fbpx

Светослав Иванов: „Главният… избор”

коментар на водещия на „120 минути“ по БТВ Светослав Иванов

След всички вълнения около процедурата по избор на нов главен прокурор тази седмица, започнах да си задавам редица въпроси. Първо, защо трябва да наричаме тази процедура „избор“, след като в нея фактически няма никакъв избор

След всички вълнения около процедурата по избор на нов главен прокурор тази седмица, започнах да си задавам някои логични въпроси, сигурен съм, като много от вас. Първо, защо трябва да наричаме тази процедура „избор“, след като в нея фактически няма никакъв избор. Подобен процес предполага наличието поне на двама кандидати и някакво съревнование – на идеи, на концепции, на подходи, дори ако искате на различни ценности и разбирания за начина, по който функционира прокуратурата.

Както при пилотната процедура за избор на нов главен прокурор на Европейския съюз, която все още не е завършила. След първата й фаза бяха пресяти трима кандидати, които се явиха на изслушване в ресорните комисии в Европейския парламент. Там всеки депутат можеше да зададе своя въпрос и да оцени представянето им. В крайна сметка остана един кандидат – Лаура Кьовеши, след като нейните конкурентни от Франция и Германия се оттеглиха. Всяко сравнение с българската процедура, на която ставаме свидетели в момента, е некоректно и манипулативно.

Излъчването на един единствен кандидат, който и да е той, хвърля огромна сянка на съмнение върху всяко негово бъдещо действие. И тук личността няма особено значение. Неговите действия ще бъдат подпечатвани с клеймото „Ти си го избра“. При наличието на такова недоверие в институцията на прокуратурата, а и към останалите институции, това ще вкара този човек в рамки, които носят позитиви на политиците, които застават зад неговата кандидатура и негативи за цялата система.

Но аз започвам да се чудя това ли е реалният кандидат? Или ще станем свидетели на истинската кандидатура съвсем скоро? Ако има още една кандидатура, тя ще е масовка за господин Гешев или господин Гешев в момента е масовка за нещо, което предстои?

Законодателят е преценил, че прокурори номинират главния прокурор. Но той трябва да убеди както тях, така и своите колеги съдиите. Някои от тези хора се излъчват от квотите на политиците, което е разковничето на проблема. Политиците избират тези, които трябва да изберат своите ръководители на власт, която по конституция трябва да е независима от политическо влияние.

И тук кръгът се затваря. Не очаквайте от една централизирана система, която се влияе от политическата конюнктура да излъчи независим кандидат в истинския смисъл на това понятие.

Стоян Михайловски, един от най-острите журналисти на своето време, който после става един от най-големите политически оратори, пише нещо, което е общовалидно и днес. „Преди да пресъздадем сферата, където еволюира човешкото същество“, казва той – „трябва да пресъздадем самото това същество, понеже това същество си „устроява среда по свой образ и подобие“.

Другарю 46г избирахте власт с една бюлетина беше редно и демократично нали а сега какво не редно виждате някой др.изпитват панически страх.

АНОНИМЕН. Какъв ти избор?Сами се избират сами се назначават,товали наричате изборОт един месец се говори че ще е Гешев.Кой го е избрал ?ами те същите дето си го нагаждат.Ние сме блейки.

То кой ще се съгласи да е Гл.Прокурор на тази държава,която стоя 6 години без вътрешен министър .Престъпността взе размери на 6 метрово цунами .Хубаво е ,че Гешев се съгласи ,като знае че отива направо в окото на бурята .

3 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пълен обрат с Вики след „Ергенът”: Прави много пари от прякора Цър-пър

кадри bTV, Инстаграм/Виктория Асенова Ако Алек ми беше дал роза в последния епизод, щях да му я откажа, това заяви Виктория Асенова, която напусна „Ергенът” след като се превърна в най-обсъжданата участничка този сезон. Тя направи това изказване в подкаста „Надкаст”, където стана ясно, че вече е започнала да капитализира …

Блиц Новини
Илия Луков разтърси ефира на БНТ с баладата за Гунди и Котков

кадри БНТ Народният певец Илия Луков разтърси с емоция студиото на БНТ в предаването на Георги Любенов. Той дойде за интервю, което много бързо се превърна в мини концерт. Луков изпя три песни, като първата беше легендарната балада за Аспарухов и Котков. Певецът не спести нищо от емоцията, която му …

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

error: Content is protected !!