Роботи сервират кафе и сладкиши в Будапеща

Новини

profit.bg

снимка: Instagram

В центъра на унгарската столица Будапеща можете да се насладите на кафе и закуска, сервирани от роботи, пише Reuters.

Служителите в заведението Enjoy Budapest Cafe са напълно автоматизирани и освен да ви донесат поръчката, могат да си поговорят с вас или да потанцуват с децата.

Кафенето е собственост на технологичната компания E-Szoftverfejlesztő, която си е поставила за цел да запознае широката публика с възможностите на роботизацията и изкуствения интелект.

Келнерите-роботи се движат по предварително зададена траектория между масите и доставят храна и напитки на посетителите.

В заведението са поставени и табели, които предупреждават клиентите да не застават на пътя на машините. Освен сервитьорите обаче, в Enjoy Budapest Cafe „работят“ и машини с развлекателен профил.

Роботът Пепър, например, е рецепционист, който може да води пълноценен разговор и дори да танцува. Той е разработен от японската компания Softbank и е модифициран така, че да може да изпълнява задълженията си в по-шумна среда, каквато е тази в унгарското заведение.

От коментарите на интернет страницата на кафенето става ясно, че повечето клиенти са впечатлени от поведението на Пепър, който им помага да приемат по-лесно „скованото“ обслужване на неговите колеги.

В отговор на страховете, че автоматизацията и изкуственият интелект ще отнемат работните места на хората, собствениците на Enjoy Budapest Cafe успокояват, че все още никой не е загубил работата си заради келнерите-роботи.

„Нещо повече – откакто отворихме заведението, за нас работят два пъти повече хора, защото поддръжката на 15-20 робота на пълен работен ден от 9:00 сутринта до 21:00 вечерта изисква голям брой IT специалисти“, обяснява собственикът на компанията Тибор Чизмадия.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Хороскоп за 29 май: Лъва има нужда от почивка, Скорпиони, бъдете икономични

lamqta.com Овен Добре запомнете всичко, което ще се случи днес. Някога ще дойде онзи ден, когато ще започнете да учите своето дете или внук за нещата от живота, и ще засегнете любовните отношения. Точно тогава ще са Ви нужни тези знания и опит, които ще извлечете от този, както Ви …

Новини
Работодателите настояват за запазване на сегашната данъчна система

Национално представителните работодателски организации – КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП – настояват за запазване на настоящата данъчна система в България. Според четирите организации, които обединяват позицията си в рамките на АОБР, сегашният модел е условие за стабилност не само на бизнес средата, но и на обществото и икономиката като цяло, …

Новини
3204 българи са заминали да работят в страни от ЕС

От началото на годината до края на април 3204 български граждани са декларирали, че заминават да работят в страните-членки на Европейския съюз, предаде репортер на БГНЕС. Скоро идва летният сезон и страните от ЕС ще се нуждаят от сезонни работници, които да прибират земеделската реколта. През последните 20 години много …