fbpx

Розмари Де Мео: България има нужда от грамотни хора, които да я обърнат с хастара навън!

Хореограф, сценарист, актриса… И най-вече автор на една от най-обсъжданите (както в положителен, така и в отрицателен план) български книги в последно време – „Стопанката на Господ“. Розмари Де Мео написа вдъхновено послание във Фейсбук  към учениците на първия учебен ден. Ето неговия текст: 

За мечовете и знанието.
Честит празник! Уважаеми български ученици!
Пише ви един възрастен в пред критическа възраст, който си имаше сериозни проблеми в училище.
Днес всички ще обръщат внимание на малките сладки първокласници, ще ги питат разни неща, ще снимат ококорените им физиономии, цветята, които ще носят на учителките, просълзените им родители, които ще говорят „умно”. Ще падне голямо лигавене.
Никой няма да снима големите. Онези, които тръгват в осми клас, или в десети, или завършват. Просто те не са толкова симпатични, по всяка вероятност са отегчени, забили са поглед в телефоните си, не носят цветя и не им пука за първия учебен ден.
Никоя телевизия не показва такава физиономия на екрана.
За това се обръщам точно към вас!

Пичове, честит празник!
Хич не ми се хилете накриво с мисълта „то пък егати празника!”
Ще ви напиша едни неща, вие ако щете ги четете.
Искам да ви кажа, че знанието е най-голямата работа в тоя живот!
Колкото и да ви се струва тъпо и безсмислено. Колкото и глупости да ви се преподават. Колкото и да сте наясно, че никога няма да се занимавате с тая шибана геометрия или никога, ама никога в живота няма да ви е нужно да знаете какво е „бъдеще време в миналото”.
Каквито и да искате „да станете като пораснете” няма как, ако не сте си научили урока.
Не съществува ненужно знание!
Защото всяко нещо, което ви се струва безсмислено, калява характера ви. Дори само защото ви предизвиква да му се съпротивлявате!

Добре, съпротивлявайте се!
Попитайте учителя си какъв е смисъла! Попитайте директора! Попитайте тези, които правят учебниците ви! Откажете да учите по тях!
Направете го!
Но помнете, че за да го направите, трябва да сте грамотни! За да сразиш един враг, трябва да го познаваш.
За да откажеш да учиш геометрия по „този начин”, трябва да я познаваш и да докажеш, че начинът не работи!
И да предложиш друг.
За да откажеш да учиш за „минало време в бъдещето” и да пишеш есета за романтизма в поезията на Димчо Дебелянов, трябва да владееш прекрасен български език!
И да напишеш това, което теб те вълнува!
Ама на такъв език, че да те чуят!
За да превърнеш знанието в меч! В победа!

В осми клас започнах с няколко двойки по литература. Имах най-гадната учителка, която можете да си представите. Просто отказвах да й отговарям. Но четях като луда. Литературата беше моята страст. Успах се за матурата. Отидох със синя коса (все пак беше преди 90-та година).
Не искаха да ме пуснат. Накрая директора разреши. Написах си темата за час и половина и си тръгнах. От целия випуск бяхме само две шестици.
На фона на целия ми успех и поведение, това беше абсурд, но идиотите в училище не можеха да реагират!

Това е номерът. Каквото искате правете или не правете, но ЗНАЙТЕ!
Защото хората са безсилни срещу революция, направена от знание!
Грамотният човек винаги ще е на почит и винаги ще бъде чут!
Никой не уважава човек, написал мотивационно писмо за работа, пълно с правописни грешки. Аз дори няма да прочета такова писмо. Но цял свят се прекланя пред ум, който работи извън „нормата” и знае как да работи с думите!
Така че, учете и трупайте в „софтуерчето“!
Ще има знание, което ще ви служи вярно, ще има и такова, което ще ви отегчава до смърт. И двете ще каляват онова, на което му се вика воля и характер.
Тая държава няма нужда от повече сервитьори и таксиметрови шофьори, има нужда от грамотни хора, които да я обърнат с хастара навън!
Използвайте всяка минута, всеки учител, всяко домашно, всеки урок, всяка минута гняв или вдъхновение, за да ковете меча си! За да имате един ден най-доброто оръжие – ЗНАНИЕТО!
И да го използвате така, както на вас ви се иска!

На добър час, хора!
Влезте в училище и се огледайте!
После наистина отворете очи!

 

МИЛА РОЗМАРИ,НАДЯВАМ СЕ ДА СЕ НАМЕРЯТ ТАКИВА, ЧЕТЯЩИ, УМНИ, СВЕСТНИ ХОРА, КОИТО ДА ПРОЧЕТАТ ТОВА, КОЕТО СИ ИМ НАПИСАЛА, КОЕТО Е, БОГА МИ, ПРОЧУВСТВЕНО И ВЪЛНУВАЩО. МНОГО МИ ХАРЕСА, КОЙ ЗНАЕ КОЛКО СПОМЕНИ СА ТЕ ВРЪХЛЕТЕЛИ, ДОКАТО СИ ГО ПИСАЛА. МЕН СПЕЦИАЛНО МЕ ДОКОСНА С ГОЛЯМАТА СИ ЛЮБОВ КЪМ МЛАДИТЕ ХОРА. И АЗ БИХ ИСКАЛА ДА НЯМА НАРКОМАНИ, ДА ИМА ДОБРИ УЧИТЕЛИ, ПРИЯТЕЛИ, А НЕ ВРАГОВЕ НА МЛАДИТЕ. БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА ТОВА, ЧЕ МЕ ВЪРНАХТЕ ГОДИНИ НАЗАД ВЪВ ВРЕМЕТО, МОИТЕ УЧИТЕЛКИ ПО БЪЛГАРСКИ БЯХА МНОГО ДОБРИ В ПРОФЕСИЯТА СИ И ОТ ТЯХ ВЗЕХ МНОГО. ТО МИ Е КАТО „МЕЧ“ КАКТО КАЗВАТЕ. И АЗ ЗАВЪРШИХ ОБРАЗОВАНИЕТО СИ С ШЕСТИЦА ПО БЪЛГАРСКИ ЕИЗК И СЕ ГОРДЕЯ МНОГО С ТОВА. ПОЗДРАВИ!

Скъпа Розмари, колко хубаво сте го написали! Всичко, което понякога искам да кажа на внука ми, който е седмокласник се съдържа във Вашето писмо! Но аз не смея. Придържам се към „системата“, за да му спестя някои труднасти и несполуки в живота. Осъзнавам, че не съм права, особено в съвременните условия на живот. Дори незнам дали е за „негово добро“. Сигурна съм, че след Вашето обръщение ще спестявам някои „съвети“ и налагането на „правила“.
Респектирана съм към Вас. Гордея се с това, че сме съгражданки, че сме учили в едно и също Училище с много малка разлика в годините. Ще потърся книгите Ви. Не се познаваме, но в мен се заражда едно прекрасно чувство към Вас.

Здравейте, интересува ме книгата Ви. Как да си я набавя? В книжарницата на Хеликон ми казаха, че я разпространявате лично. Много бих се радвала да я имам.

Сега чета вашата книга “ Стопанката на Господ“. Възхитена съм! Събрали сте богатства от вярвания, наричания, празници, ритуали и хиляди верни ориентири и опори за българския дух. Двете преплетени сюжетни линии – съвременната, за съдбата на Райна и тази, за отминалите времена, за старината, са умело композирани и превръщат изследователската ви работа в роман. Най-впечатляващ е езикът на разказа ви – бляскав, ароматен, лъхащ на здравец и иглика!Очакваме нови ваши творби! Бъдете вярна на „корена“си и, все така, устремена!

Както винаги – точно, човешко, истинско, искрено и чудесно изказано!Смела, добра, действена! Възхитителна магьосница на речта и смисъла…Благодаря.

Розмари, какво щастие е, че те има! Какво щастие е, че се появи „Стопанката…“ и разбуни душите ни и духовете! Живей вечно!

Ако сте от Варна книгата е има в книжарници АБВ/на бул.“Княз Борис“74 срещу х-л Графити/

Чудесно обръщение! Дано повече хора наистина да отворят очите си за знанието! Това е истината!

Страхотно обръщение! Вече го споделих във всички групи от ученици в моето училище. А книгата Ви е прекрасна, вече съм я подарила на моите приятелки, които са в Лондон и САЩ.
Благодаря и поклон пред таланта ВИ!

И аз.така уча моите читатели, трябват им грамотност и знани, за могат да опонират на вски онези, които ги мачкат с догми и измислени клиширани правила. Те знаят за Вас и книгата Ви.

розмари аз бях в другия клас при същата учителка по литература……..и при мен нещата бяха подобни…..сега и аз съм учителка…дерзай, момиче…..успех!!!!!

15 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!