще може да доставя втечнен газ от САЩ, Катар, Кипър, Египет, Азербайджан“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който провери напредъка на дейностите по изграждането на междусистемната газова връзка България-Гърция. Стартът беше даден през месец май тази година от Борисов и бившия гръцки премиер …