fbpx

Санирането вече няма да е „безплатно“

реклама

Естествено, че няма нищо случайно в реалити шоуто на премиера Бойко Борисов из страната. Отдаден на международна дейност, премиерът отдавна не се беше къпал в народната любов, която щедро заплаща с милиони от нашите пари. А „народът“ в лицето на кметовете използва случая да си поиска още пари.

Точно така се случи в началото на седмицата, когато кметът на Пазарджик Тодор Попов връчи на Борисов петиция от 7000 местни граждани програмата за „безплатно“ саниране да продължи. Повдигането на темата едва сега е странно, защото програмата бе в основата на авторекламата на ГЕРБ в последните 4 години. Може би това се дължи на факта, че много от санираните блокове пропищяха от този „дар“, който протича при всеки по-силен дъжд или отлита при всеки по-сериозен вятър. А кой иска катран в кацата с мед точно преди избори!

Националната програма за саниране започна през 2015 г., в навечерието на тогавашните местни избори, като за нея бяха предвидени 1 млрд. лв. от държавния бюджет. Последваха сериозни съмнения за силно надути цени от фирмите изпълнителки, както и за откровено корупционни схеми сред местните власти, които одобряваха обектите за обновяване.

Реално сметката сочи, че за един блок са похарчени средно около 1 милион лева, пише Красимир Цигуларов във вестник СЕГА.

Две години по-късно бюджетът отпусна още 1 млрд. лв. за довършване на одобрените дотогава малко над 2000 блока в цялата страна. От тях към момента 1669 жилищни сгради са изцяло санирани, по други се работи, а за 17 не са започнали каквито и да е дейности. Още над 5000 са подали заявления за саниране, но за тях пари няма.

Точно заради това и този път обещанията бяха доста по-скромни. Докато Борисов в типичния си стил „даде“, вицепремиерът Томислав Дончев отбеляза, че програмата е нечестна и че може да продължи, но под друга форма, в която собствениците на жилища ще си плащат за обновяването. „Като промо вариант да тръгне, беше добро начало, за да видят хората, че енергийната ефективност е нещо хубаво. Но не може да продължи по този начин. Събираме пари от всички, ремонтираме къщите и апартаментите на малцина. За да тръгне програмата, да видят хората, че енергийната ефективност е нещо хубаво – това беше ефективно. Но не може по същия начин. Всичките разходи, които са необходими, са 15 – 16 млрд. лв. Може да се направи по друг начин – базиран на т.нар. договори с гарантиран резултат, където инвестицията се изплаща от икономиите на сметките за ток. Имаме подобни планове да продължим, но не по същия начин“, каза вицепремиерът.

За промяна на начина за финансиране и за доплащане от собствениците се говори поне от две години насам. Няма обаче нищо конкретно. В различни информации се сочи процент на самоучастие на собствениците от 20 до 50. Това на фона на платените досега пари обрича всякакви бъдещи намерения на провал. Защото няма нищо по-логично от това всеки, от когото искат пари за обновяване на старата панелка, да попита как така едни други са се вредили без пари. Така със сигурност порочната изначално схема ще се обърне срещу създателите си.

Защото от саниране, и то спешно, имат нужда не 2000 сгради, а много повече. „Повишаването на енергийната ефективност е важна задача. Но начинът, по който се тръгна, облагодетелства тези, които са били в програмата, за сметка на тези, които не са в програмата. Още в самото начало беше ясно на всички, че трябваше да има друг вариант, да се приеме формула, приемлива за всички“, коментира тези дни пред БНР арх. Петър Киряков от регионалната колегия на Камарата на архитектите в Стара Загора. Според него идеята на държавата да рестартира националната програма, но по различни правила, е „момент на отрезвяване“.

„Има сгради, в които не бе извършено достатъчно качествено конструктивно саниране, преди да се извърши енергийното саниране“, каза пред БНР проф. д-р Петър Павлов преди откриването на Национален център по сеизмично инженерство, чийто координатор е. Причината е, че това би оскъпило проекта двойно. Така в крайна сметка се оказва, че два милиарда лева са били платени просто за по-красиви фасади.

В България има общо 4 милиона жилища, много от които са в сгради, които са стари и зле поддържани. За тях има две възможности – или спешно да бъдат обследвани и цялостно оздравени, или да бъдат съборени, защото стават опасни за хората, които ги обитават. И в единия, и в другия случай са необходими много пари. След 2020 г. най-старите панелки ще станат опасни за обитателите си, ако не бъдат цялостно реновирани.

Преди доста време от регионалното министерство обещаваха, че до края на 2018 г. ще има яснота как ще продължи програмата за саниране. Яснота няма. Само Томислав Дончев ни пробутва фалшива патица за споделено бъдещо благоденствие.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...

Е, не мога да си мълча когато пишете глупости! Нашият блок в Хасково беше саниран, аз съм председател на сдружението на собствениците-102 апартамента.Втора зима се радваме на по-ниски сметки за ток,в жилищата е топло, приятно, ако повиша климатика на повече от 21 градуса, в северната ни спалня не се стои от топлина. А дотогава, на 26-27 не можехме да се стоплим. Простихме се с течовете от покрива, които тормозеха хората 30 години. Техниците ни запознаваха с точен план за дейностите които се извършват, и които предстоят.И отвън сградата стана прекрасна, любуваме и се всички.Когато приключи санирането, в продължение на часове ни се представяше документация-свършено, платено…И в момента 2 огромни папки, копия на всички документи са при мен, и всеки, който се интересува,какво е извършено,
какво е платено може да ги види. Но в един момент, общ. мнение бе много негативно настроено срещу санирането, в резултат от подкокоросване от „доброжелатели“…Нормаално беше програмата да спре! Е, сега нека да дават хиляди подписи за саниране.Нека се сърдят на тези, които ги впрягаха да протестират. Програмата беше дългосрочна, с идеята за 4-5 г. независимо кой е на власт, да приключи санирането на грозните, сиви панелки, които приличаха на концлагери.

Е,г-жо Касабова,нали ви е ясно,че просто парите изчезнаха и за това санирането спря!!!

А колко са КАТО ВАС?? И СЕ ОГРАБИ ЦЕЛИЯ НАРОД. (Ьащото1/2ит парите СЕ. ОТКРАДНАХА….

Казаха още отначало че ще има пари за цялостно саниране,оказа се че доста останаха, прчината, кой трябва да се оправдае и с какво?

4 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Министър Ангелов: В европейските страни все по-често се говори за т.н. „български модел“ за справяне с пандемията

реклама Кадър видео Нова ТВ Той призна, че липсата на ваксини в момента е проблем за целия свят, но заяви, че българската държава няма да позволи която и да е фирма производител, колкото и мощна да е тя, дори за секунда да си помисли, че може да пренебрегва българските граждани. …

Новини
След земетресенията в Гърция 900 къщи ще бъдат съборени

реклама Снимка pixabay Земетресенията в сряда и четвъртък с магнитуд 6,3 и 5,9 са повредили стотици сгради в селата Лариса, Еласона, Тирнавос и Фаркадона. Ранени са 11 души.Те оставиха необитаеми около 900 къщи, съобщиха гръцките медии, цитирани от БНТ. Вторичните трусове продължават да предизвикват страха на останалите без дом хора. …

Новини
1
Няма окончателно решение за спиране на плановите операции в страната

реклама Снимка pixabay По думите на Жени Начева, за да може една ваксина да се използва у нас, тя трябва да е одобрена от Европейската агенция по лекарствата. Доставката на ваксините е планирана така, че да бъде осигурена втората доза на всички. Това заяви пред БНР заместник-министърът на здравеопазването Жени …