fbpx

Решение има, но ще спре ли протестите? Хасан Адемов обеща гарантиран доход за хората с висок процент на увреждане

Хората с висок процент на увреждане ще получават гарантиран доход от 200 лв. на месец, това заяви в студиото на „Лице в лице” по bTV Хасан Адемов, председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика. Той заяви, че освен за финансова подкрепа, ще се разработят и политики за достъп до образование и работа.

„Промените обхващат всички хора с увреждания, става въпрос за два закона – Законът за личната помощ, който вече е в Народното събрание и Законът за хората с увреждания. По действащото законодателство има заделен финансов ресурс за политиките за хора с увреждания. Той беше допълнен с 80 млн. лв., сега с още 150 млн лв.”, каза Адемов.

„Досега Интеграционни добавки за хора с увреждания над 50% бяха обвързани с гарантирания минимален доход, който е в размер на 75 лв. Новото е, че те ще се обвързват с линията на бедност, която през следващата година ще бъде 328 лв.”, допълни той.

Адемов обясни, че за хората с по-ниска степен на увреждане подкрепата е 7% от линията на бедност, а за най-високата степен на увреждане достига до 57%.

„Подкрепата ще бъде в зависимост от вида и степента на увреждане, децата и най-тежко увредените възрастни хора ще имат право на асистентска подкрепа, която ще бъде лимитирана до 168 часа на месец или 8 часа на ден. Най-важният елемент от новата политика за хората с увреждания е, че тя ще бъде на база на индивидуалните потребности”, заяви Адемов

По думите на Адемов, индивидуалната оценка ще се осъществява от отделна структура. До нейното създаване тази дейност ще извършват Дирекция социално подпомагане.

„До първи октомври беше обещано Законът за хора с увреждания да влезе в Народното събрание, а по различни причини това не се случи. Фактът, че нямаше човек от министерството на финансите, който да се ангажира как да бъдат разпределени тези средства създаде това напрежение, което изкара майките пред Министерския съвет”, посочи Адемов. Той увери, че до средата на декември Законът за хората с увреждания да влезе в сила.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Илия Луков разтърси ефира на БНТ с баладата за Гунди и Котков

кадри БНТ Народният певец Илия Луков разтърси с емоция студиото на БНТ в предаването на Георги Любенов. Той дойде за интервю, което много бързо се превърна в мини концерт. Луков изпя три песни, като първата беше легендарната балада за Аспарухов и Котков. Певецът не спести нищо от емоцията, която му …

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

error: Content is protected !!