fbpx

Румъния планира да удвои пенсиите в страната до 2022 година

източник: actualno.com

Румънското правителство планира да удвои пенсиите в страната до 2022 г. Одобрената схема предполага отпускането на 30 милиарда долара на година в пенсионно финансиране, което според икономистите може да се отрази тежко на публичните финанси, предаде AFP, цитирана от БГНЕС.

Средната пенсия в страната е 240 евро на месец, а пенсионерите са около 5.2 милиона души. Следвайки обещанието от кампанията си, управляващата Социалдемократическа партия (PSD) ще трябва да посвети 11% от брутния вътрешен продукт на пенсиите, в сравнение с 6,7% в момента.

Министър-председателят Виорика Дънчила настоя, че финансовата промяна „няма да е проблем”, докато министърът на труда заявява, че страната се осланя на генерирането на достатъчно печалба от предполагаемото нарастване на БВП. Но анализатори предупреждават, че и сега за страната е доста трудно да държи публичния дефицит под 3%, които ЕС изисква. „Икономиката никога няма да се движи според най-добрия сценарии на хартия”, каза Аурелиан Дочиа, икономист в „Сосиете Женерал” Припомняме, че Румъния постигна рекорден растеж за 2017 г. от 6.9% и правителството очаква ръст от 5.5% за тази година и 5.7% за следващата 2019 г.

Не ми харесва играта на цифри и проценти това нищо не говори ,ако тия 480 лева не можеш да си купиш най_ необходимото!

А какво да кажат тия които са работили и не могат да се пенсионират.Има фирми където работиш и по 12 часа но те осигуряват на колкото си искат 2 ;4 .Но поради нужда от средсва за оцеляване народа си мълчи ако потърси правата си остава без работа.Минималната едва ли стига 207 лв.

Както се вижда Румъния от няколко години , в момента и за в бъдеще има и ще има ръст на БВП с почти 3% по- висок от нашия!?!Средната им пенсия в момента е по-висока от нашата, а се предвижда за кратко време да се удвои!?!А при нас не знаем какво ни очаква???Защото сме „стабилни“, но бедни???Тази информация е хубаво да се предастави на Б.Б. за сведение, защото и г…а да си съдере, не можем да ги достигнем „румънците“, които се отдалечават все повече от нас, а са предпоследни по доходи в ЕС!?!А ние обикновените граждани, работещи и пенсионери питаме:Къде сме ние???

Да не забравяме, че румънците имат две правителства – едно в затвора и едно в парламента……

4 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Симона между Никол и Митко в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Любовната история между Митко и Симона вълнува и останалите обитатели на общежитието на Хелс китчън. Дори шеф Ангелов подпитва на моменти как вървят нещата между тях. Но Никол е най-близката й приятелка и прави опити да я предпази от разочарование, което евентуално Симона ще изпита след края …

Блиц Новини
Участничка в „Ергенът“ се оплака от нездравословни условия

Снимки профил инстаграм Дамите в романтичното шоу „Ергенът“ окапват една по една. Много момичета са вече извън формата и разказват за впечатленията и преживяванията си от престоя вътре. Оказа се, че любовта не е единственото, което ги придружава в ежедневието. Явно храненето не им се е отразило добре. Една от …

Блиц Новини
Синдикатите: Риск от бедност грози над 30% от българите

Кадри Нова ТВ Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30% в България. Голяма част от тях не могат да отопляват жилищата си пълноценно – избират дали да живеят на топло, или да се хранят нормално. Това коментира в новините на Нова ТВ главният икономист на КНСБ …

error: Content is protected !!