Световният автомобилен пазар e на път да се сгромоляса

Новини

Продажбите на нови автомобили на най-големите пазари в света започват да се забавят за първи път след финансовата криза през 2008-2009 г. поради насищането им и опасенията за световна търговска война, съобщава The Wall Street Journal, цитиран от Automedia.

Според прогнозата на LMC Automotive продажбите на автомобили в света през 2018 г. ще се увеличат с 1,8%, докато средногодишните темпове на растеж през последните 7 години надхвърляше 5%. Общият обем на продадените тази година автомобили се очаква да бъде 97 млн.

В Китай, най-големият автомобилен пазар в света, се очаква едва 1,2% ръст, сле 2.1% през 2017 г. и 13% година по-рано. През юли продажбите в страната са намалели с 5,9% на годишна база до 1,59 милиона автомобила. Важен отрицателен фактор за Китай беше въвеждането на реципрочни мита върху вноса на автомобили, произведени в САЩ – митническата ставка сега е 40%. Това принути такива автомобилни прозводители като Tesla, BMW и Daimler да повишат цените, което удари по търсенето на продукцията им.

В САЩ, вторият по големина автомобилен пазар, продажбите на автомобили през 2018 г. могат да паднат за втора поредна година, след като достигнаха рекордните 17,5 милиона през 2016 г. Американските власти също обмислят възможността за налагане на мита върху вноса на автомобили от други страни, главно от ЕС. Този аргумент президентът Доналд Тръмп използва при преговорите с европейските политици, като добре знае важността на автомобилната индустрия за икономиката на ЕС и значението на американския пазар за европейските производители на автомобили.

В самата Европа търсенето на автомобили продължава да расте и почти достигна върха преди кризата. През първата половина на годината продажбите на нови коли в ЕС се увеличиха с 2,9%, но темпът на растеж се забави от 4,7% през същия период на миналата година. Отрицателните фактори за европейския автомобилен пазар са възможността за забрана на дизеловите автомобили в някои страни и опасенията по повод излизането на Великобритания от общността.

Като цяло експертите твърдят, че забавянето в ръста на продажбите на автомобили в света се случва в много неподходящо време за производителите, които трябва да увеличат инвестициите в нови разработки, най-важните от които са електродвигателите и автономните технологие. Експертите смятат, че в търсене на нови двигатели на растеж, автомобилните компании ще бъдат по-активни в популяризирането на своите продукти на развиващите се пазари, включително в Африка, в Индия и в страните от Източна Европа.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Хороскоп за 7 април: Раците потайни, нови запознанства за Лъв

lamqta.com Овен Що се отнася до любовта, в живота Ви е настъпило благодатно време, но това съвсем не значи, че нямате желание да надникнете зад ъгъла, за да разберете какво следва след това. Нима е справедливо да поощрявате следващия на опашката, докато все още съществуват сегашните Ви отношения? Опитвайки се …

Новини
Депутати и министри няма да получават заплати до края на извънредното положение

Депутатите, членовете на Министерския съвет, членовете на политическите кабинети и ръководителите на държавни агенции няма да получават възнаграждения от 1 април до края на извънредното положение. Това реши парламентът. Предложението направи Красимир Ципов от ГЕРБ след края на дебатите по промените в закона за мерките при извънредното положение. „За“ гласуваха …

Новини
България забранява и влизането на пристигащите от 12 държави от ЕС чужденци

Здравният министър издаде заповед, с която се въвежда временна забрана за влизането на територията на България. Със заповедта се въвежда и ред за поставяне под карантина. Въвеждат се и специални правила по отношение на лицата, осъществяващи предоставянето на стоки и услуги, информира Инвестор. Временно се забранява на граждани от трети …