Румъния планира да удвои пенсиите в страната до 2022 година

Новини
4

източник: actualno.com

Румънското правителство планира да удвои пенсиите в страната до 2022 г. Одобрената схема предполага отпускането на 30 милиарда долара на година в пенсионно финансиране, което според икономистите може да се отрази тежко на публичните финанси, предаде AFP, цитирана от БГНЕС.

Средната пенсия в страната е 240 евро на месец, а пенсионерите са около 5.2 милиона души. Следвайки обещанието от кампанията си, управляващата Социалдемократическа партия (PSD) ще трябва да посвети 11% от брутния вътрешен продукт на пенсиите, в сравнение с 6,7% в момента.

Министър-председателят Виорика Дънчила настоя, че финансовата промяна „няма да е проблем”, докато министърът на труда заявява, че страната се осланя на генерирането на достатъчно печалба от предполагаемото нарастване на БВП. Но анализатори предупреждават, че и сега за страната е доста трудно да държи публичния дефицит под 3%, които ЕС изисква. „Икономиката никога няма да се движи според най-добрия сценарии на хартия”, каза Аурелиан Дочиа, икономист в „Сосиете Женерал” Припомняме, че Румъния постигна рекорден растеж за 2017 г. от 6.9% и правителството очаква ръст от 5.5% за тази година и 5.7% за следващата 2019 г.

Не ми харесва играта на цифри и проценти това нищо не говори ,ако тия 480 лева не можеш да си купиш най_ необходимото!

А какво да кажат тия които са работили и не могат да се пенсионират.Има фирми където работиш и по 12 часа но те осигуряват на колкото си искат 2 ;4 .Но поради нужда от средсва за оцеляване народа си мълчи ако потърси правата си остава без работа.Минималната едва ли стига 207 лв.

Както се вижда Румъния от няколко години , в момента и за в бъдеще има и ще има ръст на БВП с почти 3% по- висок от нашия!?!Средната им пенсия в момента е по-висока от нашата, а се предвижда за кратко време да се удвои!?!А при нас не знаем какво ни очаква???Защото сме „стабилни“, но бедни???Тази информация е хубаво да се предастави на Б.Б. за сведение, защото и г…а да си съдере, не можем да ги достигнем „румънците“, които се отдалечават все повече от нас, а са предпоследни по доходи в ЕС!?!А ние обикновените граждани, работещи и пенсионери питаме:Къде сме ние???

Да не забравяме, че румънците имат две правителства – едно в затвора и едно в парламента……

4 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Цената на „Гражданска отговорност“ може да скочи 3 пъти

www.investor.bg Ако не се въведат лимити за обезщетенията за неимуществени вреди, които се изплащат на наследниците на загинал при пътнотранспортно произшествие, това може да доведе до скок на цената по задължителната застраховка „Гражданска отговорност“. За това алармираха от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) по време на дебатите по Кодекса на …

Новини
1
Историческа снимка! Румен Радев се срещна с английската кралица Елизабет Втора

Преди минути Румен Радев публикува във Фейсбук исторически снимки от срещата си с английската кралица Елизабет Втора. Ето какво написа той: Поканата за аудиенция при кралица Елизабет II е знак за приятелските отношения между България и Великобритания, за чието развитие работят нашите държави. Имаме стратегическо партньорство, отличен политически диалог и …

Новини
Ердоган здраво се изложи. Вижте как заспа по време на пресконференция (снимка/видео)

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган задряма на пресконференция по време на реч на молдовския си колега Игор Додон. Видеото бе публикувано от блогърът Михаил Голуб. Преговорите на лидерите бяха посветени на стратегическото сътрудничество на Турция и Молдова, чийто резултат бе сключването на договора. Додон и Ердоган стигнаха до решението да …

Inline
Inline