fbpx

Световните медии: Папа Франциск призова бедна, враждебна България да отвори сърцето си за мигрантите

реклама

Враждебност към бежанците и негативно отношение към Римокатолическата църква в държавата с най-задълбочаващата се демографска криза и най-ниския стандарт на живот в Европа. Това са акцентите в световните медии при отразяването на посещението на папа Франциск у нас, като някои от статиите са написани в сътрудничество с български журналисти, пише offnews.bg.

Вчера папа Франциск пристигна у нас за двудневно посещение. Той призова България да не затваря сърцето си към мигрантите, които търсят подслон в Европа, за да избягат от войната и мизерията в страните си.

„До всички българи, които са запознати с драмата на емиграцията, с цялото ми уважение ви призовавам да не затваряте очите, сърцата и дланите си – в унисон със своите традиции – до тези, които чукат на вратата ви“, заяви той.

„Ню Йорк Таймс“ пише, че папата е отправил посланието си пред една от „най-враждебните към мигранти“ нации на континента, поставяйки се в остра опозиция и с правителството, и с църквата. Те отбелязват, че папата за първи път отправя подобен призив в държава с толкова малък брой католици, която толкова ясно се разграничава от подобни позиции.

„Вашингтон пост“ набляга на факта, че „център-дясната проевропейска управляваща коалиция“ съдържа три националистически, антимиграционно настроени партии, които предвождат враждебните нагласи на населението.

„Правителството призова Европейския съюз да затвори границите си за мигранти и прекъсна достъпа през границата си с Турция с ограда от бодлива тел“, пишат от изданието.

реклама

Вашингтон Пост

Американската медия Ей Би Си също отбеляза призива на папата и коментира задълбочаващата се демографска криза в страната.

„Държавата губи населението си по-бързо от всяка друга нация според доклади на Обединените нации. Настоящият брой жители е 7 милиона, но се очаква да спадне на 5,4 млн. до 2050 г. и до 3,9 млн. до края на века“, коментират от изданието.

Радио „Свободна Европа“ посочва, че папата е бил приет „студено“ в страната ни и че отношението към Римокатолическата църква у нас е по-скоро негативно.

„Папа Франциск се опита да преодолее напрежението между православния и римокатолическия клонове на християнството, включително и с историческата си среща през февруари 2016 г. с патриарх Кирил, главата на Руската православна църква, в Куба. Въпреки това Светия синод на Българската православна църква отказа всякаква възможност да се помоли заедно с папата“, пишат те.

„Дойче веле“ също отбеляза посещението на папата у нас с подобен акцент. Те съобщават, че папа Франциск е призовал българите да отворят сърцата и домовете си към „добронамерените мигранти“ и да осъзнаят, че бягат от война и бедност, за „да намерят нови възможности или поне безопасност“.

„Вашата земя винаги е била мостът между Изтока и Запада“, цитират го те, допълвайки, че намеква за бежанската криза, в която милиони хора бягат от война в Близкия изток и северноафриканските държави, за да потърсят подслон в Европа.

реклама
loading...

Да спрат да ни учат,кой от къде дойде.Никой не критикува корупцията,а я подпомагат и в същото време ни разграждат.Уж загрижени. ПРЕСТЪПНИЦИ!

А защо не пуснат мигранти въвВатикана,богата е като Крез,все очите им в бедна България!

Вси ни поу4ават , ай де разкарай се , кани ги в Ватикана , много сте богати ще има за всинца.

Богатата Ватикана да разтвори вратите широко и да покани всички бежанци,защото бедна България не може да си позволи подобен жест!

Кои от където дойде все ни поучава, все иска от нас.Хайде стига вечее.

Запада да си седне на задника (да спре да създава конфликти там от където после извлича собствена изгода) и да гледа на останалия свят като на равен. Така всичко ще си дойде на място.

БЕЛОДРЕШКОТО И НОВИТЕ ГОЛЕМИ БЕЛИ“БРАТЯ “ ДА СИ ПРИБЕРАТ ПЛЪЗНАЛИТЕ КАТО НАПАСТ ТАКА НАРЕЧЕНИ „МИГРАНТИ“ И ДА НЕ СЕ ОПИТВАТ УЖ ПОД ФОРМАТА НА СЪВЕТИ И ЗАГРИЖЕНОСТ ДА НИ ГИ НАТРЕСАТ НА ГЛАВИТЕ. НЕ МОЖЕ И НЕ ТРЯБВА ДОКАРАНАТА ДО ДЪНОТО НА МИЗЕРИЯТА БЪЛГАРИЯ ДА БЪДЕ ПРИТИСКАНА И ПРИНУЖДАВАНА ПО ЕДИН ИЛИ ДРУГ НАЧИН ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В ГЕТОТО НА ЕВРОПА! РЕДНО Е В РАМКИТЕ НА НЯКОЛКО ДНИ НА НАРОДА ДА СЕ КАЖЕ ЗАЩО ПАПАТА БЕШЕ ТУК „МОЛИТВАТА ЗА МИР Е МИЖИ ДА ТЕ ЛАЖЕМ“ И КАКВО СЕ СЪГЛАСИХА ДА НАПРАВЯТ НАШИТЕ БЪЛГАРОФОБИ ЗА ДА УДОВЛЕТВОРЯТ ИСКАНИЯТА НА „БОЖИЯ НАМЕСТНИК“!?

7 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Търси се спешно плазма във Варна за баща на две малки деца. Вече изгуби брат си и майка си

реклама „Моля – помогнете на адв. Пламен Велчев да опази втория си син! Не може да съществува толкова мъка ! Познавам и двамата му синове – единият, Герман – на 30 г загуби битката с вируса. Майка му Роси – също! Търси се рековалесцентна плазма от преболедували Ковид-19, за Сава …

Новини
Фон дер Лайен: Първата Covid ваксинация в Европа е възможна до края на годината

реклама Снимка профил туитър Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и че ЕС вече е осигурил около два милиарда дози ваксини срещу коронавирус и че първите граждани от блока ще могат да бъдат ваксинирани преди края на декември. По-рано през деня обаче „Файненшъл таймс“ цитира свои …

Новини
С Ковид почина директорът на начално училище в Омуртаг

реклама Снимка pixabay Още един преподавател и директор на училище мина в статистиката на жертвите на коронавируса. Директорът на Второ начално училище “Васил Левски” в Омуртаг Татяна Петрова е починала от COVID – 19 Днес ще бъде погребението на 60-годишната жена, потвърди началникът на Регионалното управление на образованието /РУО/ Елка …