Роботи сервират кафе и сладкиши в Будапеща

Новини

profit.bg

снимка: Instagram

В центъра на унгарската столица Будапеща можете да се насладите на кафе и закуска, сервирани от роботи, пише Reuters.

Служителите в заведението Enjoy Budapest Cafe са напълно автоматизирани и освен да ви донесат поръчката, могат да си поговорят с вас или да потанцуват с децата.

Кафенето е собственост на технологичната компания E-Szoftverfejlesztő, която си е поставила за цел да запознае широката публика с възможностите на роботизацията и изкуствения интелект.

Келнерите-роботи се движат по предварително зададена траектория между масите и доставят храна и напитки на посетителите.

В заведението са поставени и табели, които предупреждават клиентите да не застават на пътя на машините. Освен сервитьорите обаче, в Enjoy Budapest Cafe „работят“ и машини с развлекателен профил.

Роботът Пепър, например, е рецепционист, който може да води пълноценен разговор и дори да танцува. Той е разработен от японската компания Softbank и е модифициран така, че да може да изпълнява задълженията си в по-шумна среда, каквато е тази в унгарското заведение.

От коментарите на интернет страницата на кафенето става ясно, че повечето клиенти са впечатлени от поведението на Пепър, който им помага да приемат по-лесно „скованото“ обслужване на неговите колеги.

В отговор на страховете, че автоматизацията и изкуственият интелект ще отнемат работните места на хората, собствениците на Enjoy Budapest Cafe успокояват, че все още никой не е загубил работата си заради келнерите-роботи.

„Нещо повече – откакто отворихме заведението, за нас работят два пъти повече хора, защото поддръжката на 15-20 робота на пълен работен ден от 9:00 сутринта до 21:00 вечерта изисква голям брой IT специалисти“, обяснява собственикът на компанията Тибор Чизмадия.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Крава притисна участничка във „Фермата“

Ден след дългоочакваното обединение на бедни и богати в риалитито „Фермата: Нов свят“ английската възпитаничка Елизабет Илчева преживя поредната си шокова ситуация с добитъка на територията на стопанството. За да помогне на софтуерния милионер Митко Караиванов, най-близкият й приятел в шоуто и ратай на седмицата, тя се зае с доенето на …

Новини
Любо Пенев: Футболът ни гние, трябва да се прочисти от недосегаемите

Бъдете сигурни, че ние продължаваме битката. Радваме се, че най-после има размърдване по отношение на управлението на БЪЛГАРСКИЯ ФУТБОЛ. Но по-добре късно, отколкото никога. Това написа бившият кандидат за президент на БФС – Любослав Пенев във  Фейсбук. „Преди година и половина ние казахме, че тези хора не могат да управляват …

Новини
Екип на американските ВВС идва у нас във връзка с обучението на новите Ф-16

Екип на американските Военновъздушни сили идва в България следващата седмица, за да бъдат обсъдени възможностите за обучение на новите изтребители Ф-16 в авиобазата „Граф Игнатиево“. ,,Ще обсъждаме критериите, изискванията, възможностите, схемата за обучение на летателния и на инженерно-техническия състав. През ноември месец очакваме втори екип, логистичен, отново от ВВС на …